• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Azerbaycan Topraklarında Kalan Mehmetçiklerimiz

06 Ekim 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Azerbaycan’ın sınırları, Kafkas İslam Ordusu’nun zaferleri sonucu belirlenmiştir.

Sadece Bakü’de, Gence’de değil, Sibirya içlerine kadar Mehmetçiklerimiz vardır bu coğrafyada. Mehmetçiklerimiz Kafkasların bütününde, bilinen-bilinmeyen mezarlarıyla halen bekçilik etmektedirler.

Ermeni ve Rus zalimliklerini unutmuş veya onlardan yana olan “sağdan-soldan” “siyaset acuzeleri” ile bunlara “yamalık vazifesi” görerek beslenen bir kısım medyanın, hınzırca devletimizin ve milletimizin desteğine köstek olmaları boşa değildir.

Güneşin balçıkla sıvanacağına inanan bu kesimleri bir tarafa bırakarak, “İki Devlet Tek Millet” söyleminin slogandan öte bir hakikat olduğu üzerinde duralım.

Kafkas İslam Ordusu; 1918 yılının ilk yarısında kimi gönüllü, kimi farklı cephelerden toplanıp, Azerbaycanlı kardeşlerinin yardımına koşmuşlardır.

Mondros Mütarekesinin imzalanmasından sonra Kafkas İslam Ordusu geri çekilirken, Osmanlı Genel Kurmayının talimatıyla, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ne destek vermek üzere Mehmetçiklerimizin önemli kısmı burada kalır.

Tabi tüm mücadeleye rağmen Azerbaycan, Sovyet işgaline uğrar ve Mehmetçiklerimiz geri dönemeyip, bölgenin dört bir yanına dağılırlar.

İkinci Dünya Savaşı günlerine kadar dağıldıkları yerlerde ikamet ederler ama Stalin’in zulmünden kurtulamazlar.

Önce Azerbaycan içerisinde kurulan toplama kamplarına getirilirler. Ardından aylar süren trajik yolculuklarla, Sibirya Ormanlarının bilinmezliklerine sürülürler.

Birçoğu hayatını kaybeder, mezarları bile olmaz, karla kaplı topraklar altında yok olup giderler. Hayatta kalanlar ise ancak 1954’te Stalin öldükten sonra Azerbaycan’a dönebilirler.

Geri dönerler ama Ruslarla Ermenilerin işkencelerinden kurtulamazlar. Evleri yakılır, yıkılır. Öyle ki; cinayetler işlenir ki, sadece erkekler değil, hamile kadınlar hunharca katledilir.

Bakü başta olmak üzere Azerbaycan genelinde toplu katliamlardan sürgünlere kadar her türlü vahşet sergilenir. Gaye bellidir. Türkleri Kafkaslardan tamamen temizlemektir.

Bu vahşet, Azerbaycan yeniden bağımsızlığına kavuşuncaya kadar sürer. Azerbaycan’ı ve bugün olup bitenleri anlamak için son yüzyılın tarihini iyi bilmek gerekir.

Bu anlamda Azerbaycan Türkiye kardeşliğinin tarihini anlatan kitaplar, araştırmalar, raporlar ve belgeseller vardır.

Bu belgesellerden birisi de 2004 ila 2006 yılları arasında TRT Azerbaycan temsilciliği tarafından hazırlanmıştı ve bir kısmı da gösterilmişti.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren biliyordur ama hatırlatmakta fayda vardır.

Belgeselde, Azerbaycan’daki Kafkas İslam Ordusundan kalan yüzlerce yetimimiz ve yitiğimiz olduğu anlatılır.

Yine bildiğim kadarıyla Moskova’daki arşivlerden bile Mehmetçiklerimize dair belgeler tespit edilmiş ve yaklaşık 100 saatlik doküman elde edilmişti.

Belgelerin tümünün, TRT Bakü arşivinde ve TRT Genel Müdürlüğü arşivlerinde halen muhafaza edildiğini sanıyorum.

Acaba o belgesel yeniden gösterilemez mi? Ham görüntülerden de yeni bir belgesel daha hazırlanarak bugünlerde yayına giremez mi?

Böylece Türkiye Azerbaycan kardeşliğinin tarihine belgelerle ışık tutulmuş olunur ve neden “İki Devlet Tek Millet” denildiği anlaşılır. Tabi anlamak isteyenler için.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23