• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Bizans Anadolu’sunda cirit atıyoruz

10 Mart 2018
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

1069’da Bekçioğlu Afşın Bey’in idaresindeki Akıncı kuvvetlerinin başlıca kumandanları; Ahmed Şah, Uvakoğlu Atsız, kardeşi Çavlı, Aslantaş, Türkmen, Dilmaçoğlu Mehmed, Sandık, Tavtavoğlu, Tarankoğlu Beyler idi.

Afşın Bey’in yönettiği bu Akıncı ordusu, Azerbaycan’daki Süleyman Şah ve kardeşi Mansur ile Yakutî Bey’in emrindeydi.

Genç ve savaşçı bir asker olan ve sırf Türkleri Anadolu’dan atsın diye Roma tahtına oturtulan Romanos Diogenes (Roman Diyojen) ilk Anadolu seferinde, Anadolu’yu baştan başa taramış, Türk akınlarına mani olamamıştı. 1069’da, büyük ordusu ile tekrar Anadolu’ya yürüdü. Kayseri önlerinde Türk akıncı birliklerini bozdu. Harput’a (Elazığ) geldiği zaman, Türklerin Malatya’yı sıkıştırdıklarını öğrendi.

Türkler, Malatya önlerinde Roma (Bizans) generali Ermeni Filaretos’un ordusunu mahvetmişlerdi.

Filaretos perişan bir halde imparatora gelip raporunu verdi. Bu arada imparator, Palu’da iken, Afşın Bey’in geçen defaki cüretini aynen tekrarlayarak, kuzeyden dolaşıp Konya’ya geldiğini öğrendi. Konya’nın tahrip ve yağmasından çok müteessir olan imparator, Türklerin dönüş yolunu kesmek üzere Sivas’a geldi.

Kayseri’ye doğru ilerlerken, bunu haber alan akıncılar, güneye kıvrılıp, Kilikya ve Çukurova’ya daldılar. Daha sonra buradan üslerine döndüler.

İmparator Romanos Diogenes, koskoca ordusuyla bir kez daha Bizans’a eli boş dönüyordu.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23