• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Türkiye'nin potansiyel çığ başlama bölgeleri belirlendi

Yeniakit Publisher
2020-03-25 11:03:20 -
Türkiye'nin potansiyel çığ başlama bölgeleri belirlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, ülke genelinde çığ tehlikesi bulunan 24 ilde çığ haritalama çalışmaları yaptı - Yaşanan ve yaşanması muhtemel çığ afetlerinin sebebiyet verebileceği zararların asgariye indirilmesi amacıyla geçen yıl sonu itibarıyla Rize, Karaman, Bayburt ve Erzurum'da da "Çığ Kontrol Projeleri" hazırlandı

ANKARA (AA) - ENES DURAN - Tarım ve Orman Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü, çığ tehlikesi olan Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerindeki 24 ilde çığ haritalama çalışmaları gerçekleştirdi.

AA muhabirinin "Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Yılı Faaliyet Raporu"ndan derlediği bilgiye göre, Türkiye, sahip olduğu jeolojik, jeomorfolojik ve iklimsel özellikleri nedeniyle can, mal ve ekonomik kayba yol açan doğal afetlerin sıklıkla yaşandığı ülke konumuna geldi.

Ülke, geçmişte meteorolojik karakterli afetlerden daha az etkilenirken, nüfus artışı, insan aktivitesindeki artış, yanlış arazi kullanımı ve benzeri nedenlerin bir sonucu olarak meteorolojik karakterli afetlerden sel, çığ ve heyelana daha fazla maruz kalmaya başladı.

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü de bu nedenle heyelan kontrol, çığ kontrolü, taş ve kaya yuvarlanmaları kontrol projeleriyle muhtemel riskli bölgelerde can, mal ve tarım arazilerinin korunması amacıyla çalışmalar yapıyor.

Kurum, yanlış arazi kullanımından kaynaklı meydana gelen heyelan ve sel olaylarında can ve mal kayıplarını daha aza indirmek için heyelan kontrol projelerini hayata geçirdi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Geçen yıl Ankara-Nallıhan Heyelan Duyarlılık Haritası ve Çankırı-Orta Güldürcek Barajı Havzası Heyelan Envanter ve Duyarlılık Haritası hazırlandı.

- 4 çığ kontrol projesi hazırlandı

Bakanlık heyelanın yanı sıra can ve mal kayıplarına yol açan çığ olaylarının kontrolü için de çeşitli projeleri uygulamaya aldı.

Ulusal Afet Arşivi'ne göre, Türkiye'de 1968'den bu yana 219 çığ felaketi kayıtlara geçerken, söz konusu olaylarda toplam 20 bine yakın kişi etkilendi.

Yaşanan ve yaşanması muhtemel çığ afetlerinin sebebiyet verebileceği zararların asgariye indirilmesi amacıyla geçen yıl sonu itibarıyla 4 çığ kontrol projesi hazırlandı.

Çığ Kontrolü Uygulama Projeleri kapsamda, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde Çığ Tehlikesinin Değerlendirilmesi Projesi, Karaman'da Çığ Tehlikesinin Değerlendirme Projesi, Bayburt'ta Kavlatan-2 Çığ Kontrol Projesi ve Erzurum-Ağrı Karayolu Kar Perdesi Projesi uygulanmaya başlandı.

- Topografik analizler yapıldı

Jandarma Genel Komutanlığının talebi üzerine geçen yıl Ordu, Artvin, Giresun, Trabzon, Rize, Ardahan, Kars, Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Tokat, Sivas, Erzincan, Iğdır, Batman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Niğde, Kayseri, Yozgat ve Diyarbakır'da potansiyel çığ başlama bölgeleri haritalama çalışmaları yapıldı.

Çalışmalar kapsamında, 5x5 metre çözünürlüklü sayısal yükseklik modeli üzerinde belirtilen alanlarda topografik analizler ve meteorolojik verilerin değerlendirmesi gerçekleştirildi.

Bu değerlendirmeler sonucu potansiyel çığ başlama bölgelerinin 1/25.000 ölçekli paftalarda gösterimi sağlandı.


Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23