• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Büyümede pusula şaştı ekonomiler küçülecek

Yeniakit Publisher
2020-03-29 11:03:00 -
Büyümede pusula şaştı ekonomiler küçülecek

Dünyayı saran Corona virüsü, yayıldığı her ülkede üretimin durmasına, ticaretin yavaşlamasına yol açıyor. Asya ve Avrupa ülkelerini darboğaza sürükleyen virüs paniği, global ekonominin görünümünü de bozuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları, son bir ay içerisinde küresel büyüme tahminini 2-3 puan aşağı çekti.

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve 5 kıtaya yayılan yeni tip Corona virüsü (Covid-19); dünya ekonomisine büyük darbe vurdu. Yüz binlerce fabrikanın kepenk kapatmasına, ithalat ile ihracatın zorlaşmasına sebep olan virüs tehdidi, pek çok ülkeyi küçülttü.

Göstergeler bozuldu

ABD’de imalat, ihracat ve istihdam rakamları geriledi. Makro veriler kötüleşti. Bu durum Washington yönetimini, kurtarma paketi hazırlamaya itti. Gündeme gelen 2 trilyon dolarlık paketle stratejik sektörlere güç katmak, çarkları yeniden döndürmek hedefleniyor.

ABD Merkez Bankası (Federal Reserve System-Fed) ise 625 milyar dolarlık tahvil alımı yapacağını duyurdu. Bu hamleyle yatırım iştahını arttırmak amaçlanıyor.

Kredi muslukları açıldı

Covid-19’a karşı alınan önlemler, Avrupa ülkelerini de mali sıkıntıya soktu. Ekonomileri daralan, sosyal sorunlarla karşı karşıya kalan bu ülkelerce art arda sübvansiyon programları ilan ediliyor ayrıca kredi muslukları açılıyor. Avrupa Birliği (AB) de virüsün vurduğu ülkelere, stratejik sektörlere ve şirketlere teşvik veriyor.                                           

Çalışmalar devam ediyor 

Covid-19’un merkez üssü Çin ile Japonya ve Güney Kore’de üretim faaliyetlerinin askıya alınması, ürün tedariğinin güçleşmesi hükümetleri alarma geçirdi. Yerli ve yabancı firmalara moral ile güven aşılamaya odaklanan ekonomi yönetimleri, yatırım ortamını iyileştirmek için önemli çalışmalar yürütüyorlar.

Reel sektör rahatladı

Corona virüsüyle mücadeleyi merkeze alan Türkiye’de de üretimin ve ihracatın bıçak gibi kesilmesini engellemek için Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi devreye alındı. Şirketleri hayata tutundurmaya, istihdam kayıplarını engellemeye dönük 100 milyar liralık paketin ardından açıklanan takviyeler de sektörlere nefes aldırdı. Ayrıca sektörlerden gelecek taleplere kulak verileceğinin, gerekli görüldüğünde yeni paketlerin hayata geçirilebileceğinin duyurulması da piyasayı rahatlattı. 

Kritik açıklamalar geldi

Covid-19’un açtığı tahribatı onarmak için teyakkuz halinde olan dünyaya uluslararası reyting kurumlarından ise kötü haberler geliyor.  Küresel büyüme tahminini yüzde 2.5’ten yüzde 1.3’e indiren Fitch Ratings tarafından yapılan açıklamada “Virüs gerek Çin gerekse İtalya, İspanya ve Fransa gibi ülkelerin milli gelirlerini bir miktar eritecek” denildi. Açıklamada salgının yayılmasıyla tüm büyük ekonomilerde ani durgunluğun görülebileceğine de dikkat çekildi.

Durgunluk görülecek

Standard and Poor’s (S&P), global ekonomik aktivitenin Covid-19 pandemisinden olumsuz etkileneceği uyarısında bulundu. Kurum, yayınladığı uyarı notunda “ABD ve Avrupa ekonomilerinin ilk yarıda daralma görülecek. Brezilya ve Meksika’nın da aralarında bulunduğu dinamik ekonomilerde de 2020 bahar ile yaz döneminde durgunluk yaşanacak” ifadelerine yer verildi.

Moody’s, Corona virüsünün küresel ekonomide büyük bir şoka neden olacağını savundu.  Pek çok ülkenin önemli bir imtihandan geçeceğini dile getiren kurumun analistleri, “Küresel ekonominin 2020’de yüzde 0.5 daralmasını, 2021’de yüzde 3.2 büyümesini bekliyoruz. Covid-19 ortaya çıkmadan evvel, 2019 Kasım döneminde bu sene için yüzde 2.6 büyüme öngörüyorduk. Virüs tüm senaryolarımızı yenilememizi gerektirdi” tahminlerini paylaştı.

Analistler; Türkiye’nin ise 2020’de yüzde 1.4 küçüleceğini, 2021’de de yüzde 0.8 büyüyeceğini iddia etti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23