• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kapitalizmin Dişlileri Arasında Ezilen Ahlakımız

29 Eylül 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Kapitalizmle ahlakın yan yana gelmesi ve birlikte zikredilmesi, iki kavramın da muhtevasına terstir.

Dolayısıyla yazıda bile buluşmaları doğru değil ama hepimizin şahit olduğu gibi ahlak, kapitalizme hükmedeceğine, kapitalizm ahlakı hercümerç etmektedir.

Tabi bir de ahlak kavramından kimin neyi nasıl anladığı önemlidir. Öyle çok ahlak tarifimiz ve anlayışımız var ki, hepimizin kendine yonttuğu ahlaki kriterlere sığınmaktayız.

Durduğumuz ve olduğumuz yeri hazmedememe rahatsızlığımız sebebiyle, sürekli haksızlıklara uğradığımız gibi bir zehaba kapılmaktayız.

Kendimizi sigaya çekmeye hiç yanaşmadan, sebep olduğumuz problemleri es geçip, kendimizi test etmekten kaçınmaktayız.

Haliyle şikâyetçi olduğumuz problemler, kartopu gibi önümüzde yuvarlanarak büyümekte. Önce kendimize “Dur” ihtarı çekerek, hayata dair görüşlerimizi test etmeliyiz.    

Dünya insanlığı kapitalizmin köleleri haline getirilmiştir. Bu zaviyeden bakınca ahlakın nasıl iflas ettiğini görmek mümkündür.

İnsanı insan eden erdemlerden sapmalarla karşı karşıyayız. Ölüm ve ötesini hatırlamamak için sürekli zikzak çizen yeni bir hayat düzeni tutturmaya çalışmaktayız.

Aile kavramının yara aldığı bir toplumda, ahlaki kurallar maziye karışmış hikâyelerden öte geçmez. Ahlak ve aile bir olursa bütünlük meydana gelebilir.

Günümüzde ahlakı önceleyen muhafazakâr kesim olarak ciddi bir ahlak sınavı vermekteyiz. Elbet bu sınavı geçenler vardır fakat önemli bir kısmımız kalmaktayız.

Kapitalist sistemin şiddetli bir şekilde; “Harcarsanız mutlu olursunuz” dayatması, bizim gibi ahlak ve dini temelli toplumlarda ciddi travmalara sebep olmaktadır.

İnsanların pek çoğu mutluluk meselesine kafalarını öyle takmışlar ki, hüzne, mutsuzluğa, acıya, kayba dayanaksız hale gelinmiş.

Bu anlamda özellikle muhafazakâr kesimde büyük bir kırılma yaşandığı gözlenmekte. Tam da kapitalizmin ve kapitalizme hizmet eden kesimlerin istediği gibi!

Hani hep övündüğümüz bir medeniyet ilkemiz vardır.

Deriz ki, Osmanlı devrinde mezarlıklar, “Her an ölüm hatırlansın” diye şehrin içine yapılırdı. Hatta mezarlık girişlerine “Her nefis ölümü tadacaktır” Ayet-i Kerimesi yazılırdı.

Şimdi artık ölümü ve hüznü kovalayan ve hatırlanmaması için her türlü yolun denendiği bir arenada, maskelerle (Covid-19 maskesi kastedilmiyor) yaşamaktayız.

Kapitalizmin dişlileri arasında ezilmeye bıraktığımız ahlaki değerlerimizden kurtulunca mutlu olunacağını empoze edenler, kendi cüzdanlarını doldururken, hükmettikleri insanların cüzdanlarıyla birlikte vicdanlarını da boşaltmaktadırlar.

Dikkat edilirse aile ilişkilerinden tutun da sosyal hayatın yaşandığı yerlerde hiç kimse hiç kimseye; “Kaşının altında gözün var” diyememektedir.

Ezcümle:

Garip bir döngüye girdik. Nasıl bir dünya istediğimizi tarif edemez olduk.

İnsani değerlerimiz olan inanç kodlarımızı, amentümüzün şartlarına göre değil, kapitalizmin dayattığı şartlara göre düzenler olduk.

Maddi tüketim eksenli bir uyuşturucu sarmalının içinde bocalamaktayız. Bu sarmaldan çıkmak asla imkânsız değil. Yeter ki, “Amentümüze” inanarak sahip çıkalım. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

kemal

Dolar 7,84 desem yeterli mi?

Mehmet Öztopuz

Amentümüzün şartlarına göre değil, kapitalizmin dayattığı şartlara göre düzenler olduk.Ne güzel bir yazi hocam,ellerinizden öperim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23