• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bilim yine yanıldı: ''Kırmızı et kanser yapıyor'' yalan çıktı!

Yeniakit Publisher
Haber Merkezi Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Bilim yine yanıldı: ''Kırmızı et kanser yapıyor'' yalan çıktı!

Yeni bir araştırmaya göre hayvansal protein tüketimi ölüm riskini artırmıyor; aksine kansere bağlı ölümleri azaltıcı etki gösterebiliyor.

Yeni bir araştırmaya göre hayvansal protein tüketimi ölüm riskini artırmıyor; aksine kansere bağlı ölümleri azaltıcı etki gösterebiliyor.

Hayvansal protein içeren yiyeceklerin tüketilmesinin ölüm riskini artırmadığı, aksine kansere bağlı ölümlere karşı bir miktar koruma sağlayabileceği yeni bir araştırmaya göre belirlendi.

Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism dergisinde yayımlanan bulgular, 19 yaş ve üzerindeki yaklaşık 16.000 yetişkinin katıldığı Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES III) verilerinin analizine dayanıyor.

Araştırmacılar, katılımcıların ne kadar hayvansal ve bitkisel protein tükettiklerine baktı ve bu beslenme alışkanlıklarını kanser, kalp hastalıkları ya da herhangi bir nedenden ölme riskleriyle karşılaştırdı. Sonuçlar, daha fazla hayvansal protein tüketiminin ölüm riskini artırmadığını ortaya koydu. Tam tersine, veriler daha çok hayvansal protein tüketen kişilerde kansere bağlı ölümlerde küçük ama anlamlı bir azalma olabileceğine işaret etti.


 

McMaster Üniversitesi Kinezyoloji Bölümü Başkanı ve araştırmayı yöneten Prof. Stuart Phillips, şu değerlendirmede bulundu:

“Protein konusunda çok fazla kafa karışıklığı var – ne kadar tüketmeli, hangi tür olmalı ve uzun vadeli sağlık açısından ne anlama geliyor? Bu çalışma, konuya netlik getiriyor. Bu da beslenmesine dair bilinçli, kanıta dayalı kararlar vermek isteyen herkes için önemli.”

Ekip, sonuçların güvenilirliğini sağlamak amacıyla ileri istatistiksel yöntemler kullandı. Bunlar arasında, uzun vadeli beslenme alımını tahmin etmek ve ölçüm hatalarını en aza indirmek için Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) yöntemi ve çok değişkenli Markov Zinciri Monte Carlo (MCMC) modellemesi yer aldı.


 

Phillips, bu konuda şunları söyledi:

“Analizimizin, olağan alım ve ölüm riskini değerlendirmek için en katı, altın standart yöntemleri kullanması hayati öneme sahipti. Bu yöntemler günlük protein alımındaki dalgalanmaları dikkate almamıza ve uzun vadeli beslenme alışkanlıklarının daha doğru bir resmini sunmamıza imkân tanıdı.”

Araştırmacılar, toplam protein, hayvansal protein veya bitkisel protein ile herhangi bir nedenden ölüm, kardiyovasküler hastalık ya da kanser riski arasında hiçbir bağlantı bulamadı. Hem bitkisel hem de hayvansal protein aynı anda analiz edildiğinde de sonuçlar değişmedi. Bulgular, bitkisel proteinin kanser ölümleri üzerinde minimal etkiye sahip olduğunu, hayvansal proteinin ise küçük de olsa koruyucu bir etki sağlayabileceğini gösterdi.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Vatandaş

Yıllarca doktorlar. Kırmızı et kuyruk yağı rere yağı yemeyin. Onun yerine ayçiçek yağı kurufasülye nohut yiyin dediler. Et tereyağı ve kuyruk yağı kolessterol yapar damarları tıkar dediler. Gariban köylü tereyağını pazarda satıp yerine ayçiçek yağı ve margarin aldı. Oysa kuyruk yağı tereyağı ölçülü kullanıldığında en sağlıklı yağlardandır.

Aliveli 4950

Hadi o zaman hayvan ithal edelim. İneği Ukrayna'dan, samanı Romanya'dan. Et bayramı da yaklaşıyor hazaaaar.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23