• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
10
Yeniakit Publisher
Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

AA Giriş Tarihi:
Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Erzurum'un tescilli lezzeti cağ kebabı, uluslararası gastronomi vitrininde yine zirvedeki yemekler arasında yer aldı. Gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan TasteAtlas'ın "Dünyanın En İyi 100 Yemeği (100 Best Dishes in the World)" listesinde 9. sırada gösterildi.

#1
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Kentte yüksek rakımda yetişen koyun ve kuzuların etiyle yapılan, özel baharatlarla hazırlanarak odun ateşinde pişirilen cağ kebabı, daha önce de dünyanın çeşitli gastronomi listelerinde yer aldı.

#2
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Son olarak gastronomi dünyasının önemli kaynaklarından biri olan TasteAtlas'ın "Dünyanın En İyi 100 Yemeği (100 Best Dishes in the World)" listesinde 9. sırada gösterilen cağ kebabı, şehre gelen misafirlerin mutlaka tatmak istediği bir lezzet olmasıyla kentin turizmine önemli katkı sağlıyor.

#3
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Cağ kebabının, uluslararası gastronomi vitrininde yine zirvedeki yemekler arasında yer alması, Erzurumluları gururlandırdı.

#4
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Pişirilmeden önce soğan, karabiber ve tuzla terbiye edilen et, dinlendirme aşamasının ardından parçalar halinde "cağ" adı verilen şişlere takılıyor.

#5
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Yatık olarak odun ateşinde pişirilen cağ kebabının, ateşin kuvveti ve yakınlığı, yavaş yavaş pişirilmesi ve yüksek rakımda beslenen koyun ile kuzu etlerinin kullanılması gibi etkenlerle özel bir tadı bulunuyor.

#6
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, kentin 61 tescilli ürünü ile Türkiye'de 3'üncü olduğunu söyledi. Cağ kebabı başta olmak üzere yöresel ürünlerdeki lezzetin sırrının, endemik bitki örtüsü ve rakımı yüksek dağlarda beslenen hayvanlardan kaynaklandığını ifade eden Oral, şöyle konuştu:

#7
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

"Cağ kebabı, Erzurum gastronomisinin lokomotifi. Türkiye'de cağ kebabını taklit etmek isteyen bazı işletmeler var. Bunun adına yatık döner gibi isimler verilerek cağ kebabını taklit etmeye çalışıyorlar. Cağ kebabı taklit edilemez. Öncelikle Erzurum'un coğrafyasından, bitki örtüsünden almış olduğu doğal bir lezzeti var. Cağ kebabının tescili 2009 yılında Ordu Ticaret Odası tarafından alındı. Cağ kebabının sunumuna kadar tescil belgeleri var. Hazırlanışı da ayrı bir özellik. En az bir gün önce et dinlendirilir. Tabii bunlar Erzurum yöresine ait etlerle olur. Terbiyesi kuru tuz, soğan, karabiberden oluşur. Cağ kebabı coğrafyanın vermiş olduğu bir lezzet. Bizim de maharetli işletmelerimiz, ustalarımız bunu dünyanın en iyi lezzetleri arasına soktu."

#8
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Gastronomisinde coğrafi tescilli ürünlere çok önem verdiklerini vurgulayan Oral, "İşletmelerimiz, ustalarımız ve bizim gibi sivil toplumlar da gastronomimizin tanıtımına çok önem gösteriyor. Bundan sonraki hedefimiz, Türkiye birincisi, ondan sonra da dünya birincisi olmak. Burada bütün gastronomideki ürünlerimizi listelere sokmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

#9
Foto - Erzurum’un cağ kebabı dünyanın en iyi 10 yemeği arasına girdi

Öte yandan yıllardır Erzurum ve Artvinliler arasında cağ kebabı yüzünden bir rekabet yaşanıyor. Her iki ilde cağ kebabının kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23