• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Latif Erdoğan
Latif Erdoğan
TÜM YAZILARI

Fırsat dolu aylardayız, günlerdeyiz

28 Ocak 2023
A


Latif Erdoğan İletişim: [email protected]

 

İlahi ulufelerin dağıtıldığı mübarek üç aylara girmiş bulunuyoruz. Çok boyutlu ibadet ve salih amellerle değerlendirilmesi gereken bu bereket yüklü vakitlerin bütün İslam alemine hayırlar getirmesi en büyük dua ve niyazımızdır.

Namaz, söz konusu ibadet boyutlarından en önemlisidir. Beş vakit namaza, berzah kandili teheccüd namazını da ekleyerek  bu ayları yekpare ibadet  haline getirmek fırsatı mutlaka değerlendirilmeli, tembelliğe, atalete geçit verilmemelidir.

Allah’a en yakın vakit olarak hadislerde müjdelenen secdelerde, acizliğimizi, fakirliğimizi, hiçliğimizi itiraf ederek, Rabbimize iltica etmeli, günahlarımızın, hatalarımızın, isyan ve nisyanlarımızın affı için gerçek pişmanlığın şahidi göz yaşlarıyla O’na yalvarıp, yakarmalıyız. 

Kahrından emin değiliz, ama rahmetinden ümitliyiz. Bu anlayış ve şuur içinde, sadece O’na kulluk yapıyor, isteyeceklerimizi de sadece O’ndan istiyoruz. Bizi sırat-ı müstakime ancak O’nun rahmeti ulaştırır. Bizi ancak O’nun lütuf ve ihsanı sırat-ı müstakimde sabit eyler. O’ndan başka ilah yoktur. Bütün güzel isimler ancak O’nundur.

Oruç, söz konusu ibadet boyutlarından bir başka önemli olanıdır. Bu vakitleri bol bol oruç tutarak yekpare tasaffi vakti haline dönüştürmeliyiz. Oruç,  bedene ait süfli hazların bütününden arınarak, ruh ve kalbin hayat derecesine geçiş yapmada  insana bahşedilmiş en  büyük vesilelerden biridir.  Maddi- manevi bütün mahiyetimize yansıyacak şekilde tutulan oruç, bizi insan-ı kamil zirvesine taşıyacak en selametli vasıtadır.

Allah’ı daim anmak anlamında zikir de yine söz konusu ibadet boyutlarındandır. Ağzın, sürekli zikirle ıslak durması, ruhun, kalbin zindeliğini ele veren en önemli işaretlerdendir. Zikirde tembellik hali, şeytanın bize yaklaşmakta olduğunun ilk sinyalleridir. Eğer bu sinyallerle uyanır, zikre yönelirsek, şeytan yanımıza yol bulup yaklaşamaz.  

Aksi durum neticenin de aksi demektir. Şeytan yanımıza gelir yerleşir, bizi, her türlü kötülüğün serbest oyunlarının oynandığı manyetik alanında tutsak hale getirir, şer şerarelerin sarmalında perişan eder. Kurtuluş çaresi de yine zikirdir. Zikrin en yoğun kaynağı hiç kuşkusuz Kur’an’dır. Zaten onun isimlerinden biri de Zikirdir.

Üç aylarda Kur’an okumalarına daha bir önem verilmelidir. Lüzumsuz meşgalelerden uzaklaşarak Kur’an’a yakınlaşmak gayemiz, hedefimiz olmalıdır. Kur’an okumanın sevabının kat kat artığı bugünlerde bize altın tepside sunulan bu fırsatları değerlendirmeli, nefsin ve şeytanın sağdan gelerek yaptıkları bütün başkaca okuma telkinlere kapalı kalmalıyız. 

Bu aylarda haramlardan kaçınmaya da daha bir özen göstermeliyiz. Küçük bir kıvılcım nasıl bazen büyük bir harmanı yakarsa, küçük görünen bir günah da bazen bir ömür boyu biriktirdiğimiz sevap harmanımızı yakabilir. Böylesi bir kötü ihtimalden korkmalı, küçük- büyük her türlü günahtan kaçınmalıyız.

Hastalıklara, bela ve musibetlere karşı sabırla mukabelede daha hassas davranmak da yine bu üç aylarda dikkat etmemiz gereken hususlardan biridir. Bediüzzaman Hazretlerinin ifadesiyle menfi ibadetler kategorisinde değerlendirilen her türlü bela ve musibet, bize bazen namaz, oruç, zikir gibi müspet ibadetlerle kazanamayacağımız pek çok değeri kazandırabilir. Böylesi bir kazancı elde etmek için çalışmalı, hep çalışmalı, daim çalışmalıyız. 

Gidebilenler için Umre ne güzel fırsattır. Gidemeyenler mutlaka bu kervana niyetleriyle katılmalı; müminin niyeti amelinden hayırlıdır muştusunu doya doya yaşamalıdır.  

Allah yolunda infak ve cihat gibi ibadet boyutları da her zaman olduğu gibi bu aylarda daha bir önemli fırsatlardandır. Allah bizi bu ikiliden ebediyen ayırmasın…

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

İshak

Bu nasihatlerden kendine bir pay düşüyor mu acaba.. bunca mazlumun ahını al sonra gel burda Allah peygamber Kur'an de.. bu ne yaman çelişki

SALİH

KAHTANİ HAKKINDA YAZAR MISINIZ
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23