• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Yemen’de BAE’nin işkence merkezleri

13 Temmuz 2018
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Gazetemizde 1 Haziran 2018 tarihinde yayınlanan “BAE ve işkence” başlıklı yazımızda Birleşik Arap Emirlikleri’nin cezaevlerinde ve sorgulama merkezlerinde başvurulan işkence uygulamaları hakkında raporlara geçen bazı bilgileri aktarmıştık. 

Son zamanlarda BAE’nin Güney Yemen’de oluşturduğu bazı gizli işkence merkezleri hakkında medyada çeşitli haberler yayınlandı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty Internatianol) bu konuda bir rapor yayınladı. Raporda yer alan bilgiler, tıpkı ABD’nin Tayland’daki işkence merkezleri gibi BAE’nin de Güney Yemen’de birtakım gizli işkence merkezlerinin bulunduğunu ve buralarda sorgulamaya alınan insanlara korkunç bir şekilde işkenceler yapıldığını ortaya koyuyor. 

Uluslararası Af Örgütü’nün raporunda BAE’nin Güney Yemen’de oluşturduğu işkence merkezlerinde sorgulamaya alınanlara yönelik işkence uygulamalarının savaş suçları kapsamına girdiğine ancak bu ülkenin söz konusu işkencelerinden dolayı uluslararası çapta bir sorgulamaya tabi tutulmadığına dikkat çekildi. 

Uluslararası Af Örgütü, raporda yaklaşık bir yıl önce BAE’nin Güney Yemen’de gizli sorgulama ve işkence merkezlerinin bulunduğuna dair söylentilerin çıkması üzerine konunun üzerine gittiklerini ve çok sayıda insanın buralarda işkenceye maruz kaldıkları bilgilerine ulaştıklarını, işkenceye maruz kalanların birçoklarının işkence sebebiyle ölmüş olabileceği ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Rapora göre Mart 2016’dan bu yana söz konusu işkence merkezlerine giren 51 kişi tespit edildi. Ancak bunlardan 19’unun izi kaybolmuş durumda. Dolayısıyla onların işkence yüzünden hayatlarını kaybetmiş olmaları ihtimali bulunuyor. Bunlar tabii Uluslararası Af Örgütü’nün araştırmalarında tespit edilebilenler. Söz konusu işkence merkezlerine girmiş olmakla birlikte hiç tespiti yapılamamış insanların bulunması ihtimali de var. 

Yine rapordan anlaşıldığına göre işkence konusunda profesyonel olan BAE görevlileri aynı zamanda Güney Yemen’de “meşru yönetim” olarak tanımlanan Aden hükümetinin elemanlarına ve polislerine de işkence tekniklerini öğretiyorlar. 

BAE’nin gizli sorgulama merkezlerine götürülen insanların, bedensel ve psikolojik işkencenin yanı sıra cinsel istismar veya tehdit uygulamalarına da maruz kaldıkları raporda dile getirildi. 

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Liz Throssell de bir süre önce Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada BAE’nin Yemen’de gizli sorgulama merkezlerinin mevcut olduğuna dair ellerinde delillerin bulunduğunu ifade etmişti. Throssell bu merkezler hakkında bilgi edinmek için BAE yönetimine talep ilettiklerini ancak kendilerinin buralara ulaşmaları için herhangi bir geri dönüş olmadığını ifade etmişti. 

BAE’nin gizli sorgulama merkezlerinde tutuldukları tahmin edilen bazı kişilerin anneleri çocuklarının bir an önce serbest bırakılması için gösteri düzenlediler. 

BAE, bir süre önce Libya’nın Derne şehrinde ele geçirdiği muhalifleri herkesin gözü önünde yere yatırıp yakın mesafeden kafalarına kurşun sıkarak öldüren ve bunların görüntülerini kamuoyuna dağıtan Halife Haftar örgütüne de en büyük desteği veren ülkelerden biridir. 

BAE, özellikle Arap Baharı olarak isimlendirilen süreçte halkların kazanımlarının geri alınması amacıyla başlatılan fitne savaşlarında önemli rol oynamış bir ülkedir. Bu ülkenin bu süreçteki fitne politikalarını aylık Ribat dergisinin Temmuz 2018 sayısı için yazdığımız “Çete Devlet: BAE” başlıklı yazımızda ele almaya çalıştık. Bu yazımızı kişisel web sitemizden (www.vahdet.info.tr) de okumanız mümkündür.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23