• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Burdur Milletvekili ve İslam Şairi

31 Aralık 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Her milletin kendi inanç değerleri kapsamında kahramanları vardır.

Bu kahramanlar, halkın kendi seçtiği, benimsediği ve koruduğu kahramanlardır ve milletinin bağrından çıkmışlardır.

Bizde de halkımızın milli ve dini değerleriyle bütünleşen, barışık yaşayan ve bunlar uğruna hayatını feda eden kahramanlarımız vardır.

İşte onlardan birisi de; “Burdur Milletvekili ve İslam Şairi Mehmed Âkif’tir.

Mehmed Âkif’in TBMM’deki resmi kaydı, “Burdur Milletvekili ve İslam Şairi” olarak yer almaktadır. 

Malum 2021 senesi, “İstiklal Marşı ve Mehmed Âkif Anma Yılı” ilan edildi.

Bu sebeple medyanın her türlüsünde, Mehmed Âkif ve İstiklal Marşı üzerine -daha çok Âkif üzerine- epeyce yamalı alıntılar yayınlanıyor.

Birçoğunun iyi niyetle yapıldığı kabul edilebilir ama merhum Âkif’imizin vefatı ve naaşının defninde bile onlarca birbirini tutmayan anlatımlar var.

Elbet kimsenin yazdıklarına -Âkif ve İstiklal Marşına karşı bir husumeti yoksa- bir şey denilmez, bu hususta okuduğu kaynaklardan bilgi edinmiştir.

Yalnız eğer bu kadar yamalı bilgiler yazılacak ve konuşulacak olursa, ne İstiklal Marşı ne de Mehmed Âkif, hakikaten sadece anlamaktan yoksun kalınıp anılmış olur.

Mehmed Âkif’le ilgili çok sayıda kitap var. Yine çok sayıda hatıratlar var. Her biri kendi çapında kıymete değer lakin yine de bazı bilgileri yeniden araştırmakta fayda vardır. Belki 2021 yılı böyle hayırlı bir işe de vesile olabilir.

Mesela bir örnek verelim. Mehmed Âkif’in naaşının Beyoğlu Mısır Apartmanından otomobille taşındığı yazılıdır pek çok yerde.

Oysa o günün yazılı kaynaklarına göre at arabasıyla Beyazıt’a geldiği kayıtlıdır. D. Mehmed Doğan, “Camideki Şair” kitabında işin aslını yazmaktadır.

Otomobil kısmının doğru tarafı şudur:

Beyazıt’tan naaşın Edirnekapı Şehitliğine taşınabilmesi için otomobil akla gelir ama devlet riyasetinin katılmadığı ve katılmayı yasakladığı ama halkın katıldığı büyük naaş, mezarlığa kadar gençliğin omzunda taşınmıştır.

Mehmed Âkif, Milli Mücadelenin manevi cephesini güçlendirmek ve halkın mücadeleye katılmasını sağlamak için “İslam Şairi” olarak davet edilmiştir.

Çünkü Milli Mücadelenin manevi cephesini kuvvetlendirmek için Âkif’e ihtiyaç vardır ve İstiklal Mücadelesinin kazanılması, halkın dini duygularının canlandırılmasıyla mümkündür.

İstiklalimizin zaferi ancak dini duyguların kuvveden fiile geçmesiyle kazanılmıştır. Silah kullanacak Mehmetçiklere, silah kadar Mehmed Âkif’in yazdıkları ve vaazları da gerekmektedir. Çünkü Bu topraklar tekbir-ezan topraklarıdır.

Milli Mücadele 1923 yılında zaferle sonuçlandığında Mehmed Âkif İstanbul’a “İstiklal Madalyası ve tüfekle” dönmüştür.

Ömrünü Hakk’a adamış bir şair ve düşünür olarak, devlete-millete husumeti olmayan her insanımızın gönlünde taht kurmuş bir halk kahramanıdır ve halen de öyledir.

Ezcümle:

Mehmed Âkif’i anlamak, “bu ülkede hakikatte kim kimdir” sorusunun cevabını bulmak olacaktır inşaallah. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23