• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Werner Heisenberg kimdir?

Kuantum mekaniğine önemli katkıları sebebiyle 1932 Nobel Fizik Ödülü'nü almaya hak kazanan Werner Heisenberg kimdir?

Werner Heisenberg

Werner Heisenberg 5 Aralık 1901 tarihinde Almanya'da dünyaya geldi.

5 yaşındayken akciğerinin iltihaplanması yüzünden ölümden dönen Werner, 1920 senesinde Maximilian Gymnasium'dan mezun olduktan sonra Universitât München'e kaydoldu. Buradaki ilk iki senesinde, fizik üzerine gelecek vaat eden dört araştırma makalesi yazdı. 

Üniversite eğitiminden sonra, atom fiziğinin önde gelen isimlerinden Max Born ile Niels Bohr'un yanında çalıştı.

1920'li yıllarda muhtelif üniversitelerde öğretim üyeliği yaptı. Münih Üniversitesi’nden 1923 senesinde fizik dalında doktora derecesi aldı.

1923-24’de Göttingen Üniversitesi’nde Max Born ile birlikte çalıştı.

1924 senesinde Bohr’un yanında çalışmak üzere Kopenhag Üniversitesi Kurumsal Fizik Enstitüsü’ne gitti. Kuantum mekaniği üzerine bir dönem çalıştıktan sonra, 1927 senesinde Leipzig Üniversitesi’nde profesör oldu. 

1927'den 1941 senesine kadar Leipzig Üniversitesi'nde kuramsal fizik profesörlüğü yaptı. En önemli çalışmalarını bu dönemde yapan Werner,  kuantum mekaniğine önemli katkıları sebebiyle 1932 Nobel Fizik Ödülü'nü aldı.

1942 senesinde Berlin Üniversitesi'nde profesör oldu. Kuantum mekaniğine, matris mekaniği olarak bilinen yeni bir yaklaşım getiren Werner Heisenberg, araştırmaları esnasında hidrojenin alotropik biçimlerinin (Bir kimyasal elementin, fiziksel özellikleri değişik, kimyasal özellikleri eşdeğer olan iki ya da daha çok biçimde bulunması) var olması gerektiği sonucuna vardı. Bu alotropların varlığı daha sonra kanıtlandı (1929) ve bu buluşundan ötürü 1932 Nobel Fizik Ödülü, Heisenberg'e verildi.

1950 senesinde Türkiye’ye gelerek birçok konferans verdi.

1956 senesinde İstanbul'da konferans veren Werner Heisenberg, bir konferansında sözlerini şöyle bitirmiştir: “Bütün nutuklarımda, atomdaki enerjiden nasıl istifade edilebileceğini anlattım. Şimdi aklımıza haklı olarak, şu soru gelmektedir: Bu muazzam kudreti, küçücük yere kim ve nasıl koydu.”

1957 senesinde atomun silah olarak kullanılmasına karşı olan bilim adamlarıyla ortak bildirinin hazırlanmasına katıldı.

1958’de Münih Üniversitesi’ne geçti.

Profesör olarak çalışmalarını sürdüren Werner Heisenberg, 1 Şubat 1976 tarihinde Münih, Almanya’da 75 yaşındayken safra kesesi ve böbrek kanserinden hayatını kaybetmiştir. 

 

Werner Heisenberg Sözleri:

Kainat sadece düşündüğümüzden daha tuhaf değil, düşünebildiğimizden de tuhaf. 

Mutlaklarla değil de olasılıklarla yönetilen bir evrende bütün sonuçlar vardır

Doğa bilimleri bardağından içilen ilk yudum insanı ateist yapar, ama bardağın dibinde sizi bir yaratıcı beklemektedir. 

Bütün nutuklarımda, atomdaki enerjiden nasıl istifade edilebileceğini anlattım. Şimdi aklımıza haklı olarak, şu soru gelmektedir: Bu muazzam kudreti, küçücük yere kim ve nasıl koydu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23