--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

Hangi İlah “Laiklik Elden Gitti” Diye Kızar?

Geçen hafta Ermenek’teki üzücü maden kazasından dolayı Cumhuriyet Bayramı kutlamaları iptal edilince, Cumhuriyet gazetesi yazarlarından biri çok tarihi bir saptama yapmış: Yazısında “Kim bilir belki de ilahi adalet, “Cumhuriyeti ne hale getirdiniz? Bütün değerlerini erozyona uğrattınız (laiklik vb. kast ediliyor). Ülkeyi çağdaş uygarlık seviyesine değil, ortaçağa taşıdınız. Bütün bunların üstüne bayram mı kutluyorsunuz?” diyerek, maden kazalarının biz anti laiklere İlahi bir gazap olduğunu ima ediyor.

Daha önceleri Dini Bayramlarla ilgili olarak “Bu yıl Hac, Kurban Bayramına denk geldiği için şehirlerarası otobüs sıkıntısı çekiliyor” saptaması ile gündeme gelen gazete yazarları, bu defa, resmi bayramlarla ilgili yaptığı milenyumluk bu saptama ile güm! diye gündeme düştü. Hem de ne düşüş!. Gümbürtüsü nesilden nesile Kıyamete kadar duyulacak türden.

Sayın Yazar, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlamaya hazırlanırken Soma faciasını yaşadık. Doğal olarak tüm bayram kutlamaları iptal edildi” diyerek de serzenişte bulunuyor.

Bu iki resmi bayram kutlamalarına denk gelen faciaları birleştirerek, saptamayı cuk! diye oturtarak ilahi adalet “laiklik elden gitti” diye bizi cezalandırıyor demeye getiriyor.

Fesubhanallah!

Bu felaketlerle ilgili olmadığı açık ama, Sayın yazar, “bu facialar 19 Mayıs ve diğer bayram törenlerinde kız öğrencileri yarı çıplak meydanlarda teşhir ettiğimizden dolayı ilahi bir ikazdır” şekilde bağlantı kursaydı. Amenna diyecektik.

Şu fani Dünyanın gariplikler ülkesi Türkiye’de çok tuhaflıklarla karşılaştım ama “laiklik elden gitti” diye kızan İlah’ın varlığını ilk kez bu Cumhuriyet yazarı sayesinde öğrendim. Eminim sizler de ilk kez duyuyorsunuzdur.

Bizim inandığımız Allah, Peygamber (sav) aracılığı ile gönderdiği Kur’an-ı Kerim’inde biz kullarının laik olmamızı istediğine dair en küçük bir imada dahi bulunmadığına göre, acaba ilahi adalet laiklikten sapanları resmi bayram kutlamalarından men ederek niçin cezalandırsın?

Yoksa üstadlarının vaktiyle uzun uğraşlar sonucu saptadığı “Laikrahe fiddin (Dinde zorlama yoktur, Bakara 256) Ayet’inde geçen “LAİKrahe” kelimesindeki “Laik”liği mi kast ediyor?

Ya da “Sizin dininiz size, benim dinim bana” (Kâfirun 6) Ayetini mi delil gösteriyor?

İslam Önderi Hz. Muhammed (sav), hem devlet reisi hem de Peygamber olduğuna göre, O (sav)’nu gönderen İlah nasıl olurda “laikliğe sahip çıkamadık” diye yana yakıla dört gözle beklediğimiz resmi bayram eğlencelerinden bizi men eder? Ve Soma’da 301, Ermenek’te ise 18 vatandaşımızın (henüz ölüm haberleri açıklanmadı, inşallah Sağ olarak kurtulurlar) hayatına son verir.

Bu işte bir terslik var.

Çünkü, Benim inandığım İlah’ın “laiklikten saptık” diye değil de, belki de “sapmadık” diye bizi cezalandırmasından korkarım.

Sayın yazar eğer, laiklikten sapanları cezalandıran ilah hakkında biraz daha malumat verirse, bizi de aydınlatmış olur. 

Bu sayede, laiklikten saparak, Cumhuriyeti bu hale getirenleri, laiklik başta olmak üzere bütün değerlerini erozyona uğratanları, daha önceleri güzelim ülkeyi Milli Şef ve Onun yolundakilerin çıkarmış olduğu çağdaş uygarlık seviyesine değil de ortaçağa taşıyanları cezalandıran ilahi adaletin sahibinin kim olduğunu da öğrenmiş oluruz.

Ayrıca Sayın yazar’dan bir ricam daha var.

Acaba bu nasıl bir İlahtır ki, sizin deyiminizle “siyasetçilerin yaptıklarından” dolayı, laiklikten de, Cumhuriyetin değerlerinden de, uygarlık seviyesinden de bihaber “gariban emekçi maden işçilerini” cezalandırıyor? 

Çünkü Bizim İlah’ımız Kur’an-ı Kerim’de “Hiç bir günahkâr diğerinin günahını çekmez (Zumer 7) buyruluyor.

Yoksa bu ilah siyasetçileri biraz kayırıyor mu? 

Prof. Dr. İbrahim Bektaş Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle