• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Peygamberimizin İzinde 40 Sahabe

01 Haziran 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserler, Beyan Yayınlarından. “Peygamberimizin İzinde 40 Sahabe” Efendimizin anlatıldığı kitaplar, 40 İlahiyatçı tarafından kaleme alınmış.

Eserlerin editörlüğünü Prof. Dr. Adnan Demircan ile Prof. Dr. Şaban Öz yapmış.

Fert fert yahut toplu olarak insanlığa gelen musibetlere maddi çareler arandığı bir dünyada, esas fert fert veya yine toplu olarak insanlığın düçar olduğu manevi musibetlere çare aranmadığı ve arayanların da önünün kesildiği bir zaman diliminde yaşıyoruz.

İnsanlık tarihine az çok ilgi duyan kimseler bilir ki, tarih boyunca bütün toplumlara bir ve birden fazla Peygamber gelmiştir.

Yine bütün Peygamberlerimiz; insanlığı doğruya, iyiliğe, çalışmaya, barışa, ibadete ve kardeşliğe davet etmişlerdir.

Hz. Âdem (a.s.)’den Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e ve bugüne kadar, yer küre “inananlarla” “inanmayanlar” olarak iki insan tipini üzerinde taşımaktadır.

 Bugün de halen “inananlarla” “inanmayanların” mücadelesi sürmektedir.

Esas tüm insanlıktan uzak olması gereken üçüncü bir musibet tipi var ki, birinci ve ikinci yanlarında yaya kalmaktadır. Bunlar:

İnandıkları halde yahut inanıyormuş gibi gözükerek, inanmayanlarla ittifak edip, inananlara karşı mücadele eden tiplerdir. Bizde ve İslam âleminde bolca bulunmaktadır.

İşte esas musibet budur. Sebebi de ortadadır. Kur’an’ı, Peygamberi ve inandığı dinini kabuktan öte geçemeyip, özüne inememek ve tanıyamamaktır.

Çünkü öze indiğinde “mü’min” olma korkusu yaşamaktadırlar.

Neyse sözü uzatmadan Sahabe efendilerimizin anlatıldığı kitaplara geçelim. Eserlerin hazırlanmasındaki temel gaye şöyle izah edilmiş:

“Ülkemiz insanına Peygamberimizin arkadaşlarının hayatlarını, modelliklerini, akademik veya güncel tartışmalardan uzak, sade, ilk kaynaklara dayalı sahih bilgiler üzerine kurulmuş kitaplarla tanıtmaktır.

Bunun için de eserlerin hacimleri ve içerikleri sınırlı tutulmuş, anlaşılır bir dil kullanmaya ayrıca özen gösterilmiştir.

Burada sözü eserlerin editörleri Adnan Demircan ile Şaban Öz’e bırakalım.

“Yüce Allah’ın kendilerinden razı olduğu” (Tevbe, 9/100) Hz. Peygamber’in arkadaşları kuşkusuz bütün Müslümanlar için örnek nesildir.

Sadece Hz. Peygamber’in uygulamalarına değil, aynı zamanda vahyin nüzul ortamına da şahitliklerinden dolayı onların örnekliği çoğu zaman bir tercih olmaktan çıkıp zorunluluk halini dahi alabilmektedir.

Bu zorunlulukta gözden kaçırmamamız gereken husus, vahyin de sünnetin de siyerin de onlar aracılığıyla bizlere ulaşmış olduğu gerçeğidir.

Sahabeyi tanımak, Hz. Peygamber’i, yaşantısını, mücadelesini, tebliğini, davasını, yöntemini, sünnetini, yetiştirdiği toplumu, kendisinden sonraki hâdiseleri, fetihleri ve hatta Mekke’yi, Medine’yi tanımak demektir.

Nitekim Allah, inananlar için Elçisi’ni ‘en güzel örnek’ (Ahzâb, 33/21) gösterirken, ilk muhatapları bu ilahî tavsiyenin âdeta sağlaması olmuşlar; onun (s.a.s) rehberliğinde ‘insanlar için çıkarılmış iyiliği emreden kötülüğü yasaklayan en hayırlı topluluk’(Âl-i İmrân, 3/110) haline gelmişlerdir”.

Eserler hakkında: Beyan Yayınları; 0212-512 76 97 Email:[email protected]

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Yanlış bilgi veriyorsunuz Rasulullah sav min izinde veda hutbesinden sonra kuranı yaşamak ve haykırmak için yeryüzüne dağılan ve mekke'de MEDİNE de kalan yüz binlerce sahabe.

Necati

İnananan ve inanmiyanlar tamamda, bu kula kul olmakta sınır tanımayanlar ne olacak?
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23