• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
D. Ferhat Dizdaroğlu
D. Ferhat Dizdaroğlu
Unutturulan, Dünden Bugüne Notlar...
TÜM YAZILARI

1200 Kişilik Mancınık

18 Mart 2018
A


D. Ferhat Dizdaroğlu İletişim:

Roma İmparatoru, büyük ordusu ile Doğu’ya doğru yola çıkmıştı. Ordunun ağırlıklarını, üç bin araba ve onbinlerce hayvan taşıyordu.

Zamanın büyük harp âletleri ile birlikte, 1200 kişi tarafından idare edilen ve devrinin en büyük silâhı olan bir mancınık da yanlarındaydı.

Romanos Diogenes (Roman Diyojen)’in Türklere karşı kesin bir zafer kazanma kararı kati idi…

Türk ordusunu yok edip, İran’daki Türk merkezlerine yürüyecekti.

Alp-Arslan’ın Halep’ten ayrıldığını öğrenince, Sivas’ta Bizans Harp Meclisi’ni topladı. Nikoferos ve Trakhaniotes gibi Türkleri iyice tanıyan generaller İmparator’a âzamî dikkat tavsiye ettiler.

Bizans ordusu bu arada sürekli takviye alıyordu. Bunlar arasında Franklar, Normanlar, Slavlar, Gürcüler, Abhazlar, Ermeniler, hattâ Peçenek ve Uzlar gibi İslâm olmayan, ücretli Avrupalı Türk askerler vardı. Bizans ordusu 200.000 kişiyi aşmıştı.

Bizans Ordusu’nun İran’a girme niyetini anlayan Alp-Arslan, ordusuna cebrî yürüyüş emretti…

Bu cebri yürüyüş, özellikle Fırat’ı geçerken, Türk ordusunda zayiata sebep oldu.

Tuğrul Bey zamanından beri orduda olan yaşlı askerleri yolda terhis eden Alp-Arslan, genç kuvvetlerle kuzeydoğuya doğru ilerledi.

Veziri (Başbakanı) Nizâmülmülk’ü, muhtemel bir bozgunda Türk Devleti’nin dağılmasına engel olacak tedbirleri almak üzere Hemedan’a yolladı.

Bizans kıtaları hakkında son bilgileri toplamak üzere, hafif süvarilerden oluşan bir Türk tümeni, öncü olarak ileriye sevkedildi.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23