• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

AA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

Beydağı eteklerindeki tuzlada doğal yöntemlerle üretilen 84 mineral ve 3 element içeren “esmer tuz”un 50 tonu her yıl Japonya’ya ihraç ediliyor.

#1
Foto - Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

Sivas’ın Zara ilçesinde, Beydağı’nın eteklerinde 1570 metre yükseklikte yer alan Kardere köyündeki tuzlada üretilen “esmer tuz” hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi görüyor.

#2
Foto - Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

İlçe merkezine 60 kilometre uzaklıktaki Kardere köyünde kil havuzlarında yapılan ve büyük emeklerle toplanan kaynak tuzunun haziran ayında başlayan hasadı, ekimin ortalarına kadar sürüyor. Tuzlanın kadın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, AA muhabirine, 84 mineralli ve 3 elementli tuzun genellikle salamurada, tere yağında, turşu ve peynirde kullanıldığını söyledi. Bu tuzu, rengi dolayısıyla "esmer tuz" olarak adlandırdıklarını anlatan Yılmaz, "Burada doğal yöntemle, iş makinesi kullanmadan tuzu çıkarıyoruz. Yıllık üretimimiz 350 ton civarında. İç piyasada yoğun ilgi görüyor, özellikle bölge halkının çok talep ettiği bir tuz." dedi.

#3
Foto - Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

Yılmaz, çevre iller Malatya, Erzincan ve Tokat'ta tuzun yoğun talep gördüğünü, ürettiklerinin bir kısmını da Japonya'ya sattıklarını dile getirdi. Japonya'ya yılda yaklaşık 50 ton tuz gönderdiklerini anlatan Yılmaz, "Bu tuzu genelde Japonya tercih ediyor. Japonya'nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var, mineral değerleri o tuzun bir tık üzerine çıkıyor." şeklinde konuştu. Beydağı'nın eteklerinde 1570 metre yükseklikteki tuzlada çıkarılan tuzun, Japonya'da sofralara lezzet katmasından mutlu olduklarını aktaran Yılmaz, haziranın ilk haftasında başlayan hasadın sürdüğünü kaydetti.

#4
Foto - Bu tuz dünyayı fethediyor! Sivas’ın dağlarından Japon sofralarına

Esmer tuzun, tuzlada üretilen diğer tuzlara göre daha geç hasat edildiğine değinen Yılmaz, şöyle devam etti: "Ekimin ortalarına kadar hasat sürebiliyor. Bu tuzun kaynağı Beydağı'nın eteklerinden geliyor. Kalite anlamında bölgemizin ve Türkiye'nin en iyi tuzlarından biri diyebiliriz. Havuzlarımız aslında kil havuzları, kil havuzunda tuz yapıldığında tabanında toprak ve taş kalıntıları bırakıyor. Biz özelikle tuzun renginin topraktan gelmediğini, suyun renginden kaynaklandığını ispatlamak adına bir çalışma başlatmıştık. Bunun içinde gıda yönetmeliğine uygun olan brandalar kullanıyoruz. Bu brandaları da bir sezonluk olarak kullanıyoruz. Daha sağlıklı tuz elde etmek için bunu yapıyoruz. Bütün dosyalarını da muhafaza ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir tuz elde etmiş oluyoruz." Yılmaz, tuzun analizinin hasat sezonun başında, ortasında ve sonunda yapıldığına dikkati çekerek, "Tuzlarımızın hiçbirinde mikro plastik dediğimiz ürünler bulunmuyor. Kalite anlamında da mineral açısından da Türkiye'nin en iyi tuzu diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

zafer

Kilosu 160 tl onuda yazsanızya.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23