• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
55
Yeniakit Publisher
 Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

2016-07-02 23:16:16
Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Osmanlı saray mutfağında, padişah ve özel misafirler için Bayram da özel sofralar hazırlanırmış.

#1
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bayrama özgü yemekler arasında ''kavun dolması'', ''badem çorbası'', ''badem helvası'', ''yufka bohçasında beğendili kuzu incik'' ''hassa böreği'' gibi yüzyılları aşan lezzetler yer alıyor.

#2
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Hazırlıkların günler öncesinden başladığı saray mutfağında, ayrıca vatandaşlar için etli pilav, yahni ve hoşaf yapılıyor. Bayramda en çok tüketilen tatlı ise günümüzde olduğu gibi baklava.

#3
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Osmanlı döneminde bayram şenliklerinin ve yemek hazırlıklarının 3 gün önceden başlanırdı.

#4
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bayramda saray ahalisine, devlet adamlarına, misafirlere özel yemekler hazırlanır. Genellikle kuzu etleri tercih ediliyor.

#5
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bayram eğlencelerinde çok fazla baklava tüketilir.

#6
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Ayrıca saray dışında ahaliye verilen yemekler var. Bu da çoğu zaman etli pilavlar, hoşaflar ve yahnilerden oluşuyordu.

#7
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Saray Mutfağı yemeklerini yapan restoran müdürlerinden Necati Yılmaz, Saray mutfaklarının halka açık, halkın zor durumda kaldığı zaman sığınabileceği yerler olduğunu dile getirdi ve bayram sabahı saray mutfağında hangi yemekler pişerdi anlattı...

#8
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Sarayda bayram ve şenliklerde kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu inciğinin yapıldığını, bu yemeklerin önemli kişilere sunuluyor.

#9
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Osmanlıda Ramazan öncesi börekler ve tatlılar özellikle baklavalar tepsi tepsi hazırlanır ve ikram edilmek üzere kilerlere istiflenirdi.

#10
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bunun yanı sıra etli ve zeytinyağlı yemekler, şurup ve şerbetler yapılırdı.

#11
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Şurup ve şerbetler hem ramazanda hem de bayramda çok ehemmiyetli olup bir süre sonra bunların çarşıda pazarda satılması da mümkün olmuştu.

#12
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Kavun dolması, yüzde 60 kuzu, yüzde 40 dana etinden yapılıyor. İçerisine, pirinç, kara biber, pul biber, badem, kuş üzümü ve tereyağ konularak fırında pişiriliyor

#13
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Badem çorbasının da kırılmış bademlerden yapılıyor, içine bir miktar muskat rendeleniyor. Hindistan cevizi, süt ve unla kavrulduğunu, et suyu ile pişirilip yazın vişne, kışın ise nar tanesi konularak servis ediliyordu.

#14
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Badem helvasının kırılmış bademden yapıldığını, bol tereyağla kavrulduğunu, içine sade bademin bıkkınlık veren tadını alarak yemeğe hafif burukluk bir tat katması için acı badem atıldığı, muskat rendelendikten sonra pişirildiğini belirtildi.

#15
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bir miktar toz şeker, tepsinin altına konuluyor. Üstüne badem konuluyor. Tekrar üstüne toz şeker ve soğutulmaya bırakılıyor. Dilim halinde üstüne yeşil fıstık konularak servis ediliyor.

#16
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Hassa böreğinin içine 6 çeşit peynirin, zeytin ve çeşitli baharatların konulduğunu, ayrıca içinde bol miktarda cevizin ilave edildiği belirtildi.

#17
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bu böreğin de Kanuni Sultan Süleyman'ın sofrasında bulunduğunu, Hürrem Sultan'ın bu böreği çok sevdiğini bildirildi.

#18
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

OSMANLIDA SOFRA ADETLERİ

#19
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Tüm ihtişamı yalnız kadrosunda değil, bol malzemenin kullanıldığı ve doygun tadın damaklarda yer ettiği yemeklerindeydi. Bol yağ, pirinç, et ve tatlı içeren bu zengin yemekler Avrupa'nın aksine yer “sofra”larında yenilirdi.

#20
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Yiyeceklerin yere dökülmemesi için sofra adı verilen büyük örtü, yere yakın olan küçük sehpaların altına serilirdi.

#21
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Bu küçük sehpaların üzerine ise kalaylı dövme bakırdan yapılmış, üzerinde motifleri olan yuvarlak sini yerleştirilirdi.

#22
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Etrafında toplananların sayısı 5-6 kişiden fazlaysa, sini sayısı arttırılırdı. Hızlı servis yapıldığından yemek çeşitleri art arda sofraya taşınır ve kimse sesini çıkarmadan dolup taşan yemek çeşitlerinden iki, en fazla üç lokma alarak yemeğini bitirirdi.

#23
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Sofradaki görgü kurallarına göre her yemekteki lokma sayısını az tutmak ve sofradaki diğer kişilerin sırasını beklemek adettendi.

#24
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Çorbaların, etli sebzelerin, dolmaların, balıkların, böreklerin, kırmızı ve beyaz etli kebapların (kuzu, koyun, kaz, güvercin, piliç, tavuk, hindi), hoşafların ve tatlıların biri gelir, diğeri giderdi. Fatih'in Sofrası

#25
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Fatih'in Sofrası

#26
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Fatih Sultan Mehmed, Kanunname'sinde padişahların eskiden vezirleriyle birlikte yemek yediklerini, ancak kendisinin bu usulü kaldırdığını, padişahların artık sofrada tek başlarına yemek yiyecekleri kuralını koymuştur.

#27
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Tarihî belgelerden hareketle Fatih'in bazı günler ne yediğini de tespit edilebilmiş.

#28
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Sabah yemekleri Yumurtalı lapa, mantı ve yoğurtlu erişte.

#29
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Yumurtalı lapa, mantı ve yoğurtlu erişte.

#30
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Mantı, kestaneli bulgur ve muhallebi

#31
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Soğanlı mutancana, soğanlı ve sarımsaklı bir balık, nohutlu ve soğanlı bir kabunî, yoğurtlu ve pazılı buranî, lalanga (bir çeşit omlet), tavuk kalyesi

#32
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Akşam yemekleri

#33
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Şalgamlı ve yumurtalı kuzu kebabı, sarı erikli çorba,

#34
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Yoğurt ve meyve

#35
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

En leziz 10 Osmanlı saray yemeği

#36
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Yufkalı Dörüzziyafe Köftesi Tavuk, dana ve kuzu etinin kıyma haline getirilmesi ile pişen yemeğe, fıstık,yumurta ve çeşitli baharatlar ekleniyor.

#37
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Tavuk, dana ve kuzu etinin kıyma haline getirilmesi ile pişen yemeğe, fıstık,yumurta ve çeşitli baharatlar ekleniyor.

#38
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Mutancana (1539) Güveçte kuzu eti, kayısı, arpaçık soğanı, kırmızı üzüm, bal ve badem ile pişiriliyor.

#39
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Güveçte kuzu eti, kayısı, arpaçık soğanı, kırmızı üzüm, bal ve badem ile pişiriliyor.

#40
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Mahmudiye Güveçte badem, kayısı, rezaki üzümü, bal, tarçın, limon suyu ile tatlandırılmış köy pilici.

#41
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Güveçte badem, kayısı, rezaki üzümü, bal, tarçın, limon suyu ile tatlandırılmış köy pilici.

#42
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Kavun Dolması

#43
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Kuzu eti, pirinç, baharatlar, badem, antepfıstığı ve kuş üzümü ile doldurulmuş fırında kavun.

#44
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Akike

#45
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Koyun eti, kuyruk yağı, yoğurt, tarçın, baharatlar ve damla sakızı ile güveçte veya çömlekte pişirilir.

#46
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Süt Kebabı

#47
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Koyun ve ve kuzu eti uzun süre dinlendirilir. En önemli noktası eti hem sütte kaynatmak hem de şişte pişirirken üstüne sıcak süt sürülmesidir.

#48
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Beyrani

#49
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Osmanlı Mutfağında çok popüler olan bir yemek. Kuzu eti baharatlarla zenginleştirilip çok kısık ateşte pişirilir.

#50
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Mıhlama

#51
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Saray mutfağında çok sık pişirilen ve sevilen bir yemek. En önemli özelliği kıyma,yumurta ve baharatların çok kısık ateşte pişirilmesi.

#52
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

- Kırma Tavuk Kebabı

#53
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Listemizin ilk sırasında yer alan bu yemek saray’da sadece padişah için pişirilen bir yemek.

#54
Foto - Osmanlı'da bayram sabahı neler yenirdi?

Hatta sarayda ki her aşçı bu yemeği pişiremiyormuş. Bütün tavuğun baharatlarla zenginleştirilerek soğan suyunda bekletilmesiyle yapılıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23