• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Carl Sagan kimdir?

Gökbilimci ve astrobiyolog Carl Sagan, Astrobiyolojinin öncülerindendir ve Dünya Dışı Akıllı Varlık Araştırması'nın ilerlemesinde büyük katkıları olmuştur.

Carl Sagan

Carl Sagan, 9 Kasım 1934 tarihinde New York, Brooklyn'de dünyaya geldi. Musevi bir terzinin oğlu olarak dünyaya gelen Carl Sagan, kolej mezuniyetinden sonra Şikago Üniversitesi'nde eğitimini sürdürdü. 

Fizik, astronomi ve astrofizik eğitimlerini tamamladıktan sonra 1955 senesinde mezun oldu. 1 sene sonra yüksek lisansını tamamladı. 1960 senesinde ise astronomi ve astrofizik üzerine yaptığı doktorasını tamamladı. 

1968 senesine dek Harvard Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 1971 senesinde ise Cornell Üniversitesi'nde profesör oldu ve bir laboratuvarın başına geçti. 

Güneş Sistemi'nin keşfi için çalışan pek çok insansız uzay görevini yönetti.

Uzaylılara Mesaj

Bu dönemde, Güneş Sistemi'ndeki vazifesini tamamlayan, görev sonrasında orayı terk edecek uzay sondalarını dünya dışı akıllı uygarlıkların bulması halinde anlayabilecekleri evrensel ve değişmez bir mesaj koyma fikrini ortaya attı. Bu şekilde gönderilen ilk mesaj, Pioneer 10 sondasının üzerine yerleştirilmiş olan ve üzerinde evrensel olarak anlaşılabilir şekiller bulunan, altından bir plakaydı. 

Geliştirilmesine yardım ettiği en detaylı ve üzerinde en çok çalışılmış mesaj, Voyager Altın Kaydı'dır. Bu kayıt, Voyager uzay sondaları üzerine yerleştirilmişti.

Voyager araçlarına konan Voyager Altın Kaydı'nda, plakta dünyayla ilgili genel bilgilerin yanı sıra 55 dilde dostluk mesajı, 115 görüntü, çeşitli doğa sesleri ve “Johnny Be Good” gibi dönemin ünlü şarkıları da yer aldı. Plakta Türkçe olarak yer alan dostluk mesajını Sagan’ın üniversiteden arkadaşı Profesör Kuniholm seslendirdi ve uzaya şu cümleler gitti: “Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun.”

Bilimsel Başarıları

1960'ların başında, bilim insanlarının elinde Venüs gezegeninin yüzey özellikleri hakkında bilgi yoktu. Bu dönemde Sagan, Venüs ile ilgili 'olasılık' raporu hazırladı. Buna göre, gezegenin yüzeyi kuru ve sıcaktı. 

Konuk katılımcı olarak, Caltech Jet İtki Laboratuvarı'ndaki Venüs'e yapılacak Mariner görevlerine, tasarım ve düzenleme alanında katkıda bulundu. 1962 senesindeki Mariner 2 görevinin başarıyla gerçekleştirilmesinin ardından, gezegen hakkındaki görüşleri, elde edilen veriler ile doğrulandı.

Sagan, Satürn'ün uydusu Titan ve Jüpiter'in doğal uydusu Europa'nın okyanuslara (Europa için söz konusu olan yüzeyin altındaki okyanuslardır.) sahip olabileceği hipotezini ortaya atan ilk bilim insanlarındandır. Bu hipotez beraberinde, Europa'daki sıvı okyanusların yaşam için potansiyel bir habitat oluşturabileceği önermesini de getirmekteydi. Europa'nın yüzey altı okyanusları daha sonra Galileo uzayaracı tarafından dolaylı yollarla kanıtlandı.

Jüpiter'in atmosferinin, Mars'taki mevsimsel değişimlerin ve Satürn'ün uydusu Titan'ın anlaşılmasına yardım etti.

Sagan, Venüs'ün atmosferinin aşırı derecede sıcak ve yoğun olduğunu ispatladı. Ayrıca Venüs'te yaşamın karşısındaki en büyük tehdit olan küresel ısınmanın, Dünya'da da her an şiddeti artan bir tehlike içerdiğini fark etti. Mars'taki mevsimsel değişikliklerin, diğerlerinin söylediği gibi bitki örtüsünün değişmesi ile değil, rüzgârla savrulan tozlarla ilgili olduğunu ileri sürdü.

Dünya Dışı Varlıklar

Sagan, dünya dışı akıllı canlıların etraflıca araştırılmasından yanaydı. Bilim dünyasını, Dünya dışı akıllı yaşam formlarından gelen sinyalleri dinlemek için büyük radyo-teleskopları kullanmaya teşvik etti. 

Sagan, bir tür kemik iliği neoplazistik hastalığı olan myelodysplasia (Myelodysplastic syndrome) hastalığından dolayı 20 Aralık 1996 tarihinde 62 yaşındayken hayatını kaybetti. 

Sözleri:

Bir yerde, inanılmaz bir şey keşfedilmeyi bekliyor.

Biz kimiz? İnsandan çok daha fazla sayıda galaksinin bulunduğu bir evrenin unutulmuş bir köşesinin içine tıkılmış bir galakside kaybolmuş can sıkıcı bir yıldızın önemsiz bir gezegenini mesken tutmuş insanlarız.

Bizler gibi küçük varlıklar için enginlik ancak sevgiye doğru ilerledikçe elde edilebilir.

Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.

Olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıt gerektirir.

Tükenmek kuraldır. Hayatta kalmak istisnadır.

Yanlış bir argümanın ilacı, daha iyi bir argümandır. Fikirlerin bastırılması değil.

Tarihin en acı derslerinden biri şudur: Yeterince uzun zamandır aldatılmışsak, aldatmacayı ortaya koyan her türlü kanıtı reddederiz. Gerçeği bulmakla ilgilenmeyiz artık. Aldatmaca bizi kafeslemiştir. Tuzağa düştüğümüzü kendimize bile itiraf etmek, son derece acı vericidir çünkü.

Kitapları :
2006 - The Varieties of Scientific Experience

1997 - Milyarlarca ve Milyarlarca Milenyum Eşiğinde Yaşam ve Ölüm Üzerine Düşünceler

1995 - Karanlık Dünya'da Bilimin Mum Işığı

1994 - Pale Blue Dot: A Vision of the Human Future in Space

1990 - A path where no man thought

1985 - Contact (Mesaj)

1982 - Cosmos (Evren)

1980 - Kozmos Evrenin ve Yaşamın Sırları

1979 - Broca'nın Beyni 1977 - Cennetin Ejderleri

1975 - Other Worlds (Başka Dünyalar) 

1973 - The Cosmic Connection (Kozmik Bağlantı)

1970 - Planetary Exploration (Gezegen Araştırmaları)

1966 - Intelligent Life in the Universe

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23