• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Tarihte Mart ayı

11 Mart 2021
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Şubat ayı birçok dava ve hareket önderinin şehadetine şahit olması sebebiyle Şehitler Ayı olarak tarihe geçmiştir. Mart ayı da tarihte önemli olayların vukuuna veya başlangıcına şahit olmuştur. Biz de bugünkü yazımızda bu olayların bazılarını kısa notlarla hatırlatmak istiyoruz. 

10 Mart 1998 tarihinde siyonist işgalciler Filistin’in Batı Yaka bölgesinin güney kesiminde yer alan El-Halil şehrinin yakınlarındaki Terkumiye’de katliam gerçekleştirdiler. Terkumiye Belediyesi sınırlarında Ezena askeri kontrol noktasında bazı işgalci askerler Filistinli işçileri taşıyan bir minibüse silahlı saldırıda bulundular. Saldırıda üç kişi öldü, ikisi ağır 12 kişi de yaralandı. Bu olayda işgal güçleri söz konusu minibüse tamamen keyfi bir şekilde aniden ateş ederek bu katliamı gerçekleştirmişlerdi.

14 Mart 1978 tarihinde siyonist işgal güçleri Güney Lübnan bölgesine yönelik işgal hareketi başlattı. 1967’de Filistin’in Batı Yaka bölgesinin işgal güçleri tarafından ele geçirilmesi üzerine direniş güçleri Ürdün’e taşınmıştı ve işgalcilere karşı buradan mücadele ediyorlardı. Ancak Kara Eylül hareketiyle Ürdün Kralı Hüseyin’in onların bir kısmını hunharca katletmesi bir kısmını da sürgün etmesi üzerine direnişçiler Güney Lübnan’a taşınarak buradan eylemlerine devam ettiler. Bu yüzden işgal rejimi 14 Mart 1978’de bu bölgeye yönelik işgal başlattı. Sonra 1982’de Lübnan’a yönelik geniş çaplı operasyon başlatarak Beyrut dahil Lübnan’ın tüm güney bölgesini işgal etti ve FKÖ gerillalarını bu ülkeden çıkmaya zorladı. Ama 8 Aralık 1987’de patlak veren intifadayla fiili direniş işgal altındaki Filistin topraklarının içinde başlatıldı. 

15 Mart 2011, Suriye’de Baas rejimine karşı halk ayaklanmasının başlatıldığı tarihtir. Dört gün sonra bu olayın onuncu yıl dönümünü idrak edeceğiz ve inşallah bu vesileyle Suriye direnişini, Baas zulmünü ele alacağız. 

16 Mart 1988, Irak’ın Kürdistan bölgesindeki Halepçe’de Saddam Hüseyin yönetiminin korkunç bir katliam gerçekleştirdiği tarihtir. Saddam yönetimi Halepçe halkını İran-Irak Savaşı’nda ihanet etmekle suçlayarak bu korkunç katliamı gerçekleştirdi. Halepçe şehrini daha sonra ziyaret etme, insanlarıyla tanışma ve bizzat katliama şahit olanların anılarını dinleme fırsatım oldu. Saddam yönetimi bu katliamda ABD’nin verdiği biyolojik silahları kullanmıştı. 

18 Mart’ta, 1915’te gerçekleştirilen Çanakkale Zaferi’nin 106. yıl dönümünü idrak edeceğiz. Çanakkale Zaferi bilindiği üzere çok güçlü bir mücadele ile, ümmet dayanışmasıyla kazanılmış ve 19. yüzyılın en büyük haçlı saldırısını durduran çok önemli bir zaferdir. 

20 Mart 2003 tarihi, gerçekte sadece Irak’a değil tüm İslam âlemine savaş açan ABD öncülüğündeki yeni haçlı güçlerinin Irak’ı işgal hareketini başlattıkları tarihtir. Hilafetin merkezini ele geçirmek için harekete geçen ancak Çanakkale’de durdurulan haçlı güçleriyle İslam coğrafyasının en önemli merkezlerinden Bağdat’ı ele geçirmek için harekete geçen haçlı güçleri arasında zihniyet açısından bir fark yoktu. Irak’ı işgal edenlerin burada çok büyük bir katliam gerçekleştirdikleri gerçeğini asla zihinlerimizden silmemeliyiz. 

21 Mart 1968 tarihi siyonist işgal güçlerinin Filistinli direniş gruplarına karşı açtığı Kerame Savaşı’nın başlangıç tarihidir. Ne kadar ilginçtir ki 1967 Haziran’ında üç Arap ülkesine, Mısır’a, Ürdün’e ve Suriye’ye karşı savaşta büyük zafer elde ederek Gazze, Sina Yarımadası, Doğu Kudüs, Batı Yaka ve Golan Tepeleri’ni altı günde ele geçiren işgalci siyonist güçler bundan on ay sonra açtıkları Kerame Savaşı’nda Filistinli direnişçilere yenilerek çekilmek zorunda kalmışlardı. Çünkü Haziran 1967’de işgalcilerin zafer kazanması kendi güçlerinden değil karşılarındaki Arap rejimlerinin ihanetlerinden kaynaklanıyordu. Ama işgalcilerin Haziran 1967’deki zaferlerinin çok konuşulmasına rağmen 1968’deki Kerame Savaşı yenilgileri hiç gündeme bile getirilmez. 

22 Mart 2004 tarihi de Filistin direnişinin önderi Şeyh Ahmed Yasin’in şehit edildiği tarihtir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23