• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

“Bütün Anadolu’yu aç” emri

07 Nisan 2018
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Doğu’lu-Batı’lı bütün tarihçiler, Malazgirt’in “Bütün dünya tarihi”nde dönüm noktası olduğunda birleşmektedir.

Türk tarihinde, Malazgirt’ten önemli tek vak’a, İstanbul’un fethi’dir. Dandanakan’da kazanılan zaferi Malazgirt tamamlanmış, İstanbul taçlandırmıştır.

Türkiye devleti kurulacak ve Osmanlı çağında da bir “cihan imparatorluğu” ve tarihin en büyük siyasi teşekkülü haline gelecektir.

Alp-Arslan, Romanos Diyoganes ile yapılan anlaşmayı Roma (Bizans)nın tanımaması üzerine, Kutalmışoğlu Süleyman Şah’a “Ege’ye-Marmara’ya kadar, bütün Anadolu’nun açılmasını” emretmiştir.

Malazgirt Zaferi’nin İslâm Âlemi’nde büyük akisleri olmuştur.

Bütün İslâm ülkelerini (Fatımîler hariç) mutluluğa boğan bu zaferin muzaffer komutanı Alp-Arslan, yüzlerce kaside ve tebriknâme ile övülmüştür.

Bu büyük Türk Hakanı’nın genç yaşta bir suikasta kurban giderek ölmesi, İslâm aleminde büyük teessüre sebep olmuştur. Halife, teessürlerini bildiren ve bütün Müslümanlara başsağlığı dileyen resmî bir beyannâme yayınlamıştır. Ki, bu beyannâme, devletin bir cihan devleti olduğunu ve azametini göstermektedir.

Zira, halife, hiçbir hükümdarın ölümü için resmi beyannâme ile bütün Müslümanlara taziyede bulunmamıştır. 

Alp-Arslan’ın adı, günümüze kadar, saygı ve sevgi ile anılmış, bütün İslâm büyükleri (meselâ Mevlana Celâleddin-i Rûmî) tarafından tebcil, tâziz ve tâzimle anılmıştır.

Mekânı cennet olsun (Amin)…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23