• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
8
Yeniakit Publisher
Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

Haber Merkezi Giriş Tarihi:
Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

Herksin evinde bulunan kupa bardaklardaki küçük çatlaklar sanıldığından daha tehlikeli olabiliyor.

#1
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

Gıda tüketiminde kullanılan seramik kap ve kupalardaki kılcal çatlaklar, düzenli ve doğru temizlenmediğinde hijyen açısından risk oluşturabiliyor. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tasarım Bölümü İç Mekan Tasarımı Programı Öğretim Görevlisi Serdar Aslan, estetik görünümü ve el işçiliğiyle ön plana çıkan seramik kaplar ve kupaların restoran ve kafelerin yanı sıra evlerde de yoğun kullanıldığını söyledi.

#2
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

SIR VE PİŞİRME HATALARI HİJYEN SORUNLARINA YOL AÇIYOR Seramiğin üretim sürecinde uygulanan sır (pişirme sırasında camsı, parlak veya mat bir kaplama alanı oluşturan kimyasal karışım) ve pişirim hatalarının bazen hijyen sorunlarına yol açabileceğini belirten Aslan, "Üretim aşamasında seramiğin yüzeyine uygulanan sırda pişirim noktasında yapılan hatalar, kılcal çatlaklara neden olabiliyor. Seramik ürünlerin fırından gereğinden erken çıkarılması veya soğutma aşamasındaki hatalar da bu çatlakların oluşumunu tetikleyebiliyor." dedi.

#3
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

MİTRO ÇATLAKLAR MASUM DEĞİL Aslan, dışarıdan bakıldığında zararsız gibi görünen mikro çatlakların her kullanımda gıda artıkları, içecek kalıntıları ve temizlik maddeleriyle dolabileceğini kaydetti.

#4
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

ÇATLAKLARIN TEMAS ETTİĞİ SIVILAR ORGANİK YAPI DEĞİŞTİRİYOR Kupa çatlaklarının 80-100 dereceye ulaşan kahve ve çay gibi sıvılarla temas ettiği noktada farklı bir organik yapı oluşabileceğine dikkati çeken Aslan, şöyle konuştu: Kısa vadede belirgin bir sağlık tehdidi gibi görünmeyebilir ancak uzun süreli ve özensiz kullanımda mikroorganizmaların hijyen sorunlarına yol açabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kılcal çatlaklardaki renk değişiminin de bir fikir vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum.

#5
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

"AYNI SORUN GÜVEÇLERDE DE VAR" Aslan, Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan güveçlerde de aynı sorunların görülebileceğini dile getirerek, güvecin yıkandıktan sonra fırında 200 derecede boş bir şekilde pişirilmesi tavsiyesinde bulundu.

#6
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

"ÇOK FAZLA ÇATLAK VE DEFORMASYON VARSA DAHA DİKKATLİ OLMAK GEREKİYOR" Prof. Dr. Haluk Erdoğan da seramik ve diğer mutfak eşyalarında bakterilerin üreyebileceğini söyledi. Bu eşyalardaki çatlakların ve form bozukluklarının bakteri üremesini artırabileceğini belirten Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

#7
Foto - Mutfağınızda varsa çöpe atın: Basit çatlak deyip geçmeyin!

Deterjan, su, bulaşık makinesi ile yapılan temizliğin bu mikropların uzaklaştırılmasına ve insan sağlığına zararının engellenmesine yeterli olduğunu söyleyebiliriz ancak çok fazla çatlak ve deformasyon varsa daha dikkatli olmak gerekiyor. Bu organik ve inorganik maddelerin birikmesine mikro düzeyde neden olabilir ama bulaşık makinesinde düzgün bir yıkama, çatlaklı sırlı çanak çömlekleri güvenli hale getirebilir.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23