2017-03-23 16:35:54 Az pişmiş eti herkes kanlı sanıyor ama...
Birçoğumuz kanlı görüntüyü sevmediğimiz için eti iyi pişmiş isteriz.
Birçoğumuz kanlı görüntüyü sevmediğimiz için eti iyi pişmiş isteriz.
Fakat bilmiyoruz ama bu kan değil.
Bu kan görünümlü madde myoglobin, myoglobin bir protein türü ve görevi hayvanın kaslarına oksijeni taşımak. Bu protein oksijenle karşılaşınca kırmızıya dönüyor ve yüksek ısı ile karşılaşınca da daha koyu bir renk alıyor.
Yani az ya da orta pişmiş etiniz kanlı değil sadece daha düşük ısıda pişiriliyor. Bazı etlerin diğerlerine oranla daha koyu olmasının bir sebebi var. Teksas A&M Üniversitesi'nden Prof. Jeffrey Savell "her hayvanın kas dokusunun aynı şekilde çalışmadığını ve bu nedenle etlerin renklerinin farklılık gösterebileceğini belirtiyor.
Mesela daha genç bir ineğin kas yapısı daha yaşlılara göre daha az olduğu için ondan elde edilen et daha açık renk olurken, daha yaşlı ve kas yapısı gelişmiş bir inekten elde edilen et daha morumsu ve koyu renk olabilir.
Bu da hindi ve tavuk gibi kümes hayvanlarının butlarındaki etlerin neden daha koyu renk olduğunu gösteriyor. Taze et aslında daha morumsudur!
"İlk kesilen et daha morumsu bir renkte olur" diye belirten Jeffrey Savell. "Et paketleme ve taşınma sırasında fazlasıyla oksijene maruz kaldığı için rengi daha kırmızıya dönüyor" diyor.
Bu nedenle biz alıcılar için kırmızı et çok daha taze algısı yaratıyor ve alım davranışımızı etkiliyor. Bu yüzden üreticiler et kesildikten sonra karbondioksit ile etkileşim yaratıp bu rengi korumaya çalışıyor.
Kahverengileşmiş et aslında kötü değil! Bir süre market rafında kalan etlerin myoglobin molekülleri oksitlenir ve etin rengi kahverengileşmeye başlar.
Bunun olması belki etin görüntüsünü iştah açıcı yapmaz fakat etin bozulduğunu söylemez.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23