• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Koronavirüs vesilesiyle…

21 Mart 2020
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

Bediüzzaman Said Nursi, Hastalar Risalesi isimli deva yüklü eserinde, hastalığın psikolojik yönleri üzerinde ısrarla durur, korkunun, endişenin, evhamın, ümitsizliğin hastalığı nasıl tetiklediğini bir bir örnekler vererek anlatır. Aslında hakiki tıp ilmi de aynı şeyleri söyler, bu tür negatif hallerden uzak durulmasını önerir.

Ancak insanı bir ticaret metaı haline getiren kapitalist sistem aksini yapar. Rasyonellik maskesi altında gizlediği şeytani yüzüyle önce hastanın aklını sonra da parasını alır. Ölümü gösterip sıtmaya razı etme taktiğini kullanır. Küresel ilaç sanayiini ellerinde tutan malum güruh, bilindiği gibi şifa yerine hastalık üretmekle meşguldürler. Onlara göre asıl olan hastanın şifası değil, ilaçlara bağımlı hale gelmesidir. Dünyada sağlık sektörü maalesef bu fasit daire içinde dönmeye mahkûm edilmiştir. İyi niyetle bu sektöre girenler bile, bir süre sonra rekabet edebilmek uğruna aynı sarmalın bir parçası olmaktadır.  

Günümüzde salgın hastalıklar küresel güçler arasında gerçekleşen savaşın bir parçasına dönüşmüştür. Adına biyolojik savaş denilen bu lanetlik durum, biyolojik silahlar, insanlıktan nasipsiz kirli güçlerin elinde varlıklarını sürdüğü müddetçe devam edecek ve dünyamız bu hain saldırıların muhatabı ve mağduru olmaktan kurtulamayacaktır. Öyleyse çok çalışmalı ve bu gücü biz ele geçirmeliyiz ve insanlığa yeniden insanlık dersi vererek elimizdeki bu gücü insanlığın şifasına seferber etmeliyiz.

Dünyayı saran ve sarsan bir illetten, koronavirüsten bahsediyoruz. Böylesi musibetlerin öğretici ve eğitici yanlarından istifade edebilmenin de tam zamanıdır. Disiplinli bir hayat sürmenin, lüzumsuz ve fantastik sarfiyattan uzak durmanın, kendimize, ailemize, yakınlarımıza vakit ayırmanın, uzak-yakın bütün dünya vatandaşlarının dertleriyle dertlenmenin zorunlu tecrübelerini yaşıyoruz. Sağlığın, sıhhatin, afiyetin ve bunları bütün yönleriyle besleyen şifanın varlık hikmetini, hastalıkların ikaz ve uyarılarıyla daha bir derinden hissediyor; hakiki şifa veren Yüce Zata yönelişlerimizi daha samimi, daha ihlaslı gerçekleştiriyoruz.

Musibetlerin aynı zamanda duanın da vakti olduğunu biliyor, böylesi zamanlarda duanın bütün katmanlarına yükselişin pratiklerini yaşıyoruz. Bir taraftan fiili dua yapıyor, koruyucu bütün tedbirleri alıyor; diğer taraftan ıstırari duanın enginliklerinde ulaşacağına inandığımız ilahi yardımı rasat edip gözetliyor; bir başka taraftan da ülfet sebebiyle gizlenen kavli duaların sırlı perdelerini aşarak aklımızı, kalbimizi, ruhumuzu ve mahiyetimizi oluşturan bütün his ve duygularımızı inkişaf ettirmenin yollarını araştırıyoruz. Acizliğimizi, hiçliğimizi idrak ile nefsimizi, benliğimizi terbiye ve tasfiye ediyoruz.
Dünyanın fani ve geçici lezzetlerini, zevklerini acılaştırarak bizi ahiretin gerçek ve ebedi hazlarına, lezzetlerine yönlendiriyor böylesi musibetlerle yüzleşmek bir de. Hadiste çok anın diye ferman buyrulan ölümü hatırlatıyor, onun bize bizim de ölüme çok yakın olduğumuzun uyarısını yapıyor. Bir taraftan da ölümün hakikatine uyanmamızı sağlıyor:

“Ehl-i iman için ölüm, vazife-i hayat külfetinden bir terhistir. Hem dünya meydanındaki imtihanda, talim ve talimat olan ubudiyetten bir paydostur. Hem öteki âleme gitmiş yüzde doksan dokuz ahbap ve akrabasına kavuşmak için bir vesiledir. Hem hakiki vatanına ve ebedi makam-ı saadetine gitmeye bir vasıtadır. Hem zindan-ı dünyadan bostan-ı cinana bir davettir. Hem Halık-ı Rahimin fazlından, kendi hizmetine mukabil ahz-ı ücret etmeye bir nöbettir.” (Hastalar Risalesi)

Cenab-ı Hakk’ın lütuf ve ihsanıyla Türkiye, aldığı tedbirlerle ve işin başından beri sergilediği risk yönetimi başarısıyla koronavirüs belasını en az hasarla atlatacak ender ülkelerden biri olarak görünüyor. Bu başarı, zatında değerlidir ve başka ülkelerin başarısızlığına mukayese ile elde edilmiş nispi bir başarı da değildir. Bu sebeple de söz konusu başarıda emeği geçen herkesi yürekten kutlamak ve milli hafızada birer yad-ı cemil olmalarını temenni etmek durumundayız. Zaman, birlik, beraberlik, dayanışma, yardımlaşma ve dualaşma zamanıdır. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Tigre

alınan tedbirlerle atlatacagız inşallah bu virüsü

Ömer

Daha işin başındayız sayın yazar.1 ay sonra neler konuşacağız,inşallah korktuğumuz olmaz
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23