• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz
TÜM YAZILARI

Şeytan pazarlarda da taşlanmalı!

19 Ağustos 2018
A


Sedat Yılmaz İletişim:

Hani meşhur kalpazanlar var ya, ekonomiden ziyâde hırslarıyla hareket edenler… Ahlâk ve kural dışı birilerinin ceplerini boşaltıp, avânesinin keselerini doldurmaya çalışanlardan bahsediyorum… Hırsları akıllarından önde gidenlerden… Anlamadan, dinlemeden, ölçüm, biçim yapmadan ansızın gelenlerden…  “Vur – kasanı doldur – kaç” diyenlerden…

Kendilerini derecelendirmekten âcizler ama bunlara kredi derecelendirme kuruluşları diyorlar. Moody’s’i, S&P’si birlik olmuş aynı gün Türkiye’nin notuyla oynamaya kalkışıyorlar. Şimdi Fitch Rating’in sahne almasını bekliyorlar. Hedefleri, Türkiye piyasalarını çöp haline getirip daha fazla çöplenmek… Bakalım pervâsız ataklarınız ne zamana kadar sürecek! El mi yaman, bey mi yaman bütün dünya görecek!

S&P demiş ki, “Türk hükümetinin açıkladığı yeni model spesifik ekonomik önerilerden yoksun…” Moody’s de, “Türkiye yakında ekonomiyle uyumlu ve etkili bir plan sunması durumunda kredi notunu artırırız…” Rahmetli Necmettin Erbakan Hocamızın ifadesiyle, “Hadi ordan!”

Türkiye, sorunların çözümüne dâir önlemleri, müeyyideleri, uygulamaları yürürlüğe koymayıp da, “Şu kadar devalüasyon yapacağız… Faizleri şuralara kadar yükselteceğiz… Daha fazla borçlanacağız… Üretmeyeceğiz, hedefimiz daha çok ithalat…” deseydi inanın bu kalpazan tayfasından “çıt” çıkmaz, notumuza dokunmazlar, bir de üstüne üstlük “Aferin!” alırdık.

Notları düşürdünüz, Türkiye’yi negatife çektiniz de ne oldu? Döviz kurunu yeniden zıplatabildiniz mi, hayır! Tabi sizin gözleriniz kurda değil asıl faizlerde… “Bir an önce yüzde 40’ların üzerine atalım, keyfimize bakalım” diyorsunuz ancak bana avuçlarınızı yakalayacaksınız gibi geliyor…

***

Nasıl mı, şöyle… Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kur ataklarına karşı aldığı önlemleri bir hatırlayın! 13 Ağustos Pazartesi itibariyle 7 lirayı geçerek yüzde 51 değer kazanan doların nefesini kesen uygulamalar, aslında kararlı bir yönetimin başarısı... Son 5 gün içinde dolarda yüzde 20’lik bir düşüşü sağlayan swap işlemi başta söz konusu müeyyideler, piyasada açığa satışları (kârda da, zararda da kazandıran piyasa oyunu) frenledi. Keşke bu önlemler kurun çıkışa başladığı 26 Temmuz’dan itibaren düşünülüp planlanabilseydi!

Hedef, kur ataklarında açığa satışlar ile bunalan Türk Lirası’nın değerini korumaktı... İlk döviz atakları sırasında Türk bankaları, yurt dışından Türk Lirası alıp döviz verirken 12 Ağustos Pazar gecesi BDDK’nın hamlesiyle işlem tersine çevrildi. Kurum, swap işlemi yapacakların yüzde 50, ardından da yüzde 25’lik yasal özkaynak oranını aşamayacağını açıkladı, TL’nin çıkış hızını azalttı. TCMB de piyasaya verdiği Türk Lirası’ndaki faizi üst bantta yüzde 19 olarak belirledi. Türk Lirası ile borçlanma maliyetleri artırıldı. Böylece büyük miktarda Türk Lirası’nın yabancının eline geçmesi önlendi.

Yabancılar, yüksek maliyetle elde edeceği Türk Lirası ile borçlanıp açığa satışla ABD doları edinmeyi göze alamadılar. Türk Lirası’ndaki satış baskısı bu yolla önemli derecede hafifletildi. Fakat bu defa da bankalarda dolar likiditesi ihtiyacı ortaya çıktı. Dolar ihtiyacı tahvil ve borsada satışlarla giderilmeye çalışıldı. Malumunuz bono – tahvil alımlarında faizler düşer, satışlarda ise faizler yükselir… Söz konusu tahvil satışı operasyonunda kur düşerken bu defa da tahvil faizleri yükselişe geçti… Faizler çıkarken TCMB “İhtiyacınız olan parayı benden alın” diyerek topa girdi ve bankaların döviz likidite ihtiyacını karşılayan adımlar attı... Zorunlu karşılık oranları düşürülürken swap işlemlerinde altını da devreye soktu. Bankaları rahatlatıcı önlemlerin devamıyla tahvil faizlerinin yükselişi engellendi. Ekonomi yönetimi büyük bir ihtimalle şimdi yeni finansal saldırılara karşı farklı projeler üretmekle meşgul…

***

Görüyorsunuz, piyasa ekonomisini bilmek ve kurallarını yerinde ve zamanında uygulamak ne kadar mühim! Türk Lirası’na çekilen operasyona karşı gerçekleştirilen operasyon, biraz geç kalınsa da başarılıydı. Yeterli mi, hayır! Zirâ şeytanın en fazla gezdiği yerlerin başında pazarlar ve hamamlar gelir… Piyasalarda şeytana pabucunu ters giydirecek şeytanî yollar mevcut… Bu alanda tâlimli olmak gerekir… Şeytan sadece Hac ibadetinde değil, pazarlarda da taşlanmalı… Dünkü yazımda da ifade ettim; piyasa oyunları ve finans okur-yazarlığı yaygın olarak eğitim ve öğretim müfredatına dâhil edilmeli. Halk piyasalara karşı bilinçlendirilmeli ve ayakta soyulmasına müsaade edilmemeli!

Şeytan azapta gerek ama bize de fazlasıyla yapacak işler düşüyor… Birinci önceliğimiz Türk Lirası’nın kıymetinin korunması... Vatandaşımız TL kullanmada hassas olmalı. Bakınız son dönemde Hükümet de TL’yi kullanmaya özen gösteriyor ve özendiriyor… Bilindiği üzere bir varlık barışı yasası hazırlandı. Son olarak da yasanın kapsamı genişletildi. Buna göre, şirket veya şirket ortaklarına ait olduğu halde şirketin kanuni temsilcileri, ortakları veya vekilleri dışındaki kişilerce tasarruf edilen varlıklar, şirket adına bildirim veya beyana konu edilerek ilgili kanun hükümlerinden yararlanabilecek. Dolayısıyla varlık barışı TL’nin değerine değer katacak.

Yine aynı hedef doğrultusunda Savunma Sanayi Başkanlığı da imzalanan sözleşmeler kapsamında dolar olarak verilen teminatların Türk Lirası’na çevrileceğini ve ilk defa imzalanacak sözleşmeler kapsamında verilecek teminatların Türk Lirası olarak belirleneceğini açıkladı.

Sıkıntı ve darboğazlardan kurtuluşun yolu yerli ve milli ekonomi… Bugün Tevriye… Yarın Arefe… Salı günü Kurban Bayramı başlıyor. Bayramlar sevinç, neş’e, dostluk, birlik ve beraberlik günleri… Bu şuur içinde mutluluklarımızın dâim olması niyâzıyla bayramınızı tebrik ediyorum. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23