Judy Garland

Özellikle "Oz Büyücüsü" filmi ile tanınan ünlü oyuncu Judy Garland kimdir?

Frances Ethel Gumm veya sahne ismiyle Judy Garland, 10 Haziran 1922 tarihinde Grand Rapids, Minnesota'da dünyaya geldi.

Henüz 14 yaşında rol aldığı Every Sunday ile sinema kariyerine başlayan Garland, asıl ününü 1939 senesinde vizyona giren OZ Büyücüsü filmi ve filmde seslendirdiği "Somewhere Over the Rainbow" şarkısı ile yakaladı. 

Bir dönem Mickey Rooney ile sinema ikilisi oldular. 

Bazı kesimlerce "Hollywood'un yıprattığı kadın" olarak anılan Judy Garland, birkaç kez intihar teşebbüsünde bulunduktan sonra, 22 Haziran 1969 tarihinde aşırı dozda ilaç kullanımından hayatını kaybetti. 

 

Filmografi

1936: Every Sunday

1936: Pigskin Parade

1937: Broadway Melody of 1938

1937: Thoroughbreds Don't Cry

1938: Everybody Sing

1938: Love Finds Andy Hardy

1938: Listen, Darling

1939: Oz Büyücüsü

1939: Babes in Arms

1940: Andy Hardy Meets Debutante

1940: Strike Up the Band

1940: Little Nellie Kelly

1941: Ziegfeld Girl

1941: Life Begins For Andy Hardy

1941: Babes on Broadway

1942: For Me And My Gal

1943: Presenting Lily Mars

1943: Girl Crazy

1944: Meet Me in St. Louis

1945: The Clock

1946: The Harvey Girls

1946: Ziegfeld Follies

1946: Till The Clouds Roll By

1948: The Pirate

1948: Easter Parade

1949: In The Good Old Summertime

1950: Summer Stock

1954: A Star Is Born

1960: Pepe

1961: Nüremberg Duruşması

1962: Gay Purr-ee

1963: A Child Is Waiting

1963: I Could Go On Singing

1967: Valley of the Dolls