• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

İsraf etmeyin başka ihsan istemez

12 Mart 2022
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

Milli ve dini hassasiyetlerimizi bir bir kaybediyoruz. Böylesi kayıpların geri dönüşümü ise yaşadığımız istenmeyen haller oluyor. İşte ayçiçeği yağını bunalım haline getirilen olay da bunlardan biri.

Geçenlerde zincir marketlerden birinin yakınım da olan yetkilisi, “Son iki gün içinde tam bir ayda sattığımız ayçiçeği yağı kadar sattık” dedi. Niye ne oldu ki, dedim. “Rusya- Ukrayna savaşı” dedi.

Savaş bahane, dedim. Bu durumun savaşla doğrudan irtibatı yok. Savaşı rantiyeye çevirmek isteyenler, ihtikar, karaborsa oyunlarıyla suni bir yokluk meydana getiriyor, arz-talep dengesini bozarak rantiye elde ediyorlar.

Eğer önü alınmazsa birkaç gün içinde aynı oyun bütün temel gıda maddeleri üzerinde de oynanır. Bu da bizi ve bütün ülkeleri büyük bir kaosa sokar.

Bunun çaresi, işin bir tarafında israfı önlemek, tutumluluğu ilke haline getirmek diğer tarafında ise, hadislerde lanetlenen stokçuluğa ve karaborsacılığa fırsat vermemektir. Stokçuluğa, karaborsacılığa fırsat vermemek de yine işin bir tarafında bize diğer tarafında devlete düşüyor. Yani devlet, yaptırımlarını, müeyyidelerini artırmalı ve işin takipçisi olmalı, bizler de taleplerimizi asgari düzeye indirerek bu fırsat düşkünlerinin tiksindirici hırslarını kursaklarında bırakmalıyız.

Yarın aç kalabilirim korkusuyla bu günden tıka basa karnını doyurmak nasıl anlamsız bir hareketse, beş-on ay sonra falan malı bulamam endişesiyle alım gücünü o mala yoğunlaştırmak da aynı şekilde anlamsız bir harekettir. Elbette sadece anlamsız değil, aynı zamanda gerçek ihtiyaç sahiplerinin hukukunu gasptır. Eğer kaos çıkarmak maksatlı koordine bir hareketse zaten bunun adı şu veya bu değil, ihanettir.  

İsraf, ihtiyaç dışı harcamaların bütününü içine alan bir yanlış hareket olarak değerlendirilmelidir. “Yiyin, için, fakat israf etmeyin” ayetindeki yeme ve içmeyi  temel gıda maddeleri olarak değerlendirmenin yanında, özellikle olağanüstü dönemlerde bütün tüketim maddelerine teşmil etmek isabetli olur düşüncesindeyim. 

İsraf, Allah’ın verdiği nimetlerin kıymet ve değerini idrak edememektir. Bu bağlamda israfın karşıtı şükürdür. Yani, Cenab-ı Hakk’ın verdiği bütün nimetlerin değerini bilerek onları en maksimal ölçüde değerlendirmek, onları işlevsiz hale getirecek tutum ve davranışlardan kaçınmaktır. Bu zaviyeden bakıldığında, her nefes alış verişimizde, boğazımızdan geçen her lokmada, içtiğimiz her yudum suda Rabbimize karşı iki şükürle mukabele etmek durumundayız.

Harun Reşid’e atfen anlatılan şu anekdot ne kadar anlamlıdır: Karşısındaki bilge insan Halife Harun Reşid’e sorar: Ya Harun, susuzluktan ölecek duruma gelsen seni kurtaracak bir bardak su için malının, mülkünün, saltanatının yarısını verir miydin? Evet, verirdim, der Harun Reşid. Tekrar sorar: Ya içtiğin bir bardak suyu dışa atamasan, onun için de aynı şeyi yapar mıydın? Evet, der. İşte der, bilge kişi, senin bütün saltanatın, malın, mülkün bir bardak sudan ibarettir.

Bediüzzaman Hazretleri, zaten muktesit yaşayan bir insandır. Buna rağmen talebelerinden birini bir şey almaya gönderdiğinde, eğer alınan ürüne zam geldiyse, kardeşim artık ucuzlatalım, dermiş. Yani artık bunu almayalım ihtarında bulunurmuş. Bunun manası, ekonomik hayatın özetidir. Talebi azaltırsak, arz dengeye oturur. İsraf sebep, pahalılık neticedir. İsrafı toplum olarak terk ettiğimizde pahalılıktan şikâyet de son bulur.

Aziz dostlar, Türkiye’nin dünya barışına aracılık eden son girişimleri, günü kurtarmak adına geçiştirilecek cinsten hareketler değil, yarınlarımızı inşa adına blokajı sağlam hamlelerdir. Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Antalya’da bir araya gelmelerini ve Türkiye’nin bu zor buluşmaya ev sahipliği yapmasını dünya siyasi tarihine düştüğümüz önemli notlardan biri olarak değerlendirmek durumundayız. Vesile olanları tebrik ediyorum.

Not: Batuhan Yaşar sevdiğim bir kardeşimdi. Vefatını geç öğrendim. Fevkalade üzüldüm. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve basın camiamıza sabırlar diliyorum. Mekanı cennet, mertebesi âli olsun. 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mustafa

Rabbim sizden razı olsun yine harika bir yazı. Çok teşekkürler

suat

chp pkk fetö ip deva gelecek saadet ten olişan MTÖ(market terör örgütü)mahsustan marketlere saldırdı.Amaç iktidarı devirmekti.Allah bu oyunu bozdu.Rusya ya hidayet verdi ayçiçegi gönderdiler.Rabbim her daim reisle yan yana...
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23