• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İbn Cessar kimdir?

Bundan yaklaşık bin sene önce "Cüzzam" hastalığını keşfederek, tedavisini geliştiren ve tıp tarihinde bir çığır açan ünlü Müslüman bilim insanı İbn Cessar kimdir?

İbn Cessar

10. yüzyılda Tunus'ta dünyaya geldi. 

Tıbbî uygulamaları ve verdiği eserlerle kısa sürede döneminin aranan doktorlarından biri haine gelen Cessar’ın kitapları çok geçmeden Latince, Yunanca ve İb-ranice’ye çevrilmişti.

Fakat mütercimlik yapan Konstantin isimli bir korsan kâtip, bu eserlerin müellifinin kendisi olduğunu iddia edip ‘Viaticum’ kendi malı olarak satmaya başladı. Daha sonra kendisini sevmeyen Demetrius isimli Sicilyalı mütercim tarafından bu hırsızlık ortaya çıkarıldı. Kitabın korsan baskısını yaparken yakalanan Konstantin’in zaptiyeler tarafından götürülürken “Eğitim şart!” diye bağırdığı iddiaları gerçek dışıdır. 

10. yüzyıl sonlarına doğru, dönemin adetlerinin aksine, cüzzamlı hastaları ıssız adalara terk etmek yerine tedavi etmeye çalışıyordu. Bu tedaviler sırasında ceylan derisine yazmış olduğu tıbbî yazılar 12,500 kiloyu bulur. Kitaplarının ağırlığı yaklaşık 10 tondur. 

Onca kitaptan, seyahatlerden ve hastaları tedavi ederken edindiği tecrübelerden edindiği bilgileri, cüzzamın sebep ve tedavileriyle ilgili olan "Fakirler İçin Seyahat Kitabı" adı altında toplayan İbn Cessar, tıp tarihinde bir çığır açmıştır.

Bu önemli kitapta ayrıca yolculuk esnasında sık sık karşılaşılan hastalıkların sebeplerini, teşhis ve pratik olarak uygulanabilecek tedavi yöntemlerini anlaşılır bir dille anlatmıştır.

Gittiği ülkelerde karşılaştığı tüm hastalıklara teşhis koyup tedavilerini bulmaya çalışan ve kendini bilime adayan İbni Cessar, 1009 tarihinde Hakk'a yürümüştür. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23