• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Halit Kanak
Halit Kanak
TÜM YAZILARI

"Kurban" olmak

01 Ağustos 2020
A


Halit Kanak İletişim:

İnsanoğlu için imtihan hayatın her ânında vardır.

İnsanlara soracak olsak.

Nefsine kurban olmak mı?

Allah'a (c.c.) kurban olmak mı?

Büyük çoğunluk ikincisini yâni Allah'a kurban olmayı seçecektir.

Ama nasıl kurban olmak. 

Bunu yapacak kimse, cimrilik damarlarını kestirecek. 

Gıybet damarlarını kestirecek.

Şirk damarlarını, dünya sevgisi damarlarını kestirecek.

Riyâ ve ucûp damarlarını kestirecek ki kalp rahatlasın.

Bunun için Rüştünü ispat etmiş uzman ve profesyonel cerrahlara ulaşılması gerekir.

Böyle doktorlar yeryüzünde elbette vardır. Bizlere düşen onlara ulaşma yollarını bulmak.

Tarihe baktığımızda bu gönül doktorlarına ulaşmış pek çok önemli şahsiyet görürüz. 

İmâm-ı Âzâm Ebu Hanife olarak tanıdığımız Numan Bin Sâbit, İmâm Rabbânî olarak bildiğimiz Ömer Faruk Serhendî El Müceddid El fî Sâni. Fâtih Sultân Mehmed Hân, II. Abdülhamid Hân gibi onlarca, yüzlerce önemli şahsiyetleri sayabiliriz.

Allah'a kulluğa yakınlaştıran kötü huylu damarları kesecek mütehassıs gönül doktorları yâni Allah (c.c.) dostları ise yeryüzünde her dâim olmuşlar ve varlıklarını sürdürmektedirler.

Kimileri onlar için mutasavvıf der, kimileri Evliyâ, kimileri Eren. Ama içlerinde irşâd mâkâmında olan öyleleri var ki Mürşid-i Kâmil derler.

Allah'ın izniyle gönülleri ihyâ eder, ruhları kemâle erdirirler.

Kudsî Hadis'te onlar için Allah-û Teâlâ şöyle buyurur. "İnsanlar arasında öyle velî kullarım vardır ki, onların hürmetine yağmur yağdırır, rüzgâr estirir, nebâtat bitiririm. İnsanlara âzâb edeceğim zaman onları hatırlar da vazgeçerim." 

Bize düşen böyle velî kulları bulduğumuz zaman edeb ve tevazû ile diz çökmek ve "Kurban" olma yolunda içtenlikle "Yarabbi, bütün yapmış olduğum günahlardan ben pişmanım.." demek, diyebilmektir.

Rabbim, velî kulları olan dostlarını başımızdan eksik etmesin inşaallah..

İSMÂİL ALEYHİSSELÂMI YÂD EDELİM

Hacer validemizden İbrahim Aleyhisselâm'ın oğlu olarak Kâbe'de zemzem kuyusunun üzerinde dünyaya geldi.

Babası Hz. İbrahim'le (a.s.) birlikte O da kurban edilme imtihanını başarıyla geçti. Babasıyla beraber Allah'ın emriyle Kâbe'yi inşâ ettiler.

Yemen asıllı Cürhümî kabilesinin reisinin Hâle isimli kızıyla evlendi 12 çocuğu oldu. Kızlarından birini kardeşi Ishâk Aleyhisselâm'ın iki oğlundan biri olan İys'le evlendirdi. (Diğeri Yakup Aleyhisselâm.)

"Mu'cizât-ül Enbiyâ" kitabında beş mucizesi yazılıdır.

Allah-û Teâlâ'nın İsmail Aleyhisselâm'a ikramı olan Zemzem'e, berrak ve saflığından dolayı "Sâfiye" ve "Tâhire", bütün âzâlara rahatlık verdiği için "Mermiye", imân edenlere çeşitli faydalar sağladığı için "Nâfia", yıllar geçse de bozulmadığı için "Sâlime", sıhhat ve âfiyete mazhar olduğu için "Meymûne" ve "Âfiye", içeni doyurduğundan "Kâfiye", İsmâil Aleyhisselâm'ı kandırdığından "Sakıyullah-ı İsmâil" denmiştir.

Ancak Zemzem'in en büyük özelliği Peygamber Efendimiz (s.a.v.) içerken tükürüğü karıştığı için hiç azalmaması ve sürekli kıymetinin artmasıdır. Bunun için de "Şarab'ül Ebrâr" denilmiştir.

İsmâil Aleyhisselâm, Peygamber Efendimiz'in mübârek dedeleridir. İsmâil Aleyhisselâm'ın torunlarından Adnan ile Peygamber Efendimiz'in yine mübârek babası Abdullah'a kadar yirmi babanın isimleri ihtilafsız olarak günümüze kadar gelmiştir.

Peygamber Efendimiz'in dedeleri Abdülmuttalib de tıpkı Hz. İbrahim (a.s.) gibi gördükleri bir rüyâ üzerine oğlu Abdullah'ı kurban edecekken 100 deve fidye ödeterek vazgeçirdikleri için, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hem babası Abdullah'ı, hem de İsmâil Aleyhisselâm'ı kastederek "Ben iki kurbanlığın oğluyum" buyurmuştur.

Arabistan'ın ve dünyanın  her yanına dağılan İsmâil Aleyhisselâm'ın çocukları gittikleri her yerde dindarlıkları ile örnek kişiler olarak hürmet görmüşlerdir.

İsmâil Aleyhisselâm vefât edince Kâbe'nin kuzey duvarı önünde bulunan Hatim denilen yere annesi Hazreti Hacer'in yanına defnedildi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir Hadis-i Şeriflerinde İsmâil Aleyhisselâm'la ilgili şöyle buyurmuştur: "Allahü Teâlâ âdemoğullarından Hazreti İsmâil'i seçti. İsmâil'in evlâdından Benî Kinâneyi seçti. Benî Kinâne'den Kureyş'i seçti ve ayırdı. Kureyş'ten Benî Hâşimî seçti. Benî Hâşim'den de beni seçti ve ayırdı."

Cenâb-ı Allah (c.c.) şefaatlerine nâil eylesin..

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Şahika

Bu kıymetli bilgileri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.Allah ilminizi ve ömrünüzü artırsın..!
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23