• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Karaciğer hastalıklarına hangi bölüm bakar?

Karaciğer vücudun en çalışkan organlarından biridir. Bedeni toksinlerden arındıran karaciğerin sağlığını korumak için yediklerimize, içtiklerimize özen göstermeliyiz. Peki, karaciğer hastalıklarına hangi bölüm bakar?

2019-11-21 00:56:00 -
Karaciğer hastalıklarına hangi bölüm bakar?

Karaciğer vücudun en çalışkan organlarından biridir. Bedeni toksinlerden arındıran karaciğerin sağlığını korumak için yediklerimize, içtiklerimize özen göstermeliyiz. Peki, karaciğer hastalıklarına hangi bölüm bakar?

Karaciğer ne işe yarar?

Karaciğer vücuttaki en aktif organlardan biridir. İşte, karaciğerih vücuk için önemi: 

Lipoprotein üretimi karaciğerde gerçekleşir. Lipoproteinler; vücut için önemli proteinlerin ve yağların taşınmasında görevlidirler. 

Karaciğer; kanı birçok kimyasal madde ve ilaçtan temizler. 

Karaciğerde safra üretilir. Safra salgısı yağların sindirilmesi ve atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında görevlidir. 

Karaciğer kan pıhtılaşmasını düzenleyen kilit organdır. 

Karaciğer, fazla şekeri nişasta olarak depolar. 

Karaciğer enfeksiyona karşı bağışıklık sağlanmasında görevlidir. Karaciğerin hasar görmesi durumunda kişinin bağışıklığı ciddi olarak düşer.

Aminoasit üretimi ve şeker metabolizmasında karaciğer önemli rol oynar. 

Karaciğer hastaları beslenme alışkanlığında hangi hususlara dikkat etmeli?

Kronik karaciğer hastalıklarından özellikle sirozda, kan kimyasında çeşitli bozukluklar ortaya çıkmaktadır. Kronik karaciğer hastalığı olan ancak henüz siroz gelişmemiş hastalarda, normal dengeli beslenme şekli yeterlidir. Bu hastaların gereksiz ilaç kullanımından uzak durması gerekmektedir. Siroz hastalarının ise enerji gereksinimi diğer insanlara göre %50 daha fazladır.

Karaciğer hastalarının düzenli idrar söktürücü kullanmaları ve tüketilen tuz dengesini ayarlamaları gerekmektedir.

A ve B vitamini bakımından zengin olan enginar, idrar sökücü ve antioksidan özelliğinden dolayı karaciğer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilmektedir.

Çay şekeri, çikolata, bal, reçel, kola, gazoz gibi basit şekerli gıdalar az tüketilmelidir.

Basit şeker içeren gıdalar yerine sebzeler ve baklagiller, sütlü tatlılar, bulgur pilavı gibi bileşik şeker içeren gıdalar önerilir.

Fast-food, hazır market ürünleri, sosis, sucuk, salam tüketiminden uzak durulmalıdır.

Et grubunda, 1 yumurta büyüklüğündeki et, bir yumurta ve 4 yemek kaşığı bakliyata eşdeğerdir. Değişim buna göre yapılmalıdır.

Süt grubunda 1 su bardağı süt, bir su bardağı yoğurt, bir kibrit kutusu peynir ve 2/3 kibrit kutusu kaşar peyniri eşdeğerdir. O gün yoğurt yenmek isteniyorsa karşılık gelen süt veya peynir azaltılmalıdır.

Tahıl grubunda 2 dilim ekmek,4 yemek kaşığı makarna, pirinç pilavı ve bulgur pilavına eşdeğerdir.

Karaciğer hastalıklarına hangi bölüm bakar?

Vücudun en aktif ve en karmaşık organı olan karaciğerin sağlığını koruması için yediklerinize, içtiklerinize dikkat etmelisiniz. Karaciğerinizle ilgili bir sorun yaşadığınızı düşünüyorsanız hastanelerin iç hastalıkları yani dahiliye servislerine başvurmalısınız.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23