• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Hindistan gözlemleri: 15 Temmuz Darbe Girişimi

08 Aralık 2016
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Müslüman ülkelere giden, gidemediği yerleri uzaktan da olsa takip etmeye çalışan, ulemâyla, akademik dünyayla görüşen birisi olarak, “Ümmet olarak en büyük sorunumuz nedir?” sorusuna verecek cevabım, “birliğini yitirmiş olması” olur. 

Yerel sorunlar elbette var. Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve siyah Afrika Müslümanlarında olduğu gibi fakirlik ve cehâlet, körfez ülkelerinde olduğu gibi aşırı zenginlik ve tüketim çılgınlığı, Afganistan, Filistin, Suriye, Irak, Yemen, Libya gibi ülkelerde olduğu gibi bölgesel ve küresel işgaller, katliamlar, vs... 

Bunların hepsi doğru ama bunların olmasının ana sebebi ve çözülmesinin önündeki engel de Ümmet’in içinde bulunduğu vahdet krizidir. Bu yüzden de düşman yerel ve küresel güçler Müslümanları sürekli mezhep, meşrep ve etnik kimlik temelinde bölmeye, aralarında olan ihtilafları canlı tutmaya, sürekli kutuplaştırmaya çalışır. Böylece Müslümanlar enerjilerini karşılıklı kavgalarda tüketip güçsüz kalmalı ki onlar Müslüman dünyayı sömürebilsin, haritaları her dönem çıkarlarına göre yeniden çizebilsinler..

Eğer bu vahdet krizi yaşanmasaydı hiçbir güç 1.5 milyar Müslümanı yenemezdi. Bunu hisseden Müslümanlar kendilerini birleştirecek, en azından birleşmenin önünü açacak, yol gösterecek, cesaret verecek, doğruları cesurca söyleyecek öncü ülke ve liderleri beklemektedir.

Tam da bunun için Hindistan Müslümanlarının önemli bölümü 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne karşı tavır aldılar. Görüştüğümüz gazeteciler, akademisyenler, siyasiler, ulemâ ve ilim talebeleri bu duygularını ifade ediyor, Türkiye ayakta kalan son kalemizdir, diyorlardı.   

17-25 Aralık yargı darbesi girişimi diğer birçok Müslüman ülkelerde olduğu gibi Hindistan Müslümanları arasında da Hükümet ve Fetullahçılar arasında bir iktidar mücadelesi olarak algılanmış. Gerek Diyobend gerekse Darul Ulum Nedve’den hatırı sayılır âlimler Gülencilerle görüşmeye devam etmiş, onların misafirleri olarak Türkiye’ye gelip gitmişler. Bunu bizzat kendilerinden duyduk. 

Kavga eden, iktidar mücadelesi veren, bazen de birbirini yanlış anlayan iki kardeş çekişmesi demiş, yaşananları dış mihrakların oyunu olarak görmüş, hükümet izin verirse arabulucu olmak istediklerini bildirmişler.  

Ancak 15 Temmuz gecesi durum değişmiş, meselenin sandıkları gibi basit bir ihtilaf olmadığını görmüşler. Meselâ, Hindistan’ın saygın ve İslâm âleminde iyi tanınan âlimlerden Şeyh Selman el-Huseynî Nedvî 17 Temmuz günü, “Erdoğan’a ve Kahraman Türkiye Halkına Tebrikler” başlıklı çok sert bir bildiri yayımlayarak, Gülen’i münafıkların başı olarak nitelemiş, Ümmet’e ve İslâm’a ihanet ettiğini, ABD’ye uşaklık yaptığını, darbeye kalkışanların Şeytan’a hizmet ettiklerini deklare etmiş. 

Yine İslâm Üniversitesi Darul Ulum Diyobend Başkanı Ebu’l Kâsım en-Nu’mânî 18 Temmuz’da kurumu adına bir bildiri yayımlayarak, Türkiye halkının ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanında olduklarını ve siyonizmin güdümünde olan darbecilere karşı olduklarını gâyet net olarak ilan etmiş. Bilenler bilir, Hindistan, Pakistan ve Bangladeş’te bu iki ekolün etkisi çok büyüktür.

Konferans verdiğimiz üniversitelerde, dinî medreselerde hocalar ve gençler sorular kısmında hep 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni gündeme getirdiler, Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a dua ettiklerini bildirdiler. Bunlar arasından kitabını imzalayıp Erdoğan’a ulaştırmamızı isteyenler, verdiği mücadeleyi desteklediklerini bildiren mektuplarını bize ulaştıranlar oldu. Biz mektupları ulaştırma imkânımızın olmadığını söylesek de ısrar ettiler. 

Hindistan Müslümanları iç bölünmeden çok çekmiş ve bu yüzden Hint alt kıtada iktidarını kaybetmiş bir tecrübeden geliyorlar. Bu yüzden olsa gerek iki şeyi çok tehlikeli görmekteler; Müslümanlar aleyhine Batı’yla işbirliği yapmak ve Müslümanları bölecek fitne girişimlerinde bulunmak.

Yukarıda yazdıklarım Hindistan Müslümanlarının 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne bakışlarını ve yaklaşımlarını bu köşenin imkânları doğrultusunda özetlemekti.  

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23