• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Türk Dünyası Kültür Tarihi

17 Ağustos 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eser Ötüken Neşriyata ait. “Türk Dünyası Kültür Tarihi” isimli kitabın üst başlığı, Ötüken’den Kırım’a” adını taşıyor.

Prof. Dr. Ahmet Kanlıdere ile Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun hazırladıkları kitap, sahasında uzman tarihçiler tarafından kaleme alınmış.

“Ötüken’den Kırım’a” kadar bütün bir Türk dünyasının kültürel tarihinin anlatıldığı eser aslında üniversitelerde ders kitabı olarak okutulması gereken bir çalışma.

Eserin mahiyetinin ve neden üniversitelerde okutulması gerektiğinin anlaşılması için yaşadığım örneklerde ikisini paylaşmak isterim.

Bursa’nın Muradiye semtinde II. Murat külliyesini ziyaret etmek üzere Heykel semtinden taksi dolmuşa binmiştim.

Muradiye külliyesine varmadan, II. Murat’ın büyük ataları-atalarımız Osmangazi ile Orhangazi ziyaret edilmeli deyip, şoföre “Osmangazi ile Orhangazi’nin türbelerinde inecek var” dedim

Şoför ne dese beğenirsiniz, “Abi burada ne var misafirler burayı ziyaret ediyor” demez mi? Kimler olduğunu söyledim. İnanılır gibi değil ama ne söyledi biliyor musunuz?

-“Ben şu yakındaki liseyi bitirdim burada kim olduğunu bilmediğim gibi ziyarette etmedim, yıllardır da bu yolu arşınlarım”.

Bu cevap hâlâ kalbimi acıtmaktadır. İkinci acıyı da anlatayım belki okullarımızda batının tarihi kadar kendi tarihimiz de hakiki boyutlarıyla okutulur ve anlatılır.

Biliyorsunuz üniversite tercihleri yapılıp bitti. Tanıdığım bir genç vardı. Ankara’nın lüks ve paralı bir okulundan mezun olmuş, üniversite imtihanına girmişti.

İstediği puan gelmeyince ailesi Türkiye’ye ile denkliği var diye Bulgaristan’da hukuk okutmak üzere çocuğunu yönlendirmek istedi ve Bulgaristan’da okumasını teklif ettiklerinden “Z kuşağı” delikanlı ne sorsa beğenirsiniz. “Bulgaristan nerede”? (…….) Kitaba geçelim.

Efendim sözünü etmeye çalıştığım “Türk Dünyası Kültür Tarihi” isimli eserin konu başlıkları ve yazarlarından haberdar edelim.

“Orta Asya Türk Tarihine Dair Umumi Eserleri” konusunu Ahmet Kanlıdere, “Asya Hunları, Akhunlar, Tabgaçları” Tilla Deniz Baykuzu, “Gök Türklerini” Ahmet Taşağıl, “Uygurları” Ayşe Melek Özyetgin,  “Kırgızlar, Türgişler, Karluklar ve Oğuzları” Hayrettin İhsan Erkoç, “Doğu Avrupa Türklerini” Umut Üren kaleme almış.

Ayrıca “İlk Müslüman Türk Devletlerini” Ömer Soner Hunkan, “Büyük Selçuklu Devletini” Sadi S. Kucur, “Harizmşahlar Devletini” Gülseren Azar Nasırabadı, “Moğollar Zamanında Orta Asya’yı” Muhammed Bilal Çelik, “Altın Orda Devleti’ni” İlyas Kemaloğlu, “Altın Orda’nın Mirasçıları: Türk-Tatar Hanlıklarını” Serkan Acar, “Kırım Hanlığını” ise Alper Başer yazmış.

Öte yandan; “Hindistan’daki Türk Devletleri’ni” Azmi Özcan, “İran Türklerini” Gülay Karadağ Çınar, “Timurluları” Hayrunnisa Alan, “Türkistan Hanlıklarını” Mehmet Alpargu, “İdil-Ural ve Orta Asya’da Kültürel ve Toplumsal Dönüşümü (1800-1991)” Ahmet Kanlıdere kaleme almış.

Ezcümle:

Tarihini bilmeyen toplumlar, kendilerini tanımaz-anlamaz ve başka toplumların tarihlerini sahiplenirler. Bu yüzden de mevcut haritamızı batılılar çizmiştir. 

Ötüken Neşriyat: 0212-251 03 50

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23