• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti

Emlak vergisinin birinci taksit ödemelerinde son günlere girildi. Kurban Bayramı tatili sebebiyle belediye veznelerinin hizmet vermeyecek olması, milyonlarca mülk sahibini internet üzerinden ödeme yapmaya yönlendirdi.

#1
Foto - Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti

Türkiye genelinde ev, arsa, tarla ve iş yeri sahibi milyonlarca vatandaş için emlak vergisi birinci taksit ödemelerinde kritik dönemece girildi. Kurban Bayramı tatili nedeniyle belediyelerdeki fiziki veznelerin kapalı olacak olması, ödemelerini henüz yapmayan mülk sahipleri için son günleri daha da önemli hale getirdi.

#2
Foto - Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti

Yasal düzenlemeye göre emlak vergisinin birinci taksitinin en geç 1 Haziran günü sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Yetkililer, süreyi kaçıran mükelleflere geciken her ay için yüzde 3,5 oranında gecikme faizi uygulanacağını hatırlatıyor. Bu yıl ödeme takviminin Kurban Bayramı tatiliyle çakışması nedeniyle birçok belediyede fiziki vezneler hizmet vermeyecek. Bu nedenle vatandaşların mağduriyet yaşamamaları için dijital ödeme kanallarını kullanmaları gerekiyor. Mükellefler emlak vergisi borçlarını peşin ya da iki taksit halinde ödeme imkanına sahip bulunuyor.

#3
Foto - Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti

Emlak vergisi tutarı, taşınmazın bulunduğu belediyenin her yıl belirlediği metrekare birim değerine göre hesaplanıyor. Konut, iş yeri, arsa veya arazinin toplam metrekaresi ile belediyenin belirlediği birim değer çarpılarak rayiç bedel ortaya çıkarılıyor. Nihai vergi tutarı ise bu rayiç bedel üzerinden taşınmazın türüne göre belirlenen oranlarla hesaplanıyor. Kanuna göre brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir konuta sahip olan bazı vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor.

#4
Foto - Tapusu olanlar aman dikkat! Bayram sebebiyle ödeme yöntemi değişti

Bu kapsamda emekliler, emekli dul ve yetim aylığı alanlar, engelli vatandaşlar, gaziler, şehitlerin eş ve çocukları ile vazife malullüğü aylığı alanlar ve hiçbir geliri olmadığını resmi olarak belgeleyen kişiler vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Vatandaşlar ödemelerini e-Devlet Kapısı üzerinden T.C. kimlik numaralarıyla giriş yaparak gerçekleştirebiliyor. Ayrıca taşınmazın bağlı bulunduğu belediyenin resmi internet sitesindeki e-Belediye sistemi üzerinden de borç sorgulama ve kredi kartıyla ödeme işlemleri yapılabiliyor. Dijital kanalları kullanmak istemeyen vatandaşların ise bayram tatili öncesindeki son çalışma saatlerinde belediye veznelerine başvurarak işlemlerini tamamlaması gerekiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23