• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı

12 Şubat 2021
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Edebiyatımızın, tarihimizin, medeniyetimizin yüz akı ve nesilden nesle; “akıl, vicdan, his, duygu, düşünce ve muhakeme” ekseninde inandıklarını yazan, bu toprağın-milletin sesi olan, bu uğurda kalemini hiç sektirmeyen Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı’nın vefatı üzerinden 20 yıl geçti. Rahmetle analım ve ruhu için el-Fatiha. (D.30.06,1924-Ö.8.02.2001)

İnsanı insan eden unsurların başında, o kimsenin neye nasıl inandığı ve neyi nasıl konuştuğu, yazdığı, yaşadığı gelir ve kişinin şahitliğine yeter.

Ahmet Kabaklı hoca Allah’tan başka kimseye hesap vermeyeceğine inandığı için Hakk’ın hatırını ala bilip, halkın hatırına Hakk’ın hatırını söylemiş ve yazmış birisidir.

Siyasetten sanata, sanattan ekonomiye, ekonomiden kültüre dair geniş bir yelpazede kalemini ve dilini sadece devletine ve milletine hasretmiş bir münevverimizdir.

Tam bir Anadolu bilgesidir. Bilgeliğinin, irfanının temelini, Anadolu insanının dünya ile ahiret dengesi arasında kurduğu mizandan süzmüş ve bu dengeye karşı cephe alanları karşısına alarak mücadele etmiş bir mütefekkirimizdir.

Rahmet Kabaklı hocamızın pek çok eseri vardır. Hepsini tavsiye etmekle birlikte şu iki ciltlik eseri bugünler için son derece önemli ve hayatidir.

Memleketimizi ve milletimizin dününü ve bugününü tanıyarak, yarına dair nasıl yolculuk edileceğini anlamak için bu iki eseri mutlaka okumak gerekir.

Sözünü ettiğimiz eserin adı “Temellerin Duruşması” isimli kitaptır.

Aklıselim sahibi insanlarımız, vicdanını terazi yaparak bugün geldiğimiz noktaya baktıklarında, geçmişin bataklığından nasıl kurtulduğumuzu göreceklerdir.

Göremiyor ve inkâr ediliyorsa, böyleleri için yapılabilecek ve söylenebilecek her sözü, Temellerin Duruşması’nda Kabaklı hoca tarihi vakıalarla söylemiştir.  

Bağımsızlığını tarihinden ve inancından getiren milletimizin önündeki en büyük engel, halkımızın milli ve manevi değerlerine karşı içten ve dıştan yapılan taarruzlardır.

Bu taarruzların sebebi bellidir. Müslüman bir toplum ve devlet olarak en güçlü duruma gelişimiz sebebiyledir.

Dışarıdan Haçlı Batılı, içeriden bunların hizmetçileri; gelişen, büyüyen, halkıyla bütünleşen devletimizi, çıktığı yoldan geri çevirmek için sıcak-soğuk her türlü ihaneti sergilemektedirler.

İşte bu güruhların geçmişte neler yaptıklarını ve hala aynı istikamette yürüdüklerini görmek-anlamak ve idrak etmek için bu eser mutlaka okunmalılar.

Sözü büyük ustanın “Temellerden Uzaklaşma” yazısından bir bölümle bitirelim:

“Tanzimat’tan beri içine düşürüldüğümüz kültür buhranı, bu buhranın, üç devir (Tanzimat-Meşrutiyet-İlk Cumhuriyet) aydınlarında doğurduğu inanç bunalımıdır.

O aydınlar, Batı’ya özenerek, öz kültürümüzden kopmayı marifet bilmişlerdir. Batılılaşma ve çağdaşlaşma sevdalarıyla mevcut müesseselerimizi yıkıp hemen bunların Avrupa’da olan şekillerini kurmak telaşına düşmüşlerdir.

Bunun neye mal olursa olsun, ‘devrimcilik’ adına reformlar yapabilmek için diktatörlük şartları aramış ve istemişlerdir”.

Ezcümle:

Kendi medeniyetlerini yaşamayan, yaşatamayan ve sahip çıkamayan devletler-milletler, sömürgen ve kemirgen güçler tarafından davar gibi güdülürler.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şeyhülmuharrirîn Ahmet Kabaklı

Sağın Şeyhülmuharrirîn' i Ahmet Kabaklı; Solun Şeyhülmuharrirîn' i ise Burhan Kelek. Bana ikisi de bir şey ifade etmiyor bunların. İkisi de uydurma sıfatlar.

He iste anlamssin

Eger Ataturk Istiklal Savasino kazanmadaydo sende bor Yirgi olacaktin. Yorgi olamadiginiz icin mi Ataturkunsevmezsiniz, hatta dersini keske Canakkale gecilseydi. Sizin gibi pisliklerden dahalen temizlenemedi bu memleket. Hepiniz amerkan projesisiniz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23