• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
9
Yeniakit Publisher
NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:

NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

Antalya’da düzenlenen NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi. Kritik zirvenin ardından Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, basın mensuplarının karşısına çıktı. Toplantıya katılan Hollanda Başbakanı Mark Rutte de açıklamalarda bulunarak Türkiye’nin NATO içindeki rolüne dikkat çekti. Zirvede bölgesel güvenlikten genişleme sürecine kadar birçok konu ele alındı.

#1
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Antalya'daki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenecek NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ikinci gününde toplantı başlamadan önce basın mensuplarına açıklamada bulundu. Fidan, "Türkiye olarak, özellikle bu çok önemli ve özel zamanda, bu önemli toplantıyı yapmaktan büyük bir ayrıcalık duyuyoruz." ifadesini kullandı. Avrupa-Atlantik bölgesinde birçok önemli gelişmenin yaşandığına işaret eden Fidan, NATO ortakları olarak savunma işbirliğini ve Ukrayna'da barışın sağlanması konularını ele alacaklarını aktardı. Fidan, Hollanda'nın Lahey kentinde haziranda düzenlenecek NATO Zirvesi'nin hazırlıklarını da yapacaklarını dile getirdi.

#2
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

BAKAN FİDAN TOPLANTININ AÇILIŞ KONUŞMASINI YAPTI Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın açılışında selamlama konuşması yaptı. NATO'yu ilgilendiren pek çok kriz ve çatışma bulunduğuna işaret eden Fidan, birlik ve dayanışmayı güçlendirmeyi görüşeceklerini paylaştı. Bakan Fidan, transatlantik güvenliği açısından külfet paylaşımının gündemlerinde yer aldığını aktararak, "Bu bağlamda Sayın Genel Sekreter'in (Mark Rutte) vizyonunu paylaşıyoruz. İttifak çapında Texas'tan Ankara'ya uzanan bir güvenlik ağı oluşturmamız gerekiyor." diye konuştu. Avrupa'nın güvenlik mimarisini güçlendirmek üzere tedbirleri konuşacaklarını dile getiren Fidan, Ukrayna'ya kalıcı ve adil barışın getirilmesinin de gündemde olacağını vurguladı. Fidan, "Türkiye, her zaman barışa ulaşabilmek için diplomatik yolu savunmuştur. 3 yıllık ızdırabın ardından bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. İstanbul'da yürütülecek olan görüşmeler, umarım ki yeni bir sayfa açmamıza yol açacaktır." ifadelerini kullandı. Toplantıda sürece nasıl destek vereceklerini konuşacaklarını paylaşan Fidan, Avrupa-Atlantik güvenliğini 360 derecelik güvenlik yaklaşımıyla ele alacaklarını söyledi.

#3
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

Terörizmin tüm müttefiklerin güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurgulayan Bakan Fidan, "Ayrıca bu belaya karşı dayanışmamızı somut adımlarla nasıl en iyi şekilde güçlendirebileceğimizi de tartışacağız." dedi. Fidan, "Avrupa-Atlantik güvenliği ve savunmasının omurgası olan NATO, müttefikler arasında tüm güvenlik meselelerinde istişare, koordinasyon ve eylemde bulunmak için temel transatlantik forum olmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı. Bugünkü toplantının ve gelecek ay Lahey'de yapılacak NATO Zirvesi'nin, İttifak'ın bu temel karakterini daha da pekiştireceğini belirten Fidan, "Türkiye olarak, bugünkü toplantının yanı sıra, 2026 yılında bir sonraki zirveye de ev sahipliği yapacak olmamız, İttifak'a ve temsil ettiği değerlere olan sarsılmaz bağlılığımızı ortaya koymaktadır." değerlendirmesini yaptı.

#4
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

RUTTE'DEN AÇIKLAMA NATO Genel Sekreteri Rutte, toplantının bitimi sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'ye Antalya'daki mükemmel misafirperverliği için teşekkür ederek, Lahey zirvesinin gündemini derinlemesine görüşme fırsatı yakalandığını söyledi. Rutte, "Türkiye etkileyici bir savunma sanayi tabanına sahip. ABD'yle ve Avrupa'daki tüm endüstriler ve ülkelerle yakın işbirliği içinde çalışıyor." dedi.

#5
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmeleri için de "Türkiye'nin bir araya getirme gücü açıkça ortada. Bunu her gün görebiliyoruz." ifadesini kullandı. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, İstanbul barış müzakerelerinden "acil" ve "koşulsuz" ateşkes beklediklerini söyledi.

#6
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

TOPLANTI SONA ERDİ! BAKAN FİDAN'DAN AÇIKLAMA Antalya'da düzenlenen NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı, sona erdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, toplantının bitiminde basın toplantısı düzenledi.

#7
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

Bakan Fidan'ın açıklamasından satır başları şöyle: - NATO ittifakının ikinci en büyük ordusuna sahip Türkiye, Avrupa güvenlik mimarisinde son derece önemli rol oynamaya devam edecektir. - Sayın Rubio, Sayın Şeybani ve ben, bugün üçlü bir görüşme yapacağız.

#8
Foto - NATO zirvesi tamamlandı: Bakan Fidan ve Rutte’den önemli açıklamalar

- NATO Liderler Zirvesi, önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılacak. - Rusya ve Ukrayna'nın ateşkes için farklı düşünceleri var. İki tarafın da taviz vererek ortak noktada buluşmaları gerekiyor.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gök Türk

Hakan Fidan Avrupanin güvenliği için sana ihtiyacı yok boş yapma Avrupa güvenliği size kaldıysa vay Avrupa nın haline sen kendi ülkeni koruyamayan bir adamsın. Kendi kendinize gelin güvey olma Avrupa bizden fersah fersah güçlü Türkiye ye hiç ihtiyaçları yok.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23