• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kristof Kolomb kimdir?

Kristof Kolomb, 1492 yılında İspanyol bayrağı altında Atlantik Okyanusu'nu aşarak Kuzey Amerika kıtasına ayak basmıştır. Kolomb Amerika'yı keşfetmeden önce, Osmanlı Devleti dahil, tüm güçlü devletlerden yardım istemiştir ancak kimse kendisine destek vermemiştir.

Kristof Kolomb

Orta halli bir dokumacının oğlu olan Kristof Kolomb,31 Ekim 1451 tarihinde İtalya'nın Cenova bölgesinde doğdu. Mayıs 1476'da, Cenova'dan Kuzey Avrupa'ya değerli kargo taşıyan askeri bir konvoyda yer aldı. 13 Ağustos 1476'da, Güney Portekiz sahilleri açıklarında Portekiz gemilerince yolları kesildi. Kolomb, meydana gelen çarpışmada yaralandı ancak Portekiz'in küçük bir kasabası olan Lagos'da karaya çıkmayı başardı.

Kolomb, Atlas Okyanusu'ndan geçerek denizden Asya'ya bir yol bulmayı teklif etti. Fakat o döneme kadar hiç kimse, böylesine uçsuz bucaksız denizlere açılmaya cesaret edememişti.

BÜYÜK SEYAHAT

Portekiz kralı, Kolomb'un bu tasarısını bir maceraperestlik saydığı için yardımcı olmak istemedi. Daha sonra, İspanya'nın Katolik hükümdarları Kastilyalı İzabella ile Aragonlu Ferdinand, ilk seferin üç gemisini sağlayarak Kolomb'un gezisini desteklediler. Bu, tarihin en büyük keşif gezisi oldu. İki ay süren bir deniz yolculuğunun ardından 12 Ekim 1492 tarihinde Bahama Adaları'ndan birine ulaşıldı. Daha sonra Kolomb, 1493'ten 1504'e kadar Orta Amerika'ya üç sefer daha düzenledi.

VALİLİĞE ATANDI

İspanya kralları bir sözleşmeyle Kolomb'a, babadan oğula geçmek üzere ''Okyanus Amirali'' unvanı verdi ve kendisini, keşfedeceği bütün toprakların genel valiliğine atadı. Bu seferlerden getireceği altının ve baharatın onda biri de Kolomb'un olacaktı. Eğer bu sözleşmeye uyulsaydı, Kolomb ve mirasçıları, batının en zengin prensleri olacaktı.

Kristof Kolomb 20 Mayıs 1506 tarihinde 54 yaşında hayatını kaybetti.

KATKILARI

Kristof Kolomb, İspanya'nın Katolik kralları himayesinde Atlas Okyanusu'nu aşan dört sefer düzenledi. Bu seferlerinde Hispanyola Adası'nda, Yeni Dünya'daki İspanyol kolonizasyonunu başlatan kalıcı yerleşimler kurdu.

Kolomb, 1492'deki ilk seferinde Hindistan'ı hedeflemesine rağmen bugün Bahamalar'da bulunan San Salvador ismini verdiği Yeni Dünya'daki adaya ulaştı. Üç sefer boyunca İspanyol İmparatorluğu'na ait olduğunu iddia ettiği Büyük ve Küçük Antiller'in yanı sıra Venezuela ve Orta Amerika kıyılarını ziyaret etti.

Öte yandan bilinenin aksine Kolomb Amerika'ya ayak basan ilk kaşif değildir. Kıtaya 11. yüzyılda Leif Ericson önderliğindeki Viking seferiyle ilk kez ulaşılmıştı. Kolomb'un seferleri Amerika yerlileriyle birkaç yüzyıl sürecek kalıcı temasların ve kolonizasyon hareketinin başlamasına yol açtı..

Bu nedenle, Batı dünyasının tarihsel gelişiminde büyük bir etkisi oldu. Kolomb'un öncelikli hedefi Hristiyanlığı yaymak olmuştu.

Kolomb, Doğu Hint Adaları'na sefere çıktığı için Avrupalılar tarafından bilinmeyen bir kıta keşfettiğini asla itiraf etmedi ve yerlilere Indios (İspanyolca: Hint) dedi. 1500'de Kolomb'un İspanya Tac'ıyla ilişkileri gerildi ve Hispanyola'daki sömürge yöneticileri tarafından tutuklandı. Kolomb ve varisleri krallığın kendilerine borçlu olduğunu iddia etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23