• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Alp-Arslan ve 50.000 Arslan

24 Mart 2018
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Üzerlerine gelen büyük Roma (Bizans) ordusu hakkında bilgi toplamak üzere, hafif süvarilerden oluşan bir Türk tümenini ileriye sevkeden Alp-Arslan, hazırlıklarını yapıyordu.

Öncü tümen, General Bryennios’un emrindeki Roma öncülerini bozdu. Ünlü Bizans generali imparatorun yanına kaçtı. Bu muharebede ele geçirilen çok büyük ve mücevherlerle süslü bir haç, zafer alâmeti olarak Bağdat’a gönderildi.

26 Ağustos Cuma sabahı gün ışırken, her iki ordu 7-8 kilometre mesafeden birbirlerini gördüler.

Bulundukları yer, Van Gölü’nün 45 km. kuzeyinde, Murat Suyu yakınlarında ve deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte idi. Yanı başlarında Malazgirt Kalesi yükseliyordu.

Türk ordusunda Kutalmışoğlu Süleyman-Şah gibi Türk prensleri, Artuk Bey gibi en ünlü Türk komutanları bulunuyordu.

Türk Ordusu 50.000 kişi civarındaydı. Savaş kabiliyeti zayıflamış askerler geri gönderilmişti. Birlikler son derece düzenli ve disiplinliydi. Hakan’a olan itaat, mutlak mahiyette idi.

Alp-Arslan, vuruşma gününü Cuma’ya denk getirmişti. Abbasi Halifesi, Hakan’ın isteği ile, Türk ordusunun muzaffer olması için bütün İslâm aleminin camilerinde, Cuma hutbesinde okunmak üzere bir dua metni yayınlamıştı.

Alp-Arslan, İmparator Romanos Diagones (Roman Diyojen)’e, kumandanlarından Sav Tigin başkanlığında bir elçi heyeti gönderdi.

Generalleri ile birlikte Alp-Arslan’ın mesajını ve sulh teklifini dinleyen imparator, sulh teklifini şiddetle reddetmişti.

Roma imparatoru ve kumandanları, bu mesajı Türklerin korktuğuna yormuş ve sevinmişlerdi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23