• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Evlilik çağındaki gençlerin % 70’i bekâr

Yeniakit Publisher
2013-04-09 20:54:00 - 2013-04-09 21:02:37
Evlilik çağındaki gençlerin % 70’i bekâr

Türkiye’de geçmişte uygulanan bazı sosyal politikalar gençlerin yaşam biçimlerini neredeyse geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde dejenere etmiş durumda. Türkiye’deki evlenme çağında olan yaklaşık 19 milyon gencin yüzde 70’ten fazlası bekâr.

AKİT / ANKARA
Türkiye’de geçmişte uygulanan bazı sosyal politikalar gençlerin yaşam biçimlerini neredeyse geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde dejenere etmiş durumda.
Türkiye’de evlenme çağında yaklaşık 19 milyon genç bulunuyor. Ancak bu gençlerin sadece 5 milyon 500 bini evli durumda. Boşanma oranlarının da en alt seviyede seyrettiği bu yaş aralığındaki gençlerin, bir başka ifadeyle yüzde 70’inden fazlası bekar.
DEVLET ‘SORUN’A EL ATMALI
Evlenme çağındaki bu 13 milyon 500 bin gençten birçoğunun eğitim ve işsizlik gibi gerekçelerle evlenme niyetinde olmadıkları biliniyor. Ancak asıl sıkıntı olarak görülen, evlenmek isteyip de evlenemeyen kesime, devletin ve toplumun destek olması çağrısı yapıldı. Yaklaşık 2 milyon kişi oldukları düşünülen bu kesimin büyük ölçüde maddi imkansızlıklar nedeniyle evlenemedikleri, bu soruna devletin bir birim kurarak el atması gerektiği, bu amaca yönelik olarak teşkil edilecek bir fon ile gençlere uzun vadeli ve faizsiz evlilik kredisi verilmesi önerisi yapıldı.
LALELİ: BİR FON KURULMALI
Eski MGV Başkanlarından ve sosyal ilişkiler uzmanı Nevzat Laleli, teklif edilen fonun vatandaşların bağışına açık tutulması, bağışçıların diğer sosyal sorumluluk projelerinde olduğu gibi özendirilmesi gerektiğini kaydetti. Laleli, bağışlar ve kredi geri dönüşümü ile fonun devlete fazla yük olmadan kendi kendisini çevirebilecek noktaya geleceğini belirtti.
PROJE İÇİN 10 MİLYAR DOLARLIK
BÜTÇE GEREKLİ
Evliliği düşünen 2 milyon gencin 1 milyon yeni aile anlamına geleceğini ifade eden uzmanlar, bir evlilik için yeterli olabilecek 20 bin TL civarındaki para ile, 1 milyon evliliğin yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir bütçe gerektirdiğini hesapladılar.
Devletin imkanlarını biraz zorlayarak oluşturabilmesi mümkün gözüken bu bütçe ile Türkiye’nin sosyal açıdan büyük kazanımlar elde edebileceği gibi, ekonomiye de canlılık kazandırılacağı, ağırlıklı olarak yürütülen dolaylı vergi sistemi sebebiyle kaynağın önemli bir kısmının tekrar hazineye dönüşünün de sağlanacağı değerlendiriliyor. Belediyelerin ve bir kısım kamu kurumlarının evlilik yardımlarının da fon kanalıyla krediye dönüştürülmesi ile, gençlerin ‘yardım ile evlendi’ gibi olumsuz bir yaftalamadan da kurtulacağı düşünülüyor.
ERDOĞAN’A ÇAĞRI
Laleli ayrıca, “Her fırsatta vatandaştan üç çocuk talebinde bulunan Sayın Başbakan için elini cebine atma vaktidir. Başbakan Erdoğan’ın bu teklifi değerlendirmesini ümit ediyoruz. Bu proje de, hükümetin gerçekleştirdiği projelerin arasında yerini almalıdır. Zira bu durum toplumun geleceği için bir zorunluluktur” şeklinde konuştu. Böyle bir sistemle ayrıca, evlilik yolundaki gençlere kanca atan faizcilerin (bankaların evlilik kredileri) önünün kesilebileceği, Hz. Rasulullah (SAV) Efendimizin sünnetine uymak isteyen gençlerin, Allah’ın haram kıldığı faiz pisliğine bulaşmalarının da engelleneceği, bu şekliyle teklifin manevi açıdan da faydalar sağlayacağı belirtiliyor.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23