--°--:--
  • İMSAK--:--
  • GÜNEŞ--:--
  • ÖĞLE--:--
  • İKİNDİ--:--
  • AKŞAM--:--
  • YATSI--:--
  • --,--
  • --,--
  • --,--
Son Dakika
Köşe Yazısı

“Bütün uyuyanları uyandırmak için tek bir uyanık yeter”

Yüksel Tokur
Yüksel Tokur
14

“Bütün uyuyanları uyandırmak için tek bir uyanık yeter”

YÜKSEL TOKUR

Buradaki “uyumak” bildiğimiz uyku hali olmayıp, mecazi anlamda kullanılmaktadır. Bazı kişilerin çevresinde olup bitenlere kayıtsız kalması, düşünmeden yaşaması ya da sorgulamadan kabul etmesi gibi anlamlara gelir.

Malcolm X’e ait olan bu söylem, kişisel olabileceği gibi, toplumlar için de geçerlidir. Bir toplumda insanlar adaletsizlikleri kanıksamış, özgürlüklerini kaybetmiş veya kendilerine özgü değerlerini unutmuş, bu durumlara da tepki veremiyorsa bir tür zihinsel uyuşukluk durumu var demektir.

Uyanık” durumda olan kişi, bu uyku halini kabul etmemiş demektir. Gerçekleri görmekten korkmayan, sorgulayan ve harekete geçmeye cesaret eden bir kişidir. Bu tür bir insan, yalnızca kendi hayatında değil, etrafındaki insanların hayatında da değişim oluşturma potansiyeline sahip demektir.

Bu hal farkındalık durumu olup başkalarını da etkileyebilir. Bir kişinin düşünceleri, sözleri ve eylemleri diğerlerine de ilham verebilir ve zincirleme bir uyanış başlatarak, toplumları ve belki de tüm dünyayı etkileyebilir.

İnsanlık tarihi boyunca toplumlar büyük dönüşümlerini, çoğunlukla bir kişinin farkındalığıyla başlatmışlardır. Bazen bu bir düşünür, bazen bir sanatçı, bazen de bir lider olmuştur. İşte o bir kişi, kişisel olarak farkındalığın ve cesaretin, kolektif bilinci nasıl harekete geçirebileceğini gösteren çok önemli bir anlam yüklüdür.

Dünya tarihine baktığımızda, bir tek kişinin başlattığı uyanışların etkileri olduğunu görebiliyoruz. Mesela; ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş savaşını başlatan hamleleri, Gandhi’nin Hindistan'da başlattığı pasif direniş hareketi, Martin Luther King’in sivil haklar mücadelesi, yine kurtuluş savaşımız sırasında Sütçü İmam gibi birçok İslam aliminin etkili konuşmaları bu tür bireysel uyanışların ve cesaretin ürünüdür. Bu kişiler, içinde bulundukları dönemde bazılarının dile getiremediği gerçeği görebilmiş ve bu gerçeği dile getirmekten çekinmemişlerdir.

Bazı insanlar potansiyel bir kıvılcım olabilir. “Bütün uyuyanları uyandırmak için tek bir uyanık yeter” sözü, umudu ve sorumluluğu bir arada taşır. Bir kişinin cesurca atacağı bir adım, başkalarının da onun izinden giderek adım atmasına vesile olabilir. Böylelikle değişim, büyük kitlelerden önce kişinin içinde başlar. İşte bu yüzdendir ki, gerçek bir dönüşüm için önce en az bir kişinin gözlerini açması yeterli olabilir.

Günümüzde “uyanık olmak”, sadece politik ya da sosyal meseleleri fark etmekle sınırlı olmayacak kadar geniş kapsamlıdır. Ekolojik krizlerden dijital manipülasyona, tüketim alışkanlıklarımızdan toplumsal adalete kadar birçok alanda bilinçli bir duruş sergilemek zamanımızı uyanıklığı örneklerindendir.

Dini pencereden baktığımızda ise; dünyaya gelmiş, fakat kendini yaratanı tanıyamamış, yani imansız yaşamış, kendisine sunulan sayısız nimeti görememiş, her şeyin tesadüfen yaratıldığını sanmış, gönderilen onca Peygamber, onca din aliminin söz ve yaşantılarına, kitaplara kayıtsız kalarak dünyadan göçüp gitmiş olanlar uykunun en ağırını yaşamışlardır.

Sonsuz yurt ahiretini harap eden bu uyku hali ölüm anına kadar devam ederse, telafisi mümkün olmayan bir iflas gerçekleşmiştir.

İşte o zaman vay o kişinin haline!

Yorumlar

(14)

Yorum yazın

0/1000

Yorumlar editör onayından sonra yayınlanır.

Aslan Yüksel

27 Haziran 2025 00:01

Aferin! Mustafa Kemal'in hakkıni vermişin. Şaşırtiyorsun beni.

5769

26 Haziran 2025 21:04

Allah tez zamanda islam alemine uyanmayı nasip etsin

Enver Tokur

26 Haziran 2025 16:15

Eline yüreğine sağlık. Hayırlı günler. Selâm ve dua ile.

Kanber

26 Haziran 2025 13:44

Selamlar. Allah razı olsun. Çok güzel bir konuyu dile getirmişsiniz. Bu önderlere, liderlere çok çok ihtiyacımız var. Necip Fazıl Kısakürek gibi, Mehmet Akif Ersoy gibi, TimuTaş Hoca gibi. Cesur, Gözü Kara, özü beyaz kahraman alimlere ćok ihtiyacımız var.

FİRDES

26 Haziran 2025 11:43

Yüreğine sağlık kardeşim. Ne mutlu uyanık olabilen akıl sahiplerine. Selamlar

Amentünün esasları

26 Haziran 2025 11:20

Zahiri dünyanın ötesinde bir alem var ki alem içinde alem desek ve buna bir miskal gibi gözüken bir misale tanıklık eden bir yer var ki bunada kalb deniliyor.Bu kalb tanımı Rasulullahın tanımı ile "Boş olan eve hırsız girmez" ile ayetlerde ise hırsız girerse kalb marad/z olur şeklinde izah edilerek bizlerin dikkatine sunulur.O halde iman yani emin/güven kelimesi ile şu suale tanıklık edelim.Bizler Allah güveniyoruz tırnak içinde ifademizle tersi bir sual ile peki Allah bize güveniyormu ? Yahut Meleklere iman derken melekker bize güveniyor mu yahut daha ötesi kitaplara iman derken kitaplar bize güveniyor ise o halde niye kitapları tahrif ediyorsunuz diyen ayetlerde bize imanın sorgulamasını yaptırır hale gelir.Ya da Allaha iman ettik diyen kavimlerinde kendi dönemlerinde Allah onları tereke etti yani terk etti ayetince ve dahası onların kalpleri öncekilere benzedi diyen ayetin manasınca şu suaili de kendimize sormamız gerekir.Acaba Allah bizi terk mi etti eğer terk ettiyse amentumuzun durumu nedir gibi..!! Eğer hakikat aynasında durum bu ise o halde Allah'ın dununda yani dışında başka güçlere iman/amentü durumu başlar Allah korusun.Mesela af buyurun günümüzden misal versek ,mazlumların katline tanıklık edenler artık kimin amentüsüne girmişlerdir yahut isaraile iman yahut Abd ye iman diye cümleler kursak ve ez cümle bu kavramları sual terazsinde tartsak ve tefekkür aynasında süzgeçten geçirsek gibi durumlara ilmi-hal yani halimizi gözden geçirip ilmi-hallensek? Saygılarımla

MUZAFFER...

26 Haziran 2025 10:53

HİCRİ YILIMIZ 1447 ,ÜMMETİN BİRLİĞİNE VESİLE OLMASINI ALLAH C.C DİLERİM AMİN, MÜSLÜMAN LARIN DİRİLİŞİ NE VESİLE OLSUN İNŞALLAH.....

MUZAFFER...

26 Haziran 2025 10:48

ELİNE SAĞLIK TESBITLERIN GÜZEL OLMUŞ BENDE KATILIYORUM, BİRDE ? BAKAR GÖRMEZLER VARDIR, KAFİRLER BELİ DİNİ İSLAM DÜŞMANLARI BELİ DİR VATAN HAİNİ LERİ BELİ DİR, MÜSLÜMAN GORUMLU KAFİRLER BELİ DİR, PROJE ELEMANLARI YAHUDİ UŞAKLARI HAÇLI UŞAKLARI BELİ DİR LER.......MÜSLÜMAN HALA MIRIN KIRIN ARMUDUN SAPI ÜZÜMÜN ÇÖPÜ DİYEN LERİN VEBALİ ÇOK BÜYÜK DÜR......VARSA ? BİR LİDERİNİZ MEYDANA ÇIKSIN........LAFLA PEYNİR GEMİSİ YÜRÜMEZ.........ALLAH C.C RAZI OLSUN HAZRETİ MUHAMMED MUSTAFA SAV HÜRMETİNE SAĞLIK UZUN ÖMÜR NASİP ETSİN İNŞALLAH SAYIN CUMHURBAŞKANIM RECEP TAYYİP ERDOĞAN VE HÜKUMETINE TEŞEKKÜR EDİYORUM ALLAH C.C YAR VE YARDIMCISI OLSUN İNŞALLAH AMİN.......MÜSLÜMAN BUDUR İŞTE ESER LERİ ISBATITIR..........VATAN SEVGİSİ MAYA GİBİDİR SÜTÜ BOZUK OLANLARDA TUTMAZ......

Sebahattin

26 Haziran 2025 10:06

Günümüzde düşünce akımları iyi teşhis edilmeli, şuur ve basiretimizi artıracak çalışmalara ağırlık verilmeli, her an uyanık olmalıyız.

Bir garip

26 Haziran 2025 09:56

Toplumlar hep önderlere liderlere bağlı kalmislardir. Güçlü doğru önderler kitleleri ülkeleri iyi yerlere suruklemislerdir.

Yüksel Tokur Diğer Yazıları

Hepsini Görüntüle