• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Örümcekten ders almanın tam vakti

21 Temmuz 2018
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

Örümcek ağı, en gelişmiş, en köklü, en sistematik bir devlet yapılanmasıdır. Gizli yanlarını şeffaflığında saklar; görünür, bilinir gibi durur; fakat o görünmezliğini, bilinmezliğini bu şekilde perdeler.

Nasıl ki örümcek, ağ içinde bulunduğu yerden ağının her tarafına ait sinyalleri alarak, ağ içine giren en küçük yabancı unsurdan haberi oluyorsa, devlet de böyle davranmalı, kurduğu haber ağı sayesinde dünyanın dört bir yanında oluşan kendi lehindeki ve aleyhindeki gelişmelerden anında haberdar olmalıdır. Düşmanı bilmeli, aleyhinde olanı teşhis etmeli; fakat ona hak ettiği cezayı verinceye kadar bildiğini bildirmemeli, sezdiğini sezdirmemelidir.

Örümcek ağı gücünü zayıf görünümünde saklar, ne ki, ağına biri düşmeye görsün, av ağın içinde çırpındıkça, sadece kendi kötü sonunu hazırlar, onun çırpınışı aynı zamanda ağı meydana getiren ince ipek tellerin güçlenmesine, avı daha güçlü sarmalamasına sebep olur. Böylesi bir ağ yapılanması, devlet yapılanması için, iç kaosu bertaraf etmede, teröristleri etkisiz hale getirmede çok isabetli, çok güçlü bir taktik ve strateji olarak mutlaka kullanılmalıdır.

Örümceğin, avını etkisiz hale getirmede kullandığı bütün taktik ve silahlar devlet tarafından çok rahatlıkla kullanılabilir; ordu ve emniyet güçlerine, bu taktik ve silahların kullanımı öğretilebilir.

Örümcek ağının örülüşü keyfiyeti, her türlü ulusal ve uluslararası sosyal aktivitelerde de model alınabilir. Bu ağ şekli model alınarak, ekonomik, politik, askeri yapılanmalar çok rahatlıkla uluslararası formata dönüştürülebilir.

Kur’an-ı Kerim, bir sureye Ankebut/Örümcek ismini vermekle örümceğe dikkatimizi çeker. Ankebut suresi 41. ayeti, Allah’tan başkalarını dost edinenlerin halini örümceğin haline benzetir. Yani örümcek yalnız yaşayan bir varlıktır. Onun dostu, onun ailesi yoktur. Bu haliyle örümcek kendisine bir ev edinir. Hâlbuki bu ev, evlerin en zayıfıdır. Buna rağmen örümcek ağı, Peygamberimizi mağarada koruyan en güçlü silahtır. Bu ayet hicretten önce Mekke’de nazil olduğuna nazaran ileride olacak bir olaya işaret edilmektedir. Yani ayetteki anlatım örümceğe ve onun ağına negatif bir yaklaşımı ifade etmez. Örümceğe benzetilenlerin, beklentileriyle düştükleri aksi durumu resmeder. Zahiren dostları bulunur gibi olanların esasen yapayalnız oldukları anlatılır. Kendini çok güçlü zanneden Mekke müşriklerinin bir örümcek ağı taktiğiyle nasıl mağlup oldukları dillendirilir.

Esasen Mekke’de başlayan bir hareketin, Medine’ye intikali örümceğin bir daldan diğer dala atlayarak ağını kurma ameliyesidir. Nitekim bu hareket aynen örümcek ağı gibi bütün dünyayı saracaktır. Düşmanın gücü, kudreti bu hareketi durduramayacak, her karşı çıkışlar onun gücüne güç katacaktır.

Örümcek ağını kendisi için en verimli yerde gece örer ve ağ örmesini bir saat gibi kısa bir sürede tamamlar. Bu da bize, teşkilatlanmanın en kısa zaman ve sürede en uygun şartlarda gerçekleştirilmesi gerektiği dersini verir. 

Bazı örümcek türleri, örümcek ağına gelerek ağdan içeri girer ve kendini av gibi göstererek av bekleyen örümceği kendine doğru celp eder. Eğer ev sahibi örümcek onu av sanarak yanına doğru gelirse, konuk örümcek onu avlayarak etkisiz hale getirir. Düşmanı veya hasmını kendi silahıyla etkisiz hale getirmenin bu eşsiz örneği mutlaka istihbarat birimleri tarafından uygulanarak yeni yeni stratejiler geliştirilmelidir.

Biz, dünya beşten büyüktür diyerek muhataplarımızdan bu doğrultuda anlayış beklerken, dünya, hızla tek kutuplu koalisyona doğru kayıyor. Trump ve Putin arasında gerçekleştirilen zirvede konuşulanların, şimdiye kadarki tecrübelere binaen liderler tarafından dış dünyaya deklare edilenlerle hiç alakası olmadığı gerçeğini baştan kabullenirsek, söz konusu koalisyonun teorik inşasının tamamlandığını bundan sonraki süreçte pratiğe geçileceğini anlayabiliriz. Söz konusu gizli ortaklık eş başkanlık sistemiyle sevk ve idare edileceğe benziyor.  

Dünya, beşe küçük geliyor, onun için de diğer üç ortaktan kurtulmanın çareleri fiiliyata dökülmek isteniyor. Hem dışlayanlar hem de dışlanmak istenenler yeni ağlar örmek peşinde. Biz de bigâne kalamayız. Ümmet ağını örmek zorundayız. Örümcekten ders almanın tam vakti… 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23