• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sedat Yılmaz
Sedat Yılmaz
TÜM YAZILARI

ÇED’ler imzalanırsa merkez ülke oluruz!

05 Aralık 2018
A


Sedat Yılmaz İletişim:

Türkiye muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkabilmesi için her alanda üretim açığını kapatmak zorunda. Üretimsizlikle birlikte artan ithalat sebebiyle döviz açığı enflasyonu tetikliyor. Bakınız Kasım ayında döviz kurunun birazcık aşağı gelmesi bile enflasyonu yüzde 25’lerden yüzde 21’lere çekti. Dolayısıyla kur baskılı enflasyonu aşağı çekmek dışarıdan döviz akışının artırılmasına bağlı. İşte Türkiye’ye sürdürülebilir döviz kazandıracak ve ülkedeki üretim açığını sonlandıracak alanlardan biri de su ürünleri sektörü...

İçinde bakanlıkların bulunduğu 12 kamu kurumu balık üretiminin artırılması adına Mersin sahillerinde 4 yeni bölgeyi yatırıma açtı. Üreticilere seslenerek, “Gelin buraya yatırım yapın” dedi… Biri Silifke açıklarında Dana Adası civarı, ikisi Aydıncık’ta ve diğeri de Anamur açıkları.

Devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın balıkçılıkta kapasitenin artırılmasına yönelik isteğinden sonra Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin 2023 yılı su ürünleri ihracat hedefini 1 milyar dolardan 2 milyar dolara yükseltmesi sektöre ne kadar önem verildiğinin göstergesi…

Dolayısıyla su ürünlerinde şirketlerimizin yatırımlarını, üretimlerini, istihdamını ve ihracattaki başarılarını yılmadan, usanmadan anlatmayı sürdüreceğim...

İşte bugün bu işletmelerden birini yazıma taşıdım… Türkiye’nin ve Akdeniz çanağında Avrupa’nın kültür balıkçılığında kuluçkalama ve üretmede en büyüğünden, Kılıç Deniz Ürünleri AŞ’den daha doğrusu Kılıç Holding’den bahsedeceğim…

30 yıllık bir şirket… Bodrum merkezli… Yavru balık üretimi (yıllık 450 milyon adet), balık yetiştiriciliği, balık yemi üretimi (yıllık 160 bin ton), EPS ambalaj, işleme, paketleme ve dağıtım ile Avrupa Birliği (AB) normlarında üretim yapıyor.

Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç… Başkan Yardımcısı İhsan Bozan… Başkan Orhan Kılıç 1991 yılında Salih Adası’nda 50 ton balık üretim kapasitesiyle işe başlamış… Bugün yıllık toplam 65 bin ton balık üretimi gerçekleştiriyor. Şirket levrek, kaya levreği (granyöz), çipura, cobia, alabalık ve orkinos üretiminin yüzde 70’ini başta ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve Rusya’nın içinde olduğu 65 ülkeye satıyor... 2 bin kişi istihdam ediyor.

Kılıç Holding’in; yurtiçinde İzmir, Aydın, Muğla, Mersin, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa… Yurtdışında ise Arnavutluk, İtalya, Tunus, Moritanya, Miami, Dominik ve KKTC’de balık üretme tesisleri ve temsilcilikleri var. Şirket aynı zamanda uçakla canlı balık ihracatı yapan ilk Türk firması… Yani büyük yavru balık tedarikçisi… Tunus’a ve Umman’a canlı yavru balık ihraç ediyor.

Kılıç, denizin yanında baraj göllerinde de aktif… Kahramanmaraş Sır, Kayseri Bahçecik ve Gaziantep Karkamış barajlarında alabalık üretiyor. Şirketin hedefi alabalıkta da Avrupa’nın en iyisi olmak… Şirketin en dikkat çekici yanı ise ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulaması…

Kılıç, diğer yandan 2010 yılından bu yana Türkiye’nin balıkta ödüllü ihracat şampiyonu… 2017’de de 153 milyon dolar ihracat yaptı. 2018 yılsonu hedefi 180 milyon dolar. Şirket bu yıl Taste and Quality ödülünü de müzesine götürdü.

Şirket şimdi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları onaylanırsa Mersin’de yeni açılan balık üretme alanlarındaki yatırımlarını bir an önce ayağa kaldırmak istiyor. Kılıç, denizde kapasitesi artırılacak balık çiftlikleri ve Silifke Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiği işleme / paketleme / EPS (strafor kutu) / buz tesislerine toplam 220 milyon avro bir yatırım planlamış. Şirket Mersin’deki 3 üretim alanında ilk etapta 33 bin ton levrek ve çipura üretmeyi hedefliyor. Kılıç Holding, Mersin’deki yatırımında 1500 kişilik yeni bir istihdam imkânı oluşturmayı da öngörüyor.

“Turizmi baltalıyor” iddiasıyla kültür balıkçılığına karşı çıkan bir kesim var… Turizmi sâdece “deniz ve kumdan” ibaret sayanlar!.. Onlara göre balıkçılık denizlerde kirlilik yapıyormuş! Gel külâhıma anlat! Görünen köy kılavuz istemez… Özellikle analizler, kapalı alan Bodrum Güllük Körfezi’nde dâhi “Balık üretimi denizde kirlilik yapmıyor” diye bağırıyor.

Zirâ üniversitelerin de içinde bulunduğu komisyonlar, balık üretme alanlarında sürekli azot, fosfor ve nitrit gibi kirletici unsurların tahlillerini yapıyor. Her tahlilde kirlilik oranını gösteren “trix indeksi” değerleri Körfez’de bile, sınır değer kabul edilen 4-5’in altında seyrediyor. Ayrıca balık yeminin denizi kirlettiği de tam bir düzmece… Çünkü yem, organik ve suda çözülebiliyor.

Yanlış bir bilgi daha var… Bodrum Güllük Körfezi’ndeki balık üretme alanlarının kirlilik gerekçesiyle Mersin’e taşındığı iddiası… Böyle bir şey de yok. Bodrum’dan bir tane balık kafesi dâhi Mersin’e gitmiyor... Çünkü kirli bir ortam yok! Devlet üretim kapasitesinin artırılması için Mersin denizinde de balık çiftlikleri alanları açmış ve “Gelin balık üretin!” demiş… Sâdece Mersin’de değil… Samsun, Sinop, Giresun başta Karadeniz’in birçok yerinde balık yetiştiriciliğiyle ilgili yeni yerler belirlenmiş…

Bakınız, eğer balık çiftliklerinin sayısını artıramazsak 3 tarafı denizle çevrili Türkiye’de çok yakında balıksız kalacağız… O zaman bugün şikâyet ettiğimiz fiyatların 2-3 katına dâhi balık bulamayacağız.

Çevreci geçinenlere sesleniyorum… Mâdem çevrecisiniz!.. Balık neslinin giderek azaldığı dünyamızda kültür balıkçılığının, denizlerdeki balık neslinin korunmasında en etkin çâre olduğunu inkâr edebilir misiniz! Çevrecilik fantezi değil, hayatın gerçeği olmalı…

Kamuya da çağrıda bulunuyorum ve diyorum ki, “İmza bekleyen ÇED raporlarını toptan onaylayın ve Türkiye’yi balıkçılıkta uluslararası merkeze taşıyın!”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23