• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ahmet Er kimdir?

Devletin pek çok kademesinde görev yapmış olan Ahmet Er kimdir?

Ahmet Er

Ahmet Er 1927 yılında Manisa'nın Akhisar ilçesinin Sünnetçiler köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Akhisar'da tamamladı. 1947 yılında Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nden mezun olmuş ve aynı yıl Kara Harp Okulu'na girmiştir. 1950 yılında Akar Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesi ile orduya ve jandarma sınıfına katılan Ahmet Er, ülkenin pek çok bölgesinde, ordunun çeşitli kademelerinde görev aldı. 1951 yılında Bulgaristan'dan Türkiye'ye iltica eden 300 bin Türk'ün cefasını anlatan "Göçmen" isimli üç perdelik bir dram yazmıştır. Bu eser, Türkiye'de "yüz milli piyes"in içinde yer aldı.

1957 senesinde Milli Savunma Bakanlığı tarafından açılan Radyofonik Temsil yarışmasında Kosova Meydan Muharebesi'ni konu alan "Meçhul Süvari" isimli radyofonik temsili ile ödüle layık görülmüştür. 27 Mayıs 1960 harekatı içinde de görev alan Ahmet Er, Milli Birlik Komitesi üyesi olarak da görev yaptı. Daha sonra otuz sekiz kişilik Milli Birlik Komitesi üyeleri arasında meydana gelen itilaf sonucu yurt dışına gönderilen "Ondörtler" grubu arasında yer almış ve 13 Kasım 1960'da Libya Büyükelçiliği Devlet Müşavirliği'ne atanmıştır. 1962'de yurda dönerek doğduğu Sünnetçiler köyüne yerleşti.

31 Mart 1965'te Alparslan Türkeş'le birlikte siyasete atılan Ahmet Er, CKMP'nin 1969 Şubat ayında Adana'daki kongresinde MHP'ye dönüşmesiyle birlikte, bu partinin 12 Eylül darbesine kadar Genel Başkan Yardımcılığı'nı yürüttü. 12 Eylül'den sonra, cuntanın mahkemelerinde yargılanan Er, yapmış olduğu tarihi bir savunmayla darbecilere meydan okudu. Tahliye olduktan sonra uzun bir dönem siyasetin dışında kaldı. Bunun yanında milli İslami değerlere bağlı ülkücü gençliğinin yetişmesi amacıyla düzenlenen konferanslara ve seminerlere  katılarak konuşmalar yaptı.

Muhsin Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının kurdukları Büyük Birlik Partisi'nde tekrar siyasete geren Ahmet Er, partinin "Kurucular Kurulu" üyeleri arasında yer aldı. Uzun bir dönem bu partinin Genel Başkan Yardımcılığı görevinini sürdürdü. Daha sonra sağlık koşulları sebebiyle görevini bırakmak zorunda kaldı.Ayrıca pek çok farklı eser de kaleme alan Ahmet Er, çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı.

 

ESERLERİ

- Adını Siz Koyun 
- Göçmen
- Meçhul Süvari 
- Hürriyet Yağmuru
- Hatıralarım
- Hak Dostları

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23