• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alan Turing kimdir?

Bilgisayar biliminin kurucusu sayılan Alan Turing II. Dünya Savaşı sırasında Alman şifrelerinin kırılması konusunda önemli çalışmalara imza atan ekibe büyük katkılarda bulunmuştur.

Alan Turing

Alan Mathison Turing 23 Haziran 1912 tarihinde İngiltere'nin Londra şehrinde doğdu. Babası Julius Mathison Turing Hindistan'ın Orissa şehrinin Chatrapur kasabasında İngiliz kolonisinin devlet memuruydu. Annesi Sara buradayken Alan Turing'e hamile kaldı. Turing'in İngiltere'de doğmasını istediklerinden Londra'ya gelerek Maide Vale'de bir eve yerleştiler.

6 yaşındayken St Michaels okuluna başladı. 1926 yılında Dorse'te pahalı bir özel okul olan Sherborne Okulu'na kayıt oldu. Bu dönemde üst sınıftaki bir öğrenci olan Christopher Morcom'la yakın dostluk ve aşk ilişkisi kurdu.

Morcom tüberküloz nedeniyle ölünce Turing'in dini inancı yıkıldı ve ateist oldu. 1931-1934 yılları arasında Cambridge Kings Kolej'de öğrenim gördü. 1395 yılında diplomasını alır almaz Kings Kolej'e akademik üye seçildi.

Haziran 1938'de tezini bitirip Felsefe Doktoru ünvanını aldı. Ayrıca Hükümet Kod ve Şifre Okulu'nda (GCCS) İngiliz şifre kod kırma organizasyonunda yarı zamanlı çalıştı. 4 Eylül 1939 tarihinde İngiltere'nin II. Dünya Savaşı'na girmesi üzerine Alan Turing askeri hizmet için Bletchley Park'ta görevlendirildi. 

Burada Alman deniz kuvvetleri şifreli iletişimi okumadan sorumlu bölüme başkanlık yapan Turing, Enigma'yı hızlı kırmaya yardımcı olacak elektromanyetik bir makine tasarladı. Almanların şifrelerini kıran Turing, II. Dünya Savaşı'nın kahramanı ilan edildi.

Savaş sonrasında bilgisayar ve yapay zeka mantığı üzerine çalışmalar yaptı. 

Alan Turing modern bilgisayar ve bilişim bilimlerinin hem kuramsal hem de pratik düzeyde en büyük öncülerinden birisidir. Ayrıca kendisinin matematik ve felsefe konularındaki çeşitli tartışmalara da çok derin etkileri olmuştur.

Manchester Üniversitesi'nde çalıştığı dönemde Turing makinası denilen algoritma tanımı ile modern bilgisayarların kavramsal temelini ortaya atmıştır. Adı ayrıca Princeton'da birlikte çalıştığı tez hocası Alonzo Church ile geliştirdiği Church-Turing Hipotezi ile de matematik tarihine geçmiştir.

Alan Turing 1941 yılında görev yerindeki arkadaşı bayan Joan Clarke'a evlilik teklifinde bulundu ve nişanlandılar. Fakat Turing'in eşcinsel olduğunu öğrendiğinde nişan bozuldu.

1948 yılında Manchester'da matematik departmanına okutman olarak tayin edildi. 1949'da Manchester Üniversitesi'ndeki bilgisayar laboratuarında vekil yönetici oldu. Bu dönemde ilk gerçek bilgisayarlardan biri için Manchester Mark 1 yazılımı üzerinde çalıştı.

Öte yandan o yıllarda homoseksüellik İngiltere'de yasa dışıydı ve suç sınıfına girmekteydi. 1952 yılında Alan Turing, Alan Murray isimli biriyle birlikte oldu. Daha sonra Turing'in evi soyuldu. Polis hırsızları yakaladı ve soruşturma sırasında Alan Murray'in Turing ile homoseksüel ilişkisi olduğu ortaya çıktı.

Eşcinsellik suçlamasından yargılanan Turing 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olan östrojen iğnesi olmaya mahkum edildi. Bunun yanında suçlu bulunması dolayısıyla devletin gizli işleri için güvenilirlilik izni kaldırıldı ve GCHQ'daki kriptonik konular üzerine devam eden danışmanlığı sona erdirildi.

8 Haziran 1954 tarihinde hemizlikçisi Alan Turing'i Mancester'deki evinde ölü olarak buldu. Yatağının kenarında bıraktığı siyanürlenmiş zehirli elmayı yemek suretiyle öldüğü tespit edildi.

Etkileri

1966 yılından bu yana Alan Mathison Turing anısına ''Bilgisayar Mekanizmaları Birliği'' tarafından her yıl bilgisayar camiasına teknik makaleler yazan bir kişiye bilgisayar biliminin nobeli sayılan ''Turing Ödülü'' verilmektedir.

23 Haziran 2001 tarihinde Manshester'da Whitworth sokağındaki üniversite binaları arasında bulunan Sackville Park'da Turing'in bir bronz heykeli dikildi.

Günümüzde Apple'ın ısırılmış elma logosunun Turing'in intihar etme yönteminden geldiği düşünülmektedir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23