• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Yeniakit Publisher
Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

AA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

Batmanlı Mehmet Emin Gördegir, İstanbul’da öğrendiği kültür mantarı üretimini memleketine taşıdı. Devlet desteğiyle kurduğu 12 odalı tesiste yılda 600 ton üretim yapan Gördegir, 150 kişiye istihdam sağlıyor.

#1
Foto - Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

İstanbul’da kültür mantarı üretimi üzerine edindiği tecrübeyi memleketi Batman’a taşıyan Mehmet Emin Gördegir, devletten aldığı yüzde 50 hibe desteğiyle kurduğu modern tesiste üretimini katladı. Mehmet Emin Gördegir, çiftçi bir ailenin çocuğu olduğunu, 2004'te İstanbul'a gittiğini, bir süre farklı işlerle uğraştıktan sonra kültür mantarı üretimi yapan bir işletmede çalıştığını söyledi. İşletmede kültür mantarı hakkında bilgi edindiğini dile getiren Gördegir, 2010 yılında memleketine döndüğünü, Batman'da mantar üretmeye karar verdiğini ve iki odalı küçük bir işletmede üretime başladığını belirtti.

#2
Foto - Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

Devletten aldığı destekle işletmesini büyütüp üretimini artırdığını kaydeden Gördegir, şöyle konuştu: "2015 yılında devlet desteğine başvurdum ve yüzde 50 hibeyle köyümde bir işletme kurdum. 12 odalı bir işletme açtım. Bölgede belli bir noktaya geldik. Malatya, Diyarbakır, Elazığ, Bitlis, Mardin, Şırnak gibi bölgedeki illere kültür mantarı gönderiyorum. Bölgedeki ulusal marketlerin hemen hemen hepsiyle, yerel ve bölgesel hallerle ve yerel marketlerle çalışıyorum." Gördegir, mantar üretimine eşiyle birlikte başladığını ve işlerin büyümesiyle birlikte 150 kişiye istihdam sağladığını kaydetti.

#3
Foto - Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

Gördegir, şunları aktardı: "Kültür mantarının üretimi için ilk kurulum aşamaları pahalıdır. İlk kurulumun ardından atağa geçebilmek için destekler önemli. Yüzde 50 hibe desteği, daha modern, güçlü ve düzenli bir tesis kurulmasını sağladı. Şu anda sadece taze mantar üretimi yapıyoruz. Konserve ve salamura yaparak raf ömrü uzun ve ihracata yönelik ürünler de üretmek istiyorum."

#4
Foto - Gurbette öğrendi, memleketinde başardı! Yıllık 600 ton üretim yapıyor

İşletmede çalışan kadınlardan Zeynep Kurt da sıcak bir çalışma ortamlarının olduğunu, tesiste çalışarak ailesine destekte bulunduğunu dile getirdi. Mizgin Gürtekin ise 4 aydır kültür mantarı üretiminde çalıştığını, kazandığı parayla aile ekonomisine katkıda bulunduğunu belirtti.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23