• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
6
Yeniakit Publisher
Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Bir dönem padişah sofralarının baş tacı olan sülün Amasya’da yeniden mutfağa kazandırılıyor. Üniversitenin yürüttüğü çalışma, unutulmuş bir saray lezzetini üretimden sofraya taşımayı amaçlıyor.

#1
Foto - Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Amasya’da Osmanlı mutfağının seçkin lezzetlerinden sülün için kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

#2
Foto - Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Sülün çiftliği kuran Amasya Üniversitesi, etinin pişirildiği yemekler için de araştırma başlattı. Bu alanda yapılan yatırımla Suluova Meslek Yüksekokulu'nun (MYO) bahçesinde kümesler oluşturulup okul binası içinde de kuluçka tesisi konuşlandırıldı. Tesiste 60 bireyle başlayan üretim bir yıl geçmeden 700'e ulaştı. Düzenli beslenmenin etkisiyle kuşların yumurta verimi 5 kata yakın arttı.

#3
Foto - Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Osmanlı devletinde lezzetiyle padişah sofralarının vazgeçilmezi olan sülünün eğitim ve ekonominin yanı sıra mutfak kültürüne de katkı sağlaması amaçlanıyor. Bu amaçla Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nun mutfağında hummalı bir araştırma çalışması başlatıldı. Akademisyenler, öğrenciler ve usta aşçılar farklı tekniklerle pişen sülünleri şehrin gastronomi atlasına dahil etmeyi planlıyor. Yetiştirilen sülünlerin etlerinin itinalı bir şekilde hazırlandığını belirten Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mücahit Aydın, "Aşçılık programı öğrencilerimiz ve sektör temsilcileriyle birlikte en lezzetli tadı tespit edebilmek için farklı pişirme yöntemlerini deniyoruz. Geçmişte padişahların sofralarını süsleyen sülün yakın zamanda da Amasya mutfağının çeşitleri arasına girecek" dedi.

#4
Foto - Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Daha önce yemedikleri sülün etini çok beğendiklerini anlatan öğrencilerden Nurşen Yılmaz, "Ben Batmanlıyım. Sülün etini ilk defa burada tattım. Farklı şekillerde servis edilmesi çok önemli. Biz aşçılık öğrencileri seçiciyizdir. Biz beğendiysek halkımızın da beğeneceğini düşünüyorum" diye konuştu.

#5
Foto - Osmanlı mutfağının yıldızıydı! Unutulan saray lezzeti için düğmeye basıldı

Üniversitenin sülün yetiştiriciliği ve mutfak kültürüne kazandırılması alanlarındaki projelerini çok önemli bulduklarını anlatan Amasya Yalıboyu Turizm İşletmeleri Derneği Başkanı Selçuk Başün ise, çalışmaları destekleyeceklerini söyledi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mert

Devamlı olarak düğmeye basıldı yazıyorsunuz.Düğmecilik mi yapıyorsunuz acaba???
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23