• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Ketebe Yayınları’ndan Hoş Sadâ Eserler

30 Kasım 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserlerimiz Ketebe Yayınları’ndan.

İlk eserin adı “Hoş Sadâ”. “Son Asır Türk Musikişinasları” alt başlıklı kitabın müellifi, merhum İbnülemin Mahmut Kemal İnal.

Eserin muhtevasına geçmeden önce Yahya Kemal’e uğramalıyız ki, kitabın ismini ve mahiyetini, Yahya Kemal’in iki mısraı anlatsın. 

Yahya Kemal’in musiki medeniyetimizi anlattığı “Eski Musiki” isimli şiirinde:

“Çok insan anlayamaz eski musikimizden,

Ve ondan anlamayan bir şey anlamaz bizden” der.

Yahya Kemal, eski musikimizden anlamayanların, milli değerlerimizden uzak kalacağına dikkat çekerek, kendi öz müziğinden uzak kalanların milli kimlik bunalımına düşeceklerini ifade eder.

İşte “Hoş Sadâ” kitabı da bu manayı kapsayacak şekli de “Son Asır Türk Musikişinaslarının Ansiklopedisi” gibi olmuş.

Eserin ilk yazılarından birisi, “Soluk Hatıralardan Yankılanan Nağmeler” başlığıyla Nevzad Atlığ’a, takdim yazısı ise Yusuf Ziya Ortaç’a ait.

“Hoş Sadâ”, Klasik Türk Musikisinin son “Zümrüdüankalarının” hayat hikâyelerinden oluşmakta ve eserde 160 musikişinas anlatılmakta.

Ayrıca kitabın ilk baskısında yer alan devrin meşhur şahsiyetlerinin, İbnülemin hakkındaki yazıları, esere ayrı bir değer katmış.

İbnülemin Mahmut Kemal İnal, “Hoş Sadâ’yı” tamamlayamadan vefat etmiş, yarısına kadar hazırladığı bu eseri, müellifin notlarından faydalanarak Avni Aktuç yayına hazırlamış.

Kültürel değerlerimizin raflardan ve arşivlerden çıkarak özgürlüğüne kavuşması ve istifadeye sunulması oldukça önemli bir hizmettir.

………………

Ketebe Yayınlarından çıkan son kitaplardan birisi de “18. Yüzyıl İstanbul’u” adını taşımakta. 18. yüzyıl İstanbul’unun -insan ve toplum hayatı ile varlıklar ve nesneler- bütünüyle şiir veya belki “manilerle” demek daha doğru olur anlatılmış.

Mustafa Emir imzalı bu kitabı, Mertol Tulum hazırlamış. İstanbul’u şiirle/maniyle tanımak, bilmek, gezmek ve öğrenmek isteyenler için bulunmaz bir kitap.

İstanbul’a dair akla gelen ne varsa Emir Mustafa hepsini dile getirmiş ve hoş bir şekilde aktarmış. Şimdiye kadar bir örneği görülmeyen ilginç bir çalışma olmuş.

………………..

Ketebe’den çıkan bir başka eser ise Mustafa Armağan’a ait.

“İnsan Yüzlü Şehirler” isimli kitap, tam da bugünlerde okunacak eserlerden birisi. 

Covid-19 sebebiyle seyahatlerin kısıtlandığı bir zamanda dünyadan ve Türkiye’den bu şehirleri tarihi boyutları başta olmak üzere hemen her yönüyle tanımak mümkün.

Sözü gezgine bırakalım:

“İnsanoğlu bir şehri kurarken, farkına varmaz belki ama bir yandan da şehir, insanoğlunu kurmaya koyulmuştur.

Şehirdeki her taş, tabiattaki halinden farklı olarak insan eliyle biçimlendirilmiştir. İnsan ruhunun bilincinin, aklının, emeğinin eseridir.

Dolayısıyla insanın sembolleştirme eyleminin en karmaşık ve en zengin ürünlerinden biridir şehir. Bu yüzden de ister istemez anlam doludur. Bu anlam dünyasını canlı tutan unsur şehrin hafızasıdır”. 

………………

Eserler hakkında: Ketebe Yayınları: 

0212-612 29 30 [email protected] 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23