• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ahmet Varol
Ahmet Varol
TÜM YAZILARI

Sudan’la Etiyopya’yı çarpıştırma taktikleri

25 Aralık 2020
A


Ahmet Varol İletişim: [email protected]

Mısır’la Sudan arasında Halayib meselesi diye bilinen bir sınır meselesi var. Bizim de daha önce bazı yazılarımızda üzerinde durduğumuz bu mesele zaman zaman Sudan ile Mısır arasında gerginliğe neden olmaktadır. Ancak son zamanlarda Mısır’ın özellikle Etyopya’nın Mavi Nil suları üzerine inşa ettiği Diriliş bir diğer adıyla Hedasi Barajı nedeniyle Sudan’la dayanışmaya ihtiyacı olduğu için Halayib meselesini pek gündeme getirmiyor. Bunda tabii Sudan’da gerçekleştirilen darbe sonrasında başa geçen yarı cunta yönetimiyle Mısır’daki Sisi cuntası arasındaki çıkar ilişkilerinin de önemli rolü var. 

Sudan’ın güneyde de Etiyopya ile Feşka meselesi olarak bilinen bir sınır meselesi var. Bu mesele yaklaşık 26 senedir sürüyor. Etiyopya içindeki milis güçler Sudanlı çiftçileri buradan silah gücüyle kovarak bölgeyi kontrol altına almışlardı. Sudan, Adis Ababa hükümetinin bu misilleri koruduğunu söylüyor ve bölgenin kontrolünün kendilerine verilmesini, milis güçlerin çekilmesini ve Sudanlı çiftçilerin arazilerine geri dönmelerine imkan sağlanmasını istiyordu. Geçtiğimiz Nisan ayında bu meselenin çözümü için Sudan ile Etiyopya arasında bir ön anlaşma sağlanmış ve sınır çizgilerinin belirlenmesi için bir çalışma yapılması kararlaştırılmıştı. 

Fakat aradan fazla zaman geçmeden Haziran 2020’de Sudan ordusu tarafından, Etiyopya ordusuna mensup bazı unsurların Feşka bölgesinin yakınındaki bir yere düzenlediği saldırının püskürtüldüğü ve saldırgan güçlerin “ağır kayıplar” verdiği açıklandı. Açıklamada bu saldırının bölgede bir ay içinde düzenlenen ikinci saldırı olduğu belirtiliyordu. 

Sonrasında Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ile Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali arasında sınır meselesinin çözümü ve sınır çizgilerinin belirlenmesi konusunda tekrar bir ön anlaşma yapıldı ve çalışmalar başlatılması kararlaştırıldı. Hedasi Barajı konusunda uzlaşma sağlanması için görüşmeler yapılması da kararlaştırıldı. 

Bunun hemen ardından bundan yaklaşık bir hafta önce Sudan’ın askeri konvoyuna Etiyopya güçleri tarafından saldırı düzenlendi. Sudan Egemenlik Konseyi saldırıda can kaybı da olduğunu bildirdi. 

Bu olayın ardından, Sudan ile Etiyopya arasında oluşturulan komite Sudan’ın başkenti Hartum’da sınır çizgilerinin belirlenmesiyle ilgili bir çalışma yaptı ve herhangi bir tarih belirlemeden daha sonra Etiyopya’nın başkenti Adis Ababa’da bir araya gelerek çalışmaları sürdürme kararı verdi. 

Söz konusu heyet Hartum’daki çalışmalarını 23 Aralık Çarşamba akşamı tamamlamıştı. Aynı günün gecesinde Sudan askerlerine Etiyopya tarafından top saldırıları düzenlendiği açıklandı. Sudan ordusu 24 Aralık Perşembe sabahı yaptığı açıklamada Etiyopya topraklarından Sudan askerlerine akşam saatlerinden itibaren top saldırıları düzenlendiğini ve saldırıların sabaha kadar sürdüğünü dile getirdi. Açıklamada saldırının iki ülke arasındaki sınırdan 15 km uzakta olan Ummu’t-Tiyur Dağları civarında gerçekleştirildiği ifade edildi. 

Bu olay üzerine Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, birilerinin Sudan ile Etiyopya arasındaki olumlu gelişmeleri ve uzlaşma çabalarını baltalamak amacıyla komplo düzenlediklerini ileri sürdü. Ancak bu komployu düzenleyenlerin kimler olduğunu belirtmedi. 

Abiy Ahmed, olay hakkında kendi kişisel twitter hesabında Arapça bir açıklama yayınlayarak, Sudan ile Etyopya arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması amacıyla yürütülen çabalara darbe vurmak ve olumlu gelişmeler hakkında kafaları karıştırmak, şüpheler uyandırmak amacıyla bazı karanlık ilişkiler içinde olan birtakım çevrelerin bu saldırıları gerçekleştirdikleri iddiasında bulundu. 

Onun bu açıklaması, masa başında çözüm çalışmaları yürütürken sınırda durumu kontrol edemediğini, birilerinin çözüm çabalarına darbe vurmak için ortalığı karıştırabildiklerini, saldırılar düzenleyebildiklerini gösteriyordu. 

Sudan ile Etyopya arasında savaş çıkması hiçbirinin yararına olmayacak ve sınır meselesinin de savaşla çözümü mümkün olmayacaktır.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ademm

Ne sudan' ı ne etiyopya'sı askeri ücreti yaz askeri ücreti. kendimiz oldukta sudan la etiyopyayi mi tartismak kaldi .

Hocam

nur yuzlu hocam hayirli cumalar hocam bu ekonmi gidisatı ile o iki ūlke halkı gibi olacaz allah korusun
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23