• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

Arkadi Vapuru’nun zaptı

18 Şubat 2018
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Hemşin’li Gamsız Hasan Bey subay sınıfına geçirildikten sonra, Şehzâde Murad (V. Murad) Efendi’nin maiyet vapuru olan “Kılıç Ali” vapuru kaptanlığına verildi. Daha sonra Tuna Donanması’nda bir göreve getirilen Hasan Bey; Girit isyanı esnasında büyük yararlılık gösteren “İzzettin Vapuru” komutanlığına getirilmişti. 

2 Eylül 1866’da Girit isyanı başlamış, Asiler adanın Yunanistan’a katılması kararını almışlardı.

Girit adasına, gemilerle kaçak silah yığmaya başlamışlardı. Yunanistan resmen işe karışmamış görünerek, savaş gemileriyle koruduğu Enosis-Arkadi-Kiriti isimli gemilerle silah taşıyarak, karadaki kuvvetlerimizin işini zorlaştırıyordu.

Önlemek için gönderilen gemilerimiz yetersiz kalıyor, bilhassa Arkadi, 6 adet 30 funtluk top taşıyor ve 14 mil süratiyle, yakalanmıyordu. Adaya 12 sefer yapmıştı.

Hasan Bey komutasındaki “İzzettin” 6 gündür suları kolluyordu. 19 Ağustos 1867 gecesi, Gavdos Adası önünde Arkadi göründü… “İzzettin” Arkadi’nin üzerine yürüdü. Korkunç bir top ateşi başladı. Arkadi’nin bacaları tam isabet alarak, istim basıncı düşmüş, yürüyemez hale gelmişti. Hasan Bey, Arkadi’nin sancak bordasına rampa etmiş, elde kılıç, güvertesine atlamıştı. Kılıçlar-baltalar-tabancalar konuşuyordu. Arkadi’nin alev topuna döndüğünü görünce, “İzzettin”i ayırıp, geri çekti.

Başından balta yarası alan Binbaşı Hasan Bey, Arkadi belâsını yok etmişti.

Önce Yarbay’lığa, sonra da Albay’lığa yükseltilen Gamsız Hasan Bey’e, Sultan Aziz, bir murassâ kılıç ve ağızlık hediye etmişti… Albay Gamsız Hasan Bey 13 Ocak 1873’te vefât etmişti. Mekânı cennet olsun…

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23