• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
7
Yeniakit Publisher
Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Bal ve pekmez; demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından son derece zengin olan bu iki besinin kıyası hep var olmuştur.

#1
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Her ikisi de doğal olsa da, şeker içerikleri nedeniyle uzmanlar aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade etti. Yapılan son bilimsel araştırmalar ve yabancı uzman görüşleri, mineral zenginliği açısından bir tatlandırıcının belirgin bir farkla öne geçtiğini gözler önüne serdi.

#2
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Uzun yıllardır süregelen "Bal mı yoksa pekmez mi daha faydalı" tartışması, uluslararası bilim çevrelerinden gelen çarpıcı veriler ve uzman yorumlarıyla nihayet aydınlığa kavuştu. Amerikalı beslenme uzmanları ve Harvard Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, her iki doğal tatlandırıcının da kendine has avantajları bulunduğunu, ancak mineral ve vitamin yoğunluğu söz konusu olduğunda birinin diğerine göre bilimsel olarak üstün olduğunu dile getirdi.

#3
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR MİNERAL ÜSTÜNLÜĞÜNÜ VURGULADI Yapılan detaylı besin analizleri, şekerkamışı veya şeker pancarından elde edilen pekmezin, özellikle de "blackstrap" (kara) pekmez türünün, baldan belirgin ölçüde daha zengin bir mineral profiline sahip olduğunu gösterdi. Cleveland Klinik'ten tanınmış diyetisyen Kristin Kirkpatrick, tatlandırıcıların esas olarak şeker olduğunu, ancak pekmezin, özellikle demir, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından baldan daha yoğun olduğunu ifade etti.

#4
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Örnek olarak, bir yemek kaşığı pekmezin (yaklaşık 20 gram), kalsiyum ve demir gibi minerallerin günlük alım değerlerine baldan yaklaşık 10 ila 40 kat daha fazla katkı sağladığı bilimsel çalışmalarla ortaya konuldu. Yayımlanan bir araştırma ise, pekmezin, içerdiği yüksek orandaki polifenoller sayesinde, şeker kamışı suyuna kıyasla daha yüksek antioksidan etkiye sahip olabileceğini gösterdi.

#5
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

BALIN DA KENDİ ARTILARI MEVCUT Pekmez mineral içeriğiyle öne çıkarken, balın da kendine özgü avantajları bulunuyor. Balın, antimikrobiyal ve yara iyileştirici özelliklere sahip olduğu uzun yıllardır biliniyordu. Bal, pekmeze göre genellikle daha düşük bir Sodyum içeriğine sahiptir. Uzmanlar, yüksek sodyum alımını sınırlaması gereken kişiler için bu durumun bir avantaj teşkil edebileceğini belirtti.

#6
Foto - Bal mı pekmez mi daha faydalı? Sorunun cevabı belli oldu!

Balın glisemik indeksinin (GI), işlenme derecesine bağlı olarak değişiklik gösterse de, bazı uzmanlar saf balın kan şekerini, rafine şekere göre daha yavaş yükselttiğini dile getirdi./ kaynak: akşam

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23