• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

DHA Giriş Tarihi:
Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, acı biberin lezzetiyle dikkat çektiğini ancak aşırı tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Manavoğlu, "Aşırı şekilde tükettiğimizde midedeki reseptörler, bu acıya karşılık biraz daha stres kısmına ve sinirliliğe hatta ilerleyen seviyelerde anksiyeteye kadar giden durumlara neden oluyor" dedi.

#1
Foto - Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

Türk mutfağında başta kebap, lahmacun olmak üzere farklı yemeklerde kullanımı ile sofralarda yer alan, kimileri için lezzetiyle severek tüketilen acı biber, faydalarıyla da dikkati çekiyor. Damaktaki yanma hissinden dolayı yaramazlık yapanlara ihtar anlamında kullanılan 'Ağzına biber sürmek' söylemi ile akıllara gelen acı biber, bazılarının yemekten çekindiği vitamin deposu gıdalar arasında yer alıyor.

#2
Foto - Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

SÜREKLİ SATIN ALAN MÜŞTERİLERİMİZ VAR: Bazılarının damakta bıraktığı acı tat nedeniyle sofrasından eksik etmediği acı biber, pazar ve manav tezgahlarında da en fazla tercih edilen ürünler arasında. Manav işleten Şafak Çaylak, "Sürekli satın alan müşterilerimiz var. Acı biberin mutluluk verdiğini de söylüyorlar. Acı biberi severek tüketenler sık sık satın alıyor" dedi.

#3
Foto - Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

STRES MEKANİZMASI DEVREYE GİRİYOR: Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu da acı biberin aşırı tüketiminin farklı rahatsızlıklara neden olabileceğine dikkati çekti. Manavoğlu, "Acı biberi yeterli ve dengeli bir şekilde tüketirsek hem fiziksel hem de psikolojik olarak çok güzel etkileri var. Ancak her şeyde olduğu gibi acı biberde de fazla tüketimiyle vücutta ve psikolojik olarak ne yazık ki olumsuz travmalar yaşayabiliyoruz. Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin etkili bir madde. Acı biberi tükettiğimizde bu maddeyle birlikte hem ağzımızdaki hem de midemizdeki reseptörlere uyarı gidiyor.

#4
Foto - Birçok kişi farkında bile değil! Bol bol acı yiyenler bu haber size

Bir stres mekanizması devreye giriyor bu acıyla beraber. Burada beyin uyarılara istinaden belli hormonları salgılıyor. Özellikle dopamin ve endorfin gibi bize mutluluk sağlayıcı hormonlar devreye giriyor. Bize aslında kısa süreli olarak bir mutluluk hissi düşünmemizi ve o moda girmemizi sağlayan bir hormon salgılanmasına sebep oluyor. Ancak biz bunu aşırı şekilde tükettiğimizde buradaki reseptörler, bu acıya karşılık biraz daha stres kısmına ve sinirliliğe hatta ilerleyen seviyelerde anksiyeteye kadar giden durumlara neden oluyor" diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23