• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Halit Kanak
Halit Kanak
TÜM YAZILARI

Holodomor, Ukrayna ve NATO

23 Kasım 2019
A


Halit Kanak İletişim:

Her yıl Kasım ayının 4. cumartesi Ukrayna'da Holodomor soykırım mağdurları anılır.

Holodomor, Ukrayna dilinde açlıkla öldürme anlamına geliyor. 

Sovyetler Birliği döneminde sosyalizme karşı gelenlere komünistler tarafından yapılan cezalandırma şekillerinden en acımasızı olarak bilinir holodomor.

Bu tür cezalandırmayı dönemin Sovyet lideri Stalin, toprakları ellerinden alınarak el konulan vedevlete tarım işçisi yapılan Ukrayna halkının direnmesi üzerine bütün Ukrayna Halkına karşı almış, üstelik acımasızca uygulamıştır.

Önce verimli toprakları devletleştirerek köylünün tarlalarına el koyan Stalin, ardından bütün gıda maddelerini ev ev arama yaptırarak toplattırdı. 243 bölgede istiflenen tohumlar dahil her türlü gıda ürünleri Rusya içlerine götürüldü.

Diğer taraftan ise o yıllarda Rusya buğday ihracatına devam ediyordu.

Giriş çıkışlar yasaklandığı için kimse yerinden kımıldayamıyor, bütün gıda maddeleri toplatıldığı içinde çaresizlik içinde ölümü bekliyorlardı.

Zaten tarım uygulamalarına karşı geldiklerinden dolayı yarım milyon insan yük ve hayvan vagonlarına doldurularak Sibirya steplerine sürgüne gönderilmişti.

Ukrayna'da kalanların milyonlarcası ise, Stalin tarafından oluşturulan suni kıtlık neticesi yada buna bağlı hastalıklardan dolayı yaşamını yitirmişti. Bu duruma karşı çıktığı için tutuklananların sayısıda 124 bini bulmuştu.

Dönemin Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Başkanı Pavel Postyshev'in 1933 yılında söylediği "devrim karşıtı milliyetçi savaş mağlup olmuştur" lafıunutulmamıştır.

1932 - 1933 yılları işte bu uygulamanın yapıldığı ve 8 milyon kişinin açlıktan öldüğü yıllar olarak hafızalarda kaldı. 

Ukrayna Milli Bilim Akademisi Mykhailo Ptukha Demografi ve Sosyal Bilimler Enstitüsünün hâlâ araştırdığı bu katliam, Sovyetlerin kızıl pençeler altında olduğu dönemde gerçekleşmiş ve bütün dünyadan gizlenmişti. 

Ukrayna'nın 1991'de bağımsızlığına kavuşmasının ardından yapılan araştırmalar katliamı gün yüzüne çıkarmış, bu felâketi konu alan"Bitter Harvest" adlı birde film yapılmıştı. 

Birleşmiş Milletler Ukrayna'nın bağımsız oluşundan 12 yıl sonra yayınladığı beyanname ile bunu milli trajedi olarak duyurdu.

BM'ninortak bildirisinden sonra ABD'ninde aralarında bulunduğu 20'nin üzerinde ülke holodomoru soykırım olarak tanıdı.

Kiev İstinaf Mahkemesi ise 2010 yılı başlarında aldığı karar ile Josef Stalin'i, halkın hayat şartlarını yapay olarak kötüleştirerek soykırımı organize etmekten suçlu bulduğunu duyurdu.

Ancak bu kararın hemen ardından, Kiev'in700 km. güneydoğusunda bulunan Zaporojye şehrindeki komünist partisi bölge başkanlığı binası önüne Stalin'in heykeli dikildi. Ancak, 2.5 metre boyundaki heykel 2010 yılı bitiminde bombayla havaya uçuruldu.

Yaşanan bu olaylar Ukrayna halkı üzerinde Rusya'ya karşı olumsuz bir hâl almıştı. Bu durum Ukrayna'da yapılanseçimlerde kendini göstermişti.

Özellikle 2004 devlet başkanlığı seçimleri çok gergin geçti. Rusya yanlısı Yanukoviç yüzde 49.4 oy alınca, uluslararası gözlemciler seçimlerde ihlâl ve hile olduğunu açıkladı. Yuşçenko sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Bu çağrı üzerine yapılan kitlesel gösteriler sonucu seçimler geçersiz sayıldı buna "turuncu devrim" adını verdiler.

Yenilenen seçimi Yuşçenko yüzde 51.9 oyla önde bitirdi. Ancak kriz bitmedi. Bu seferde Rusya ülkeye verdiği gazı kesti. İmzalanan yeni anlaşmayla gazın fiyatı iki kat arttı. Buda bir sonraki seçime yansıdı.

Yanukoviç 2010 seçimlerinde, oyları gaz krizinden sonra yüzde 5'lere düşen Yuşçenko'nun yerine sahaya sürülen Yuliya Timeşonko'yu yenerek devlet başkanı oldu.

Rus yanlısı tutumunu, Karadeniz Filosunun Kırım'da 2042 yılına kadar uzatan anlaşmayı imzalayarak gösterip, ardından 2013 yılında Ukrayna - AB ortaklık anlaşmasını imzalamayı reddedince Ukrayna Kaosa sürüklendi.

Olaylar büyüyünce Viktor Yanukoviç ülkeyi terkederek Moskova'ya gitti. Olaylar durulmadı,Rus ağırlıklı Donetsk ile Lugansk ayrılıkçıların eline geçti, onbinlerce kişi öldü ve 2014'teRusya Kırım'ı ilhak etti.

Şu anda ise en ufak krizde Rus'ya, karma sınıflardan ve harbe hazırlık seviyesi yüksek tümenlerden oluşan 20. Ordusuyla Ukrayna'nın doğusundan hızlı bir şekilde bölgeyi işgâl edebilir.

Son olarak Kerç Boğazında yaşanan olaylar Ukrayna'nın NATO'dan yardım istemesi ve NATO Üyesi 29 ülkenin Ukrayna'ya desteği dikkatleri bölgeye çevirmiştir.

Karşılıklı yapılan tatbikatlar, verilen beyanatlar Ukrayna'nın NATO'yla yakınlaşmasını sağlamıştır. Bundan sonraki süreç Ukrayna'nın NATO üyeliği ile sonuçlanması beklenmektedir. Önümüzdeki süreç çok hızlı gelişecek ve hep birlikte taktik savaşlarına şahit olacağız.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Omer

Bize ne yesinler birbirlerini . Ukrayna nato ya girse rusya saldirsa biz de mi savasacagiz Allah korusun bizi ilgilendirmez niye Filistin işgal edilince batinin hiç sesi çıkmadı Su az nda az ihtimal ama türkiyeyi ateşe atabilirler Kırım zaten üzüntü verici halde inşallah Rus zulmunden kurtulur

Kemal

Halit Efendi! Ortalıkta hiç görünmez hep saklanırsınız, arada bir makale yayımlarsınız, bir daha ses soluk yok.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23