• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

II. Pius kimdir?

II. Pius, 1458-1464 yılları arasında papalık yapmıştır.

II. Pius

Gerçek adı Enea Silvio Piccolomini'dir. Fakirleşmiş eski bir soylu ailenin oğlu olarak 18 Ekim 1405 tarihinde Corsignano'da dünyaya gelen II. Pius, geçimini sağlamak amacıyla Kardinal Domenico Capranica'nın yanında çalışmıştır.

Papa IV. Eugenius'un karşı çıktığı kilise reformuna destek veren piskoposlar tarafından düzenlenen Basel Konsiline katıldıktan sonra Kardinal Niccolo Albergati'yle birlikte diplomatik görevle birçok Avrupa ülkesini gezmiştir.

1436 yılında Basel'e dönerek konsilde görev almıştır. 5 Kasım 1439 tarihinde karşı-papa seçilen V. Felix'in sekreteri oldu. Basel'deki piskoposları Frankfurt Meclisinde temsil ettiği sırada III. Friedrich'in dikkatini çekti.  Daha sonra Friedrich'in isteği üzerine Viyana'ya giderek imparatorluk baş şairi ve imparatorun özel sekreteri oldu.

1445'te karşı-papayla tüm bağlarını kopararak hakkındaki aforoz kararını kaldırttı ve 1446'da papazlığa atandı. Papa IV. Eugenius'un, başpiskopos olan iki Alman elektörünü görevden alması sonucu başlayan siyasi krizi yatıştırdıktan sonra, Alman prensleriyle papanın arasını düzeltti ve III. Friedrich'in Basel Konsilinden desteğini çekmesini sağladı.

1447 yılında yeni papa V. Nicolaus tarafından Trieste piskoposluğuna getirildi. Bu dönemde Alman prensleriyle papa arasında arabuluculuk görevinde bulundu.

Yardımları karşılığında papa tarafından Siena piskoposluğuna atandıktan sonra, III. Friedrich'in Portekizli bir prensesle evlenmesi için arabuluculuk yaptı ve Friedrich'in Roma'da papa V. Nicolaus'un elinden Kutsal Roma-Germen İmparatorluğu tacını giymesini sağladı. Sonraki papa III. Calixtus tarafından Sta. Sabina Kilisesine Kardinal-papaz olarak atandı. Calixtus'un ölümü üzerine, 19 Ağustos 1458 tarihinde yeni papa olarak seçildi.

II. Pius'un papa olduktan sonraki en önemli amacı, 1453 yılında İstanbul'u ele geçiren Osmanlılara karşı büyük bir Haçlı seferi düzenlemekti. Bu amaçla Mantova'ya Hıristiyan prensleri çağırmasına rağmen beklediği sonuçları elde edemedi.

Bu konuda başarılı olamayacağını anladıktan sonra başka konularla ilgilenmeye karar verdi. Kısa süre içinde Papalık Devletlerinin denetimini yeniden ele geçirdi. Fransa'yı papalıktan büyük ölçüde bağımsız kılan Pragmatique sanction de Bourges fermanının geri alınması için Fransa'yla yaptığı görüşmelerse, VII. Charles döneminde kesintiye uğradıysa da, onun oğlu XI. Louis döneminde başarılı oldu.

Bazı düşmanlıkların sona erdirilmesi ve imparator III. Friedrich ile Burgonya dükü Philip'in destek sözleri üzerine, hasta olmasına rağmen ekim 1463'te yeni bir Haçlı seferi yapılacağını ilan etti ve 18 Haziran 1464'te Roma'dan ayrıldı. Yardımına ise sadece iki Venedik gemisi geldi. Hastalığının ilerlemesi üzerine

14 Ağustos 1464 tarihinde öldü. II. Pius'un kalbi Ancona'ya gömüldü. San Pietro Bazilikasına gömülen bedeniyse sonradan S. Andrea della Valle Kilisesine defnedildi.

II. Pius ve Fatih Sultan Mehmed

Osmanlı padişahı II. Mehmed, 1453 yılında İstanbul'u fethetederek Doğu Roma İmparatorluğu'na son vermiş, daha sonra Balkanlar da birçok şehir ve kaleyi ele geçirmiş, Yunanistan'ın büyük bir bölümünü Osmanlı topraklarına katmıştı.

II. Mehmed'in devletinin sınırları içerisindeki Hristiyanlara geniş haklar vermesi, Rum Ortodoks Patrikhanesi'ni himayesi altına almasını ve patrikhane başkanı olan II. Gennadios'tan Hristiyanlıkla alakalı bir bilgiler alması Avrupa'da padişahın Hristiyanlığa meylettiği şeklinde yorumlanmıştı.

Ayrıca Fatih Sultan Mehmed'in hürmet ettiği üvey annesi Mara Hatun'un bir Hristiyan olması bu görüşü pekiştiriyordu. Osmanlı'nın Avrupa seferlerine son vermek isteyen Papa II. Pius, Fatih'i Hristiyanlığa davet eden bir mektup yazdı. Mektupta padişahın bir damla suyla vaftiz olup, İncil'i kabul ederek Fatih'in Roma imparatoru olarak tanınabileceği yazmaktadır.

Fatih'e mektubun ulaşıp ulaşmadığı ise tartışmalıdır. Tarihçi Halil İnalcık, mektubun Fatih'e ulaştığını fakat padişahın bunu dikkate almadığını söyler. Çünkü Pius, bu mektubu yazdıktan bir süre sonra yeni bir Haçlı seferi düzenleme kararı almıştır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23